Hopp til innhold

Erna Solberg og familien brøt anbefalinger og regler om smittevern: – Jeg kan bare beklage

Statsminister Erna Solberg beklager at familien har brutt reglene for smittevern, og at hun selv har brutt anbefalingene. Familien samlet seg to kvelder på rad og var flere enn ti stykker da de spiste middag sammen. – Jeg burde visst bedre, sier statsministeren til NRK.

Erna Solberg og Sindre Finnes på Geilo

FEIRET PÅ GEILO: Erna Solberg la ut dette bildet sammen med ektemannen Sindre Finnes fra Geilo, helgen familien og venner feiret hennes 60 årsdag.

Foto: Skjermdump Instagram

– Jeg som hver eneste dag står og forteller om smittevern til det norske folk burde kunnet reglene bedre. Men sannheten er at jeg ikke har sjekket reglene godt nok, og hadde dermed ikke fått med meg at når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker, så er det faktisk et arrangement, sier Erna Solberg til NRK.

Solberg og familien reiste til Geilo i vinterferien. Der skulle det også feires at Solberg hadde hatt 60-årsdag.

Statsministerens familie leide leilighet sammen med familien til den ene av hennes søstre. Solbergs andre søster leide en annen leilighet i samme leilighetskompleks.

Det endte med to kvelder der familien samlet seg og spiste sammen - og var flere enn ti stykker.

Brøt forskriften på restaurant - statsministeren meldte avbud

Feiringen av 60-årsdagen var fredag 26. februar. 13 personer i følget samlet seg da på restauranten Hallingstuene på Geilo.

Solberg skulle også ha deltatt på den middagen sammen med familiemedlemmer og kjærester. Men på grunn av akutte øyeproblemer dro Solberg fra Geilo fredag for å oppsøke lege i Oslo.

Hun hadde to besøk på Ullevål sykehus fredag og lørdag, og var ikke tilbake i fjellbygda før i løpet av lørdag ettermiddag.

De nasjonale smittevernreglene for februar tilsa likevel at man ikke kunne være flere enn 10 personer samlet i et privat arrangement på en restaurant. Slik var også de lokale reglene i Hol kommune hvor Geilo ligger den 25. februar, får NRK bekreftet av kommunen.

– Vi skulle ut og spise på fredag slik at vi kunne spise sammen. I den tro at det var den beste måten å ivareta smittevern, med god avstand til hverandre, sier Solberg og legger til:

– Så har vi i ettertid, etter at NRK stilte meg spørsmålet om ikke dette var et arrangement, sett at det var i strid med forskriften. Det har jeg bare lyst til å beklage.

14 stykker lørdag kveld - med statsministeren til stede

Etter at NRK denne uka gjorde statsministeren oppmerksom på regelbruddet som fant sted 26. februar, har hun og familien gått gjennom aktivitetene under ferien, for å se om det var andre smittevernbrudd.

Da fant de også ut at de var for mange som spiste sammen kvelden etter også. Med statsministeren til stede denne gangen.

– Vi så at vi også hadde spist sushi lørdag kveld i vår leilighet. Vi hadde bestilt og satt ute. Folk ble værende i leiligheten i stedet for å ta med seg maten til den andre leiligheten. Der er vi nok i strid med de reglene som vi anbefaler at folk skal følge, sier statsministeren.

Hun sier de var 14 stykker i leiligheten deres på et tidspunkt lørdag kveld.

– Det er fire for mange. Vi skulle ikke hatt det sånn, og jeg burde stoppet det. Jeg gjorde ikke det, og kan bare si beklager, sier hun.

rXHnwMjEfjk

VINTERFERIE: Familien Solberg feiret bursdag på Geilo i slutten av februar

Foto: Camilla Frølich / NTB

Tenkte ikke over at regler ble brutt

Ingen i følget ble smittet av korona under turen, får NRK opplyst.

Solberg legger seg under intervjuet med NRK flat, og sier hun ikke har noen unnskyldning for smittevernbruddene. Hun presiserer at både «statsministeren og privatpersonen Erna» burde gjort noe annet i den situasjonen.

Men hun legger til at hun ikke tenkte at smittevernregler ble brutt under turen, før NRK kontaktet henne om saken.

– Så er det sikkert mange forklaringer på det. Det var litt tilfeldig at det ble slik at alle ble sittende og snakke sammen i forskjellige grupper. Det var en stor leilighet med to etasjer. Folk fulgte smittevernreglene, vi var opptatt av å gjøre det den helgen. Men det glapp. Det burde jeg ikke ha tillatt, sier Solberg.

Hallingstuene,

FAMILIETREFF: Familien Solberg/Finnes feiret Erna Solbergs 60 årsdag på restauranten Hallingstuene på Geilo i vinterferien, og brøt de nasjonale og lokale smittereglene

Foto: VisitNorway

Politiet skal vurdere saken fredag

Hol kommune kjente ikke til Solberg-selskapet da NRK tok kontakt om hendelsen, men sier at dersom det var mer enn 10 personer til stede i selskapet vil det være brudd på smittevernreglene.

Hvis gjestene og restauranten har misforstått reglene er det beklagelig. Man må være nøye med å sette seg inn i lokale og nasjonale regler for smittevern, og man har selv ansvar for det, sier prosjektleder beredskap Espen Billie-Hansen i Hol kommune.

Politiet i Sør-Øst sier til NRK torsdag kveld at de ikke foretar seg noe i forbindelse med smittevernbruddet i kveld.

– Dette er ikke noe akutt oppdrag for oss i kveld, og vi iverksetter ikke tiltak knyttet til det nå. Det er naturlig at det følges opp og vurderes i morgen på dagtid. Per nå har vi ikke noe anmeldelse eller oppdrag knyttet til det, sier operasjonsleder Marius Knudsen.

De nasjonale smittevernreglene i februar var:

Maks ti personer på private sammenkomster utenom i eget hjem, som for eksempel i en bursdag i leid lokale

Restauranten Hallingstuene bekrefter at Solberg skulle være gjest på restauranten.

– Sindre Finnes (Solbergs ekteman red.anm) ringte få timer før middagen og sa at Erna Solberg likevel ikke kom, forteller Berit Kongsvik som driver Hallingstuene restaurant sammen med ektemannen.

Kongsvik forteller at Solbergs gjester satt i eget rom med god plass og avstand mellom gjestene.

– Vi hadde ikke dekket opp langbord, men gjestene satt på flere småbord i kohortene de var en del av. Det er slik vi har tolket smittevernreglene hele tiden denne vinteren, sier Kongsvik.

Gjestene fikk fjellørret til forrett, villsau til hovedrett og pinache av flytende marsipan til dessert, med dertil egnede viner.

Bestillingen lød opprinnelig på 14 gjester, og livvaktene til Erna Solberg skulle sitte adskilt fra gjestene, på eget rom.

Denne uken kom det nye smittetiltak og alle restauranter på Geilo og i hele Viken er stengt.

NRK presiserer: I en tidligere versjon av denne saken sto det at «NRK gjorde statsministeren oppmerksom på regelbruddet 26. februar». Den opplysningen er korrekt, og datoen peker på når regelbruddet fant sted, ikke når NRK tok kontakt. For å unngå misforståelse er setningen utvidet til følgende: «Etter at NRK denne uka gjorde statsministeren oppmerksom på regelbruddet som fant sted 26. februar (...)»

AKTUELT NÅ