Hopp til innhold

Pekes på som mulig ny norgessjef i Telenor

Asia-sjef i Telenor, Petter-Børre Furberg, pekes på som mulig etterfølger etter Berit Svendsen, hvis hun må gå. Svendsens fremtidige rolle i Telenor Norge er fremdeles uavklart, ifølge NRKs opplysninger.

Furberg, Baksaas og Brekke

MULIG KANDIDAT: Petter-Børre Furberg (til høyre) pekes på som en mulig arvtager, hvis Berit Svendsen forlater stillingen som toppsjef i Telenor Skandinavia. Her er Furberg avbildet sammen med daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (til venstre) og nåværende konsernsjef Sigve Brekke (midten).

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tirsdag var Berit Svendsen, Telenors Skandinavia-sjef i feststemning, da hun mottok en pris for verdens raskeste mobilnett.

– Jeg er i «party mood» fordi ansatte i Telenor gjør en imponerende jobb, sa Svendsen til NRK.

Men det skal være alt annet enn feststemning mellom Berit Svendsen og konsernsjef Sigve Brekke, får NRK fortalt av flere sentrale kilder. De opplyser at Svendsens fremtidige rolle i selskapet er uavklart.

– Etter NRKs saker om Berit Svendsens rolle har situasjonen vært tildels uholdbar. Spenningen har økt mellom Brekke og Svenden, så noe må skje, sier en sentralt plassert kilde til NRK.

Telenor Group resultat 2. Kvartal 2018

KREVENDE FORHOLD: Forholdet mellom konsernsjef Sigve Brekke og sjef for Telenor Skandinavia Berit Svendsen, skal være anspent.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nylig avslørte NRK at Sigve Brekke i vår startet en prosess for å bytte ut Berit Svendsen som sjef for Telenor Skandinavia.

Flere kilder bekrefter overfor NRK at Svendsen kjemper hardt for å beholde posisjonen sin i Telenor.

Beskrives som en kompetent mann

Etter det NRK får opplyst har Sigve Brekke på nytt gitt uttrykk for at han mener Svendsen bør byttes ut. Hvem som er Brekkes favoritt til å etterfølge Svendsen i den sentrale jobben som leder av Telenor Norge, er ikke kjent.

Men flere kilder som kjenner Telenors virksomhet godt, trekker frem en sterk kandidat:

Petter-Børre Furberg (51), som i dag leder Telenors Asia-virksomhet. Flere kilder mener Furberg er den mest sannsynlige til å overta Svendsens stilling.

Sjef for Telenor i Myanmar, Petter Furberg

BETRODD MEDARBEIDER: Petter-Børre Furberg har hatt en rekke stillinger i Telenors Asia-virksomhet, blant annet som leder for Telenor Myanmar. I dag leder han hele Asia-virksomheten og sitter i konsernledelsen.

Foto: Anne Cecilie Remmen / NRK

Hvis valget faller på en kandidat fra Telenor Norge, nevnes Ove Fredheim, leder for bedrifts- og storkundedivisjonen, og Bjørn Ivar Moen, leder av privatmarkedsdivisjonen, som mulige kandidater.

Sigve Brekke og Petter-Børre Furberg har jobbet tett sammen i Asia, og har det som beskrives som et godt forhold. Furberg er godt likt internt og beskrives av flere som svært kompetent.

Siviløkonomen med utdannelse fra Norges Handelshøyskole, pekes på av flere som en mulig kronprins i telekomselskapet. Hvis Furberg skal bli konsernleder, er det en fordel med erfaring fra Telenors norgesvirksomhet, ifølge en kilde.

I dag er Furberg sjef for konsernets virksomhet i Asia, han sitter i konsernledelsen og har hatt en rekke lederjobber innen Asia-virksomheten, blant annet i Thailand, Myanmar og Bangladesh.

Svendsen: – Et normalt, godt arbeidsforhold

Under tirsdagens arrangement sa Svendsen til NRK at hun har jevnlig kontakt med Brekke.

– Jeg snakker med Brekke veldig ofte. Snakket med ham senest i går. Vi har et normalt, godt arbeidsforhold, sier Svendsen.

Berit Svendsen

UNDER PRESS: Berit Svendsen, sjef for Telenor Skandinavia. Her avbildet med Ove Fredheim, leder i bedriftsdivisjonen (til venstre for statsråd Ketil Solvik-Olsen) og Bjørn Ivar Moen, leder i privatmarkedsdivisjonen.

Foto: Line Tomter / NRK

Er det blitt en forverring i forholdet til Brekke den siste tiden?

– Jeg vil si vi har hatt et godt arbeidsforhold hele veien, helt siden han ble ansatt som konsernsjef, sier Svendsen.

Kontrakter med begrenset varighet

De fleste kontraktene for ledere i Telenor er av begrenset varighet, får NRK bekreftet på spørsmål om Svendsen sitter på åremål. Det kan bli brukt mot Svendsen at hun har ledet Telenor Norge siden 2011, får NRK opplyst.

Men ingen NRK har snakket med kjenner til at lederkontraktens varighet skal ha blitt brukt som argument for å flytte noen mot sin vilje tidligere.

Atle Lessum, kommunikasjonsdirektør i Telenor, skriver følgende i en SMS til NRK:

De fleste ledere på de øverste nivåene i Telenor har kontrakter med begrenset varighet, nettopp for å sikre rullering gjennom oppgaver og gjennom det at ledere bygger kompetanse fra mange deler av selskapet. Lengden på kontraktene kan variere noe, men er typisk tre år.

Atle Lessum, kommunikasjonsdirektør Telenor

Svendsen fikk utvidet sitt ansvarsområde til også å omfatte Danmark og Sverige i fjor. Spørsmålet er om hennes starttidspunkt regnes fra hun ble sjef for Telenor Skandinavia i mars 2017, eller fra hun startet i jobben som konserndirektør for Telenor Norge i 2011.

Brekke, Baksaas og Furberg i Asia

BREKKE, BAKSAAS OG FURBERG: I Myanmar 2014. Dæværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sendte både Sigve Brekke og Petter-Børre Furberg til Asia. De tre mennene skal ha en god relasjon.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Fikk ny stilling for halvannet år siden

Hvor viktig er det for deg fremover å fortsette i stillingen du har i dag, Berit Svedsen?

– Jeg fikk en ny stilling for halvannet år siden med utvidet ansvar, sier Svendsen.

– Du har sittet som sjef i Telenor Norge lenge. Hva synes du om de som mener du bør rullere til andre deler av Telenor-systemet?

– Jeg fikk jobb for halvannet år siden med utvidet ansvar. Jeg har noen års perspektiver på den jobben.

Har du fått andre tilbud om jobb i Telenor av sjefen din?

– I Telenor har vi alltid samtaler mellom leder og underordnet hvis det dukker opp nye muligheter.

Er du interessert i å ta en annen jobb hvis du tilbys det?

– Det vil jeg ikke kommentere på, sier Svendsen.

Kongeparet møter Furberg

EN MULIG KRONPRINS MØTER KONGEN: Dronning Sonja og kong Harald besøkte Telenors hovedkontor i Myanmar i 2014, og hilste på Petter-Børre Furberg som den gang var sjef for Telenor-kontoret i Myanmar.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Takket nei

Et av tilbudene Berit Svendsen fikk i vår, var å lede Telenors datterselskap Dtac i Thailand, en stilling som nå ikke er representert i konsernledelsen. Det skal Svendsen ha takket nei til.

«Telenor ønsker ikke å kommentere på spekulasjoner rundt roller i selskapet», skriver Atle Lessum i en e-post til NRK.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Petter-Børre Furberg.

AKTUELT NÅ