NRK Meny
Normal

- Han er glad det er over

– Min klient er lettet over at dagen er over, sier bistandsadvokat Beate Hamre.
En 17-åring fra bergensområdet var første gutt ut til å vitne mot Erik Andersen, tiltalt i Lommemann-saken.

Advokater i Lommemann-saken
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Etter å ha forklart seg i flere timer om overgrepet han mener Erik Andersen begikk mot ham som sjuåring, dro 17-åringen fra retten.

Han orket ikke høre på tiltaltes versjon av hendelsen i dusjen i svømmehallen på en skole i 1999.

17-åringen forteller at han for ti år siden ble oppsøkt av en mann da han sto i dusjen etter å ha svømt i bassenget. Mannen skal uten å ha spurt ha hjulpet ham med å ta shampo i håret.

- Vasket bare bort såpe

Han forteller så at tiltalte gnidde shampo i øynene hans, før han tvang ham til oralsex.

Andersen innrømmer at han var på stedet, men sier han bare hjalp ham med å vaske vekk altfor mye såpe som han hadde i ansiktet.

Ulik forklaring

Gutten sier at først i 2008 fortalte han hele historien med alle detaljene til politiet. Det er også noe av hans forklaring på at forklaringen hans fra 1999 skiller seg en del fra forklaringen han kom med i 2008.

Retten fikk avspilt dommeravhøret fra 1999, der fornærmede som sjuåring forteller hva han opplevde to-tre uker tidligere. Han bruker der andre ord på hendelsen enn hva han gjorde i avhør ni år etter.

Gunhild Lærum

Forsvarer Gunhild Lærum

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

– Jeg husker jeg syntes det var ekkelt og vanskelig å fortelle om, sier 17-åringen.

Gunhild Lærum, som forsvarer Erik Andersen, brukte tid på å ettergå forklaringen hans. Den tiltalte selv, Erik Andersen, sier at 17-åringen lyver når han sier at han er gjerningspersonen.

– Han sier ikke nødvendigvis at han lyver i totalsammenhengen. Det er godt mulig at fornærmede har opplevd en situasjon som har vært ubehagelig for ham. Men tiltalte sier at det ikke er han som er gjerningspersonen, sier Lærum.

Under fotokonfrontasjon for ett ård siden plukker ikke fornærmede ut Erik Andersen fra utvalget av bildene han blir fremlagt.

Ønsker ikke fokus

– Det var tungt. Det var en stor belastning. Han satt her fra klokken ni til klokken to i dag, sier bistandsadvokat Beate Hamre på spørsmål om hvordan hennes klient opplevde det å være i retten.

– Han har tenkt veldig lenge på dette. Det er noe han ha gruet seg veldig til. Nå er han glad det er over, sier hun.

Bistandsadvokat Beate Hamre

Bistandsadvokat Beate Hamre

Foto: Erlend Aas

Hamre presiserer at hennes klient ønsker minst mulig fokus rundt sin person, derfor er hun også sparsom med kommentarene til pressen etterpå.

– Men at hendelsen har preget livet hans, fortsatt preger det og fortsatt vil gjøre det er det overhode ingen tvil om, sier hun.

Ekstra belastende

– Det at saken har kommet med i lommemannsakskomplekset gjør at saken har fått mye fokus og mediedekning. Det er klart at det har vært ekstra belastende. Han får alle sårene revet opp igjen, sier Hamre.

Andersen har anmeldt fornærmede for å ha avgitt falsk forklaring, men den ble senere henlagt som intet straffbart forhold.

Bistandsadvokaten sier 17-åringen tok det voldsomt tungt at han ble anmeldt av Andersen for falsk forklaring.

– Det er jo spesielt og oppsiktsvekkende i et kompleks hvor det allerede er tatt ut tiltale på forholdet, at dette blir påklaget videre, sier Hamre.

– Din klient, hvem mener han er gjerningsmannen?

– Erik Andersen, svarer Hamre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger