Hopp til innhold

Overlevende får dra til Utøya 20. august

Etterlatte får tilbud om å besøke Utøya fredag 19. august, mens overlevende gis den samme muligheten lørdag 20. august.

Politiet jobbar på Utøya

Politiet har jobbet med å samle bevis på Utøya siden tirsdag.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Politiet saumfarer strendene på Utøya

Politifolk har saumfart hele øya i jakt på bevis, men også for å fjerne sporene fra den fryktelige massakren.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix
Johan Fredriksen

Stabssjef Johan Fredriksen i politiet forteller at de vil fjerne tomhylsene med tanke på de pårørende og overlevende.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I forbindelse med den nasjonale minneseremonien for angrepene 22. juli får etterlatte og overlevende mulighet til å besøke Utøya.

Metalldetektorer i hver krok og bergsprekk

– Vi ønsker med dette å gi de etterlatte og overlevende en mulighet til å besøke Utøya innenfor en faglig forsvarlig ramme, sier justisminister Knut Storberget.

Det er fortsatt ikke bestemt når Utøya frigis av politiet.

En del av arbeidet politiet har gjort i tiden etter massakren har vært for å skåne deltakere på AUFs sommerleir fra vonde opplevelser i årene som kommer.

– Det er spesielt viktig av hensyn til de pårørende og de som har hatt helt ekstreme opplevelser på Utøya, fortalte stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK.

Les også: Fjerner tomhylser på Utøya

Politiet vil ikke ut med hvor mange prosjektil, tomhylser eller patroner de har funnet i arbeidet med å rydde øya. De forteller likevel at arbeidet med å finne og fjerne tomhylsene har vært gjennomført med metalldetektorer i hver krok og bergsprekk.

– Vi skal ta Utøya tilbake

Både Arbeiderpartiet og AUF har vært klare på at de politiske samlingene skal tilbake til Utøya. Angrepet mot demokratiet og engasjementet skal ikke lykkes, og planen er å ha sommerleir der igjen neste år.

Eskil Pedersen og Petter stordalen

AUF-leder Eskil Pedersen som overlevde angrepet var klar fra Youngstorget utenfor Arbeiderpartiets hovedkvarter klar på at de skal tilbake til Utøya.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– I denne situasjonen sender vi en klar melding: Vi skal ta Utøya tilbake. Angrepet på Utøya og AUF var et angrep på oss alle. Men Utøya skal fortsatt være vår øy, sa han videre, sa Eskil Pedersen da han sammen med moderpartiet fortalte at de planla å bygge opp igjen og ruste opp øya kort tid etter angrepet.

Pedersen sa det er for tidlig og snakke om hva konkret som skal gjøres, og hvor mye det vil koste totalt, men oppfordret hver og en til å bidra. En av de som allerede har bidratt er investoren Petter Stordalen som kunngjorde at han ville bidra med 5 millioner kroner til opprustningen.

– Utøya har vokst til å bli et symbol på demokrati og engasjement. Mange føler et behov for å gjøre noe, og ved dugnad skal Utøya bygges opp. Vi er glade for at Petter Stordalen bidrar med fem millioner kroner til gjenoppbygging, sa Eksil Pedersen i AUF.

Ryddet eiendeler

Siden tirsdag har arbeidet med å rydde Utøya pågått. Mannskaper fra Kripos, Utrykningspolitiet og Nordre Buskerud politidistrikt har samlet personlige eiendeler og andre eiendeler.

Telta på Utøya blir lessa av

Båter jobbet med å frakte telt og soveposer vekk fra Utøya tirsdag.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Les også: Her fraktes telt og eiendeler fra Utøya

I samråd med Arbeiderpartiet går politiet gjennom eiendelene før de fraktes i land slik at de til slutt kan leveres tilbake til ungdommene.

– Det er svært mye som må gjennomgås. Arbeidet er ekstra krevende siden alle eiendelene må håndteres med verdighet, sa sjef for Utrykningspolitiet Runar Karlsen til NRK tirsdag.

Karlsen forteller at noen eiendeler vil bli levert tilbake, noen som er svært ødelagte av skader eller regn blir destruert eller kastet og noen eiendeler må fortsatt holdes tilbake som bevis.

Elektroniske bevis

Blant eiendelene som vil bli holdt tilbake av politiet som mulige bevis er mobiltelefoner og andre elektroniske apparater som fantes på øya.

Les også: Politiet ser på alt elektronisk utstyr fra Utøya som bevis

Politiet har samlet inn alt som fantes av elektroniske apparater fra øya, og de er tatt hånd om av Kripos.

Datamaskiner og mobiltelefoner som tilhører ungdommene blir holdt tilbake som bevis for å kartlegge alle bevegelsene til Anders Behring Breivik.

– Alle lagringsmedier ønsker vi som bevis for å kunne kartlegge gjerningsmannens bevegelser. Det gjelder mobiltelefoner, datamaskiner, minnepinner og annet som kan lagre informasjon digitalt, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på en pressekonferanse på politihuset på Grønland i Oslo mandag ettermiddag.

Les også: AUF kan få Utøya tilbake neste uke

Minnetavle over de døde

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger