Her fraktes telt og eiendeler fra Utøya

UTVIKA (NRK.no) Politi fra Kripos, UP og Nordre Buskerud startet tirsdag det tunge arbeidet med å sortere de private eiendelene fra Utøya.

Telta på Utøya blir lessa av

DELTAR I OPPRYDNINGEN: Utøya-fergen MS Thorbjørn kjører mellom øya og brygga på Utvika-siden med eiendelene. Et stort politikorps leder arbeidet.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det vanskelige og svært krevende arbeidet avsluttes tidligst fredag, opplyser sjef for Utrykningspolitiet Runar Karlsen til NRK.

Runar Karlsen

KREVENDE ARBEID: Sjef for Utrykningspolitiet Runar Karlsen sier at arbeidet med opprydning på Utøya både er omfattende og krevende.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vi er ute med store styrker for å rydde eiendeler. Både Kripos og UP bistår Nordre Buskerud politidistrikt i arbeidet. UP stiller med 50 mann fram til fredag, sier Karlsen.

– Det er svært mye som må gjennomgås. Arbeidet er ekstra krevende siden alle eiendelene må håndteres med verdighet, sier UP-sjefen.

Tett dialog

Han sier politiet har blitt enige med Arbeiderpartiet om hva som skal skje videre med eiendelene.

– Noe vil bli sikret som bevis, noe vil bli levert tilbake til de som eier det, eller pårørende, og noe vil bli destruert. Det er erfarne og svært dyktige folk der ute på øya. De er god forberedt på den belastningen arbeidet kan være. Det er sterkt å være ute på øya, forteller Ragnar Karlsen.

Oslo-politiet og Nordre Buskerud politidistrikt har siden terrorangrepet hatt en tett dialog med Arbeiderpartiet og AUF om tilbakelevering av øya.

Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt, har tidligere opplyst til NRK at politiet jobber så fort de kan på øya, men at arbeidet vil ta noe tid ettersom hele området regnes som et åsted.

Terroren mot Norge: Les alle saker

Spesiell stemning

Politiet jobbar på Utøya

UTØYA TIRSDAG: Bildet er tatt fra Utvikasiden. Hundrevis av politifolk jobber denne uken for å sikre eiendelene som lå igjen på øya.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Fredag var den sentrale etterforkningsledelsen fra Oslo på Utøya for å se på åstedet og vurdere opprydningsarbeidet.

– Det var en helt spesiell stemning der ute, sa politiadvokat i Oslo, Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK i forbindelse etter pressekonferansen på politihuset mandag ettermiddag.

Ifølge Hjort Kraby regnes alt elektronisk utstyr som samles inn fra øya i utgangspunktet som bevis, blant annet fordi politiet tror at ungdommene på øya kan ha mobilbilder eller video som dokumenterer gjerningmannens bevegelser på øya.

Stabssjef Fredriksen sier alle som arbeider på Utøya er sterkt preget av arbeidet, og at samtlige får tilbud om tett oppfølging underveis.

– Selv om politifolk har erfaring, og har vært borte i grusomme ting tidligere, så er nok dette en svært tung oppgave. Jeg er likevel sikker på at våre folk vil klare dette på en utmerket måte, sa UP-sjef Runar Karlsen til NRK Buskerud mandag.

Avlessing av eiendeler på Utøya

I LAND: Telt, liggeunderlag og soveposer ble fraktet fra båten og plassert i en konteiner ved fergeleiet.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Politiet arbeider ved Utøya

FRAKTES MED BÅTER: Politiet jobber døgnet rundt med å rydde Utøya. Målet er å gi den tilbake til AUF så fort som mulig.

Foto: Mathias Oppedal / NRK


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger