Hopp til innhold

NRK-undersøkelse: Folket delt om IS-mødrene og barna deres

Fire av ti nordmenn synes Norge skal hente hjem både IS-mødrene og barna deres, mens enda flere mener mødrene ikke bør hentes hjem.

Norsk IS-kvinne og hennes to barn i interneringsleiren al-Hawl

En norsk IS-kvinne og hennes to barn i interneringsleiren al-Hawl i Syria i mars i år.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Skjebnen for norske barn som sitter i syriske flyktningleirer med foreldre som er tilknyttet terrororganisasjonen IS, skaper politisk hodebry.

Statsminister Erna Solberg har i utgangspunktet åpnet for å hente hjem både foreldreløse barn og barn i flyktningleirene som har foreldre i live. Men hun har vært tydelig på at hun ikke vil la kvinnene som har valgt å kjempe terrororganisasjonens sak komme til Norge.

Tre av ti nordmenn er enige med henne, mens 47 prosent mener mødrene må bli igjen der de er – enten sammen med barna sine, eller om barna blir hentet hjem alene.

To norske barn, født av norsk IS-kvinne

Politisk strid

Regjeringspartner Frp vil ikke hjelpe norske barn av IS-krigere om det også betyr at mødrene får komme til Norge.

KrFs landsmøte vedtok at både mor og barn bør få komme til Norge. KrFs nestleder Olaug Bollestad mener undersøkelsen viser at det er et stort engasjement for at barn ikke skal straffes for det foreldrene har gjort.

Olaug Bollestad på fylkesårsmøtet i KrF Møre og Romsdal

Nestleder i KrF Olaug Bollestad.

Foto: Trond Vestre / NRK

–Det er jeg helt enig i. Barn har aldri valgt foreldre. De får foreldre og noen ganger gjør foreldrene veldig dumme valg, men det skal ikke gå ut over barna, sier hun.

Barneombudet mener det er i strid med barnekonvensjonen dersom den norske staten skiller barna fra foreldrene

Delt om IS-mødrene

I likhet med regjeringspartiene er det norske folk delt i spørsmålet. Det viser en spørreundersøkelse Norstat har gjort for NRK.

Dette er spørsmålet som ble stilt i undersøkelsen:

«I Syria er det nå flere barn som har en mor som har reist fra Norge for å slutte seg til terrororganisasjonen IS. Statsminister Erna Solberg har åpnet for å hente hjem barna, men ønsker ikke at mødrene skal hentes tilbake. Andre mener det er galt å skille barn fra mødrene, og noen mener at ingen av dem skal hentes til Norge. Hva bør Norge gjøre? »

39 prosent av de spurte vil la både mor og barn få komme til Norge.

  • 30 prosent vil «hente barna alene til Norge og la mor være igjen».
  • 17 prosent mener det vil være riktig å «la mor og barn være igjen i Syria».
  • 14 prosent svarer «vet ikke».

Regjeringen arbeider med løsning

Statssekretær i Utenriksdepartementet Jens Frølich Holte forteller at Regjeringen arbeider intenst sammen med andre land for å finne en løsning for foreldreløse barn i flyktningleirer i Syria.

–Jeg synes at tallene viser at det er litt spredning i befolkningen og at det er et komplisert spørsmål, sier Holte.

Det er et faktum at regjeringspartiene spriker. Er dere kommet noe lenger i vurderingen av hvordan dette skal håndteres?

– Vi jobber aktivt med å finne mulige løsninger for foreldreløse norske barn. Disse barna er særlig sårbare fordi de er uten omsorgspersoner, og derfor prioriterer vi dem, sier han.

SV: – Det er vår forpliktelse

Petter Eide (SV)

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV).

Foto: Martin Roaldsø / NRK

SVs stortingsrepresentant Petter Eide er fornøyd med at nesten 70 prosent av de spurte i undersøkelsen mener at barna bør for komme til Norge, med eller uten mor.

– De er helt uskyldige ofre i en forferdelig situasjon, og svært mange av dem lever under svært vanskelige forhold i Syria eller Irak.

– De har rettigheter som norske barn, og det er vår forpliktelse å gi dem en bedre fremtid, sier SV-politikeren.

Frp: – Lider på grunn av foreldrene

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener kvinnene har blitt fremstilt som ofre.

– Det er et ganske utrolig standpunkt. Disse barna lider jo på grunn av foreldrene sine. De hadde hatt best av å være lengst mulig vekk fra foreldrene sine. Hadde man hatt så uansvarlige og uegnede foreldre i Norge, ville barnevernet skilt dem, sier Helgheim i Politisk kvarter.

Helgheim understreker at Frps standpunkt er at rikets sikkerhet skal settes først. Han mener man ikke må «se seg blind på noen få barn», og at norske myndigheter ikke kan sende et signal om at barna får hjelp bare fordi foreldrene er IS-krigere.

– De har helt glemt det perspektivet. Dette er svært farlige mennesker som ikke lar seg rehabilitere av et år eller to i fengsel, sier han.

Se Politisk kvarter om IS-mødrene og barna deres.

NRK presiserer: En tidligere versjon av denne saken hadde tittelen "NRK-undersøkelse: Folket delt om IS-mødrene". Det er mer presist å si at "Folket delt om IS-mødrene og deres barn", og tittelen er derfor endret. NRK har også tydeliggjort at til sammen 47 prosent mener mødrene må bli igjen der de er.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger