De fleste av oss kjenner på at det svir litt ekstra i lommeboka om dagen, og det kan være vanskelig å forstå hvorfor det er sånn akkurat nå.
Spesielt merkes det at matvareprisene har økt mer enn lønna:
Økte matpriser
Sammenligningen av matvarepriser og lønnsutviklingen sier noe om du får mer, mindre, eller like mye for pengene.
Når utviklingen på matvarepriser er høyere enn lønnsutviklingen betyr det at maten har blitt dyrere. Begge tallene er gjennomsnitt for angitt periode.
Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling
Vi har spurt NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker om å hjelpe oss å forstå litt mer av den økonomiske situasjonen, hva hun tror vi må forberede oss på videre, og om hun har noen tips til de av oss som nesten ikke tør å sjekke bankkontoen lenger.
Hvorfor øker prisene om dagen?
Mye av produksjonen, spesielt i Asia, stengte ned på grunn av pandemien – og førte til mangel på en rekke varer.
Samtidig pøste myndighetene i veldig mange land på med penger for å holde hjulene igang – slik at suget etter varer holdt seg oppe.
Så kom krigen i Ukraina og sendte prisene på energi opp, som gjør det dyrere å produsere og transportere varer.
De aller fleste av oss blir berørt av endring i strømprisene. Slik ser de ut akkurat nå:
Litt abstrakt? Dette er prisen du må betale for ulike strømkrevende artikler i hjemmet nå:
Hvorfor settes renta opp når mye allerede er dyrt?
Hvis sentralbanken (Norges bank) ikke griper inn, vil prisene fortsette å løpe enda mer løpsk. Målet med å sette opp renta er at vi skal kjøpe færre varer slik at prisene etter hvert går ned.
Når prisene stiger mye får vi råd til stadig færre ting for den samme lønnslippen, slik at kjøpekraften vår faller. Så selv om sentralbanken også bidrar til å gi deg dårligere råd nå, så er den nødt til å gjøre noe som gjør litt vondt nå – for at det skal blir bedre om noen år.
Styringsrenta i prosent
Styringsrenta settes åtte ganger i året av Norges Bank. Styringsrenta styrer rentene i bankene, og påvirker dine boligutgifter. Målet med å sette opp renta er at de høye prisene skal gå ned igjen.
Prognosen forteller oss hvordan Norges bank tror renta vil utvikle seg fremover.
Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån
Vet vi hvor høyt renta kommer til å strekke seg?
Akkurat nå ligger det an til at styringsrenten skal opp til rundt 3 prosent neste år, som vil gi en boliglånsrente på rundt 4,3 prosent.
Rentekalkulator
Kalkulatoren bruker formel for annuitetslån for å beregne dine månedlige kostnader. Her brukes nominell rente. Det vil si at det vil komme ett transaksjonsgebyr i tillegg som vil variere fra bank til bank. Dagens rente er hentet fra DNBs boliglånsrente for unge, og ulike banker vil ha ulik rente. Tallene som oppgis her vil derfor bli omtrentlige for deg. Månedlige utgifter er renter og avdrag samlet.
Se hvor mye du må betale hvis renta øker.
- Månedlige utgifter
- 16 336 kr
- Økte renteutgifter
- 683 kr
Det vil si en total utgift på 16 336 kroner i måneden, som betyr 683 kroner mer i ekstra renteutgifter enn det du betaler i dag. Renteutgifter er det du må betale ekstra når renta øker fra dagens rente på 3,89%
Når vi betaler mer i rente, hvem får egentlig de pengene?
Litt forenklet kan man si at mye av de pengene går til de som har innskudd i banken, altså de som sparer.
Når renta settes opp gjelder ikke dette bare for penger du låner, men også penger du har i banken. Dermed får du litt mer igjen for penger du sparer.
Staten Norge har jo mye penger på bok i oljefondet. Hvorfor kan vi ikke bruke litt mer av de pengene slik at folk ikke får det så trangt?
Pengene vi tjener på oljen holdes utenfor den daglige driften av landet vårt, og sendes rett inn i oljefondet.
Vi har en regel der vi ikke kan bruke mer enn tre prosent av fondet hvert år, som tilsvarer omtrent det man kan forvente å tjene på å ha penger plassert i aksjer og rentepapirer hvert år. På den måten kan fondet i teorien vare evig.
Finnes det noen positive effekter ved situasjonen vi er i?
Arbeidsledigheten i Norge er historisk lav, som betyr at de aller fleste er i jobb.
At boligprisene fremover er ventet å falle litt kan være bra for førstegangskjøpere, som kanskje lettere kan komme seg inn på boligmarkedet.
Samtidig er det bra om forbruket vårt faller, i et klima- og miljøperspektiv.
Hva slags råd vil du gi til folk som er bekymret for sin personlige økonomi fremover?
Ork å sette deg ned og gå gjennom økonomien din. Hvor går pengene dine?
Ta en telefon til banken og forsikringsselskapet ditt og prøv å forhandle ned renter og forsikringspremier. Det er mye mer penger å spare på å få lavere renter, enn å droppe kaffen.