NRK erfarer: Disse blir Norges nye utenriks- og forsvarsministre

Ine Eriksen Søreide (H) blir Norges første kvinnelige utenriksminister og Frank Bakke-Jensen (H) blir utnevnt til ny forsvarsminister fredag.

FrankBJogIneES

SAMMEN PÅ TOKT: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen besøkte garnisonen i Porsanger sammen i dag, men nektet for at Bakke-Jensen var med fordi han snart skal overta Søreides rolle.

Foto: Allan Klo / NRK

Når Erna Solberg samler regjeringen til Statsråd på Slottet fredag formiddag gjør hun sine første endringer i regjeringen etter gjenvalget i september.

Etter en rekke samtaler med sentrale kilder i regjeringen og partiet Høyre erfarer NRK følgende:

Dagens forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (41) blir utnevnt til ny utenriksminister, og dermed den første kvinnen til å trone på toppen av det mektige Utenriksdepartementet.

Samtidig flyttes dagens EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen (52) til Forsvarsdepartementets kontorer på Akershus Festning, hvor han overtar som forsvarsminister.

Ifølge NRKs kilder er det ikke gitt at Bakke-Jensen erstattes som EU- og EØS-minister, og Søreide kan som utenriksminister dermed få ansvar for samtlige deler av norsk utenrikspolitikk. (Jour. anm: Se presisering nederst i artikkelen)

Forsvarsminister fra russer-grensen

At Søreide skulle bli utenriksminister har fremstått klart en stund.

Ifølge TV 2s politiske kommentator skal Russland ha blitt orientert om at det fort kunne bli Eriksen Søreide, og ikke Børge Brende, som representerte Norge på denne ukens møte i Barentsrådet i Arkhangelsk.

Etter det NRK forstår var planen også lenge at statsrådsskiftene skulle skje forrige fredag, men ble utsatt en uke på grunn av fremleggingen av landmaktutredningen.

Mer spenning har det vært knyttet til hvem som skulle overta som forsvarsminister.

Ifølge NRKs opplysninger blir dette dagens EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen. Med det bekreftes spekulasjonene som startet i VG for knappe to uker siden.

Onsdag morgen var Bakke-Jensen med på lasset da - enn så lenge - forsvarsminister Søreide besøkte den norske garnisonen i Porsanger i Finnmark.

– Han er med fordi han er fra Finnmark, sa kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet, på spørsmål om Bakke-Jensen var med på opplæring to dager før han selv overtar jobben.

BJFrank

OVERTAR KOMMANDOEN: Frank Bakke-Jensen blir ny forsvarsminister fredag formiddag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

52-åringen fra Båtsfjord er for folk flest et noe mer ubeskrevet blad enn dagens forsvarsminister.

Bakke-Jensen fikk sitt første rikspolitiske verv da han ble valgt til stortingsrepresentant i 2009. Før det hadde han sittet ti år i kommunestyret i Båtsfjord, hvor han var ordfører fra 2007 til 2009.

På Stortinget satt han syv år i næringskomiteen, og var blant annet fiskeripolitisk talsperson i Høyre, før han i desember i fjor ble utnevnt til EU- og EØS-minister.

Som EU- og EØS-minister har Bakke-Jensen tidvis blitt brukt av Høyre til å fronte også andre deler av partiets politikk, inkludert forsvarspolitikk, spesielt i Nord-Norge.

I mars publiserte partiet blant annet en Facebook-video hvor Bakke-Jensen går hardt ut mot Senterpartiet i debatten rundt heimevernet.

– Blir flere endringer til jul

Endringene, som først blir offentlige fredag, skjer som en direkte konsekvens av at Børge Brende ønsker å gå av som utenriksminister for å kunne bli toppsjef i Sveits-baserte World Economic Forum.

Brendes avgang ble varslet av statsminister Erna Solberg 15. september, og fullbyrdes dermed kommende fredag.

– Vi hadde nok ikke gjort noen endringer nå dersom det ikke var for at Børge ville ut, sier en sentral regjeringskilde.

Etter det NRK forstår har det vært et mål for statsministeren at endringene i denne omgang skal være så få som mulig. Det planlegges heller for en større ommøblering etter at Venstre en eller gang før nyttår ventelig har avklart om de vil gå inn i regjering eller ikke.

– Like før eller etter jul er det sannsynlig at vi får en større statsrådsrokade, uavhengig av om Venstre kommer inn eller om Høyre og Frp fortsetter alene, sier en Høyre-kilde.

Har vært storfavoritt

Ine Eriksen Søreide har hele tiden vært den soleklare favoritten til å bli ny utenriksminister etter Børge Brende.

Søreide

HISTORISK: Ine Marie Eriksen Søreide blir historisk som både den første kvinnelige - og som den yngste - utenriksministeren i Norge noengang.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hun har helt siden Brende varslet sin avgang vært navnet alle kilder har trukket frem som det åpenbare valget.

Etter at KrF utelukket å gå inn i regjeringen, og dermed ikke kan gjøre krav på posten, har det etter hva NRK forstår ikke vært noen konkurranse.

Søreide var en het kandidat til utenriksministerposten også i 2013, men da gikk Erna Solberg for Brende, som hadde solid regjeringserfaring fra tidligere.

– Nå har Ine selv opparbeidet seg den erfaringen som forsvarsminister i fire år med en svært krevende sikkerhetspolitisk situasjon, sa en regjeringskilde til NRK i september.

Søreide har vært innvalgt på Stortinget fra Oslo siden 2001, og var Høyres utenrikspolitiske talsperson og leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité fra 2009 til 2013. Hun har tidligere ledet utdanningskomiteen på Stortinget.

Historisk utnevnelse

Flere kilder trekker også frem at det for Erna Solberg er en bonus å bryte ned regjeringens siste mannsbastion. Aldri før har en kvinne inntatt det største kontoret i Utenriksdepartementets lokaler i Victoria Terrasse.

Med Søreide som sjef i UD, vil regjeringens tre tradisjonelt tyngste statsråds-taburetter alle innehas av kvinner. De to andre er statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

Solberg og Jensen endret imidlertid regjeringens rangordning i 2013, slik at både Høyres nestleder og kommunalminister Jan Tore Sanner og Frps nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen formelt er rangert over utenriksministeren.

Verken de to statsrådene som får nye jobber eller statsminister Erna Solberg har ønsket å kommentere NRKs opplysninger.

*Jour. anm: I den opprinnelige versjonen av denne saken (publisert onsdag 18. okt) skrev NRK at Bakke-Jensen etter det vi forstod ikke ville bli erstattet som EU-minister. Innforstått at posten ville bli lagt ned. Torsdag 19. okt endret NRK denne setningen til «ifølge NRKs kilder er det ikke gitt at Bakke-Jensen erstattes». På kvelden torsdag 19. okt meldte NRK som første medie at Marit Berger-Røsland blir ny EU- og EØS-minister.

SISTE NYTT

Siste meldinger