Her er favorittene til å bli ny utenriksminister

Ine Eriksen Søreide er storfavoritt til å overta som utenriksminister etter Børge Brendes overraskende avgang, men posten kan også bli brukt som trumfkort av Erna Solberg.

Stortingsvalget 2017

STORFAVORITT: Alle kildene NRK har snakket med fredag trekker fram Ine Marie Eriksen Søreide som Norges mest sannsynlige neste utenriksminister.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende (H) varslet fredag at han går av i midten av oktober for å bli toppsjef i Sveits-baserte World Economic Forum.

I det politiske miljøet går spekulasjonene allerede høyt om hvem som blir hans etterfølger.

NRK har snakket med en rekke kilder i regjeringspartiene Høyre og Frp. Den kandidaten som trekkes frem av absolutt alle, er dagens forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

41-åringen var en het kandidat til utenriksministerposten også i 2013, men da gikk Erna Solberg for Brende, som hadde solid regjeringserfaring fra tidligere.

– Nå har Ine selv opparbeidet seg den erfaringen som forsvarsminister i fire år med en svært krevende sikkerhetspolitisk situasjon. Hun kan gå inn som utenriksminister og fungere utmerket fra dag én, sier en sentral regjeringskilde.

Eriksen Søreide har vært innvalgt på Stortinget fra Oslo siden 2001, og var Høyres utenrikspolitiske talsperson og leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité fra 2009 til 2013. Hun har også ledet utdanningskomiteen på Stortinget.

– Jeg overlater til Erna å velge utenriksminister, men på generelt grunnlag er det ingen tvil om at Ine er godt kvalifisert, sier Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup til Aftenposten.

Kan bli brukt som trumfkort

Da statsminister Erna Solberg annonserte Brendes avgang på en pressekonferanse fredag, understreket hun at hun ikke har bestemt seg for noen erstatter.

– Nå har dere fire uker til å spekulere på hvem som blir utenriksminister. Men vit at det er en person som bestemmer, og bare en person som vet noe. Og hun vil ikke si noe, sa statsministeren om seg selv.

I slutten av neste uke starter Høyre og Frp samtalene med KrF og Venstre i håp om å finne en samarbeidsform for de neste fire årene. Venstre later til å være på glid med tanke på å gå inn i regjeringen, mens KrF kontant har avvist å regjere sammen med Fremskrittspartiet.

Noen av NRKs kilder tror statsministeren kan tenkes å ville tilby KrF den viktige utenriksministerposten, i bytte mot at de går inn og sikrer Norge en borgerlig flertallsregjering.

– Her har Erna Solberg et trumfkort overfor Kristelig Folkeparti. Hun kan tilby de dag til dag-innflytelse over et av deres aller viktigste politikkområder. Skal de avslå det fordi de ikke liker alt Sylvi Listhaug sier, spør en sentral Venstre-kilde.

Flere kandidater i sentrum

Dersom Kristelig Folkeparti skulle bli tilbudt - og takke ja - til utenriksministerposten, har partiet flere som kan fylle rollen, mener NRKs kilder.

HildeFJ

OUTSIDER: KrF-politiker Hilde Frafjord Johnsons bakgrunn og posisjon gjør henne til en opplagt utenriksministerkandidat dersom KrF går i regjering.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KrF-navnet som nevnes hyppigst både i og utenfor partiet selv er KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson (54).

Hun har syv års fartstid som utviklings- og bistandsminister i Kjell Magne Bondeviks regjeringer (1997-2000, 2001-2005), har vært visedirektør i FN-organisasjonen UNICEF i fire år og FNs spesialutsending til Sør-Sudan i tre år.

Enkelte kilder i KrF nevner også Hans Olav Syversen (50) som en mulig kandidat.

Revidert nasjonalbudsjett

OUTSIDER: Hans Olav Syversen har vært en markant KrF-politiker de siste fire årene, og er høyaktuell for de fleste poster dersom partiet går i regjering.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han har ledet Stortingets finanskomité de siste fire årene, vært parlamentarisk leder for KrF, vært statssekretær og politisk rådgiver i regjering tidligere og ledet foreningen Israels venner på Stortinget. Syversen mistet stortingsplassen sin mandag, som følge av KrFs dårlige valgresultat.

Partiet Venstre antas av de fleste kildene NRK snakker med å ville​ prioritere andre poster enn utenriksministerposten dersom de først skal inn i regjering.

Retur til UD for Helgesen?

Utover Ine Eriksen Søreide og en mulig KrF-løsning er det svært få kandidater som går igjen blant kildene NRK snakker med.

Svært få tror Fremskrittspartiet har noe sterkt ønske om posten, og fremhever at den i så fall beste kandidaten, finansminister Siv Jensen, neppe kan kombinere en utenriksminister-tilværelse bestående av flere hundre reisedøgn utenlands med det å være partileder.

I Høyre-kretser nevnes klimaminister Vidar Helgesen som en outsider.

Solberg og Helgesen på strandryddedagen.

OUTSIDER: Klimaminister Vidar Helgesen (H) har tilbragt mange år i Utenriksdepartementet, og nevnes nå som en mulig sjef for det hele.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Han er godt kjent i Utenriksdepartementets lokaler i Victoria Terrasse i Oslo, hvor han satt som EU- og EØS-minister fra 2013 til 2015. Samtidig fungerte han som statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor. Siden høsten 2015 har han vært klima- og miljøminister.

Helgesen jobbet også i Utenriksdepartementet fra 2001 til 2005, da som statssekretær under Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen. Han har også jobbet for Røde Kors i Sveits og vært generalsekretær for en internasjonal demokrati-fremmende organisasjon med base i Stockholm, International IDEA.

Regjeringens siste mannsbastion

Dersom Ine Eriksen Søreide eller Hilde Frafjord Johnson skulle bli Norges neste utenriksminister blir det en historisk utnevnelse. Aldri før har en kvinne inntatt det største kontoret i Utenriksdepartementet.

Både Statsministerens kontor og Finansdepartementet har for tiden sine andre kvinnelige sjefer i Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp), etter at Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) i sin tid brøt de barrierene.

Flere av Høyre-kildene sier det kan være en sterk delmotivasjon, men ikke avgjørende i seg selv, for Erna Solberg å kunne beskikke den første kvinnen til sjef i UD. Hensynet til totaliteten i statsrådskabalen går foran.

– Trolig flere endringer

Brende går først av i midten av oktober. Det er et tidspunkt flere kilder fremhever som naturlig for en større regjeringsrokade etter valget. Uavhengig av om Venstre, KrF eller begge to går inn i regjering nå eller ikke.

– Regjeringen legger frem neste års statsbudsjett 12. oktober, og etter det er det i alle fall ikke unaturlig at noen statsråder bytter poster, at noen går ut og noen kommer inn, sier en sentral Høyre-kilde.

Dersom Ine Eriksen Søreide blir utenriksminister, vil det i seg selv utløse behov for en ny forsvarsminister. Det vil igjen kunne bety flere endringer.

Flere av kildene NRK har snakket med i dag mener det er enklere å erstatte en forsvarsminister enn en utenriksminister.

Både blant dagens statråder og i Høyre og Frps stortingsgrupper finnes det flere kandidater, om ingen helt opplagte til å bli ny forsvarsminister - ifølge NRKs kilder.

Av de som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for de to regjeringspartiene i dag, regnes Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) som mulig statsrådsmateriale.

Det som taler mot Helleland er at Høyre-ledelsen synes han fungerer godt som parlamentarisk leder, og allerede har en kone i regjeringen i form av kulturminister Linda Hofstad Helleland. Det som taler mot Nesvik er at Frp allerede har to statsråder fra Møre og Romsdal i regjeringen, og at han skal bli fylkesmann fra 1. januar 2019.

Gullgutt

SIVS GULLGUTT: Landbruksminister Jon Georg Dale blir neppe utenriksminister, men ventes likevel å få større oppgaver i løpet av høsten.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Flere av dagens statsråder er selvsagt også kapable til å overta Forsvarsdepartementet.

Uten å nevne han som en mulig forsvarsminister spesielt, snakkes det både i Høyre og Frp høyt om at landbruksminister Jon Georg Dale (33) fra Frp, av enkelte omtalt som Siv Jensens gullgutt, er moden for større oppgaver. Flere av kildene tror det er sannsynlig at han i løpet av høsten vil bli satt til å styre et større departement.

Statsminister Erna Solberg sa denne uken at det for øyeblikket ikke er planlagt noen endringer i regjeringens sammensetning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger