Hopp til innhold

Norskiraner dømt for å planlegge drap for Iran – PST bekymret

En historisk rettssak har foregått i Danmark de siste ukene. Hovedpersonen er en norskiraner, tiltalt for å ha planlagt drap for Iran på dansk jord. PST sier de er bekymret for utviklingen.

Norskiraner på nyttårsfest

Dette bildet viser den siktede norskiraneren på fest i regi av den iranske ambassaden i Oslo (sladdet til høyre i bildet). Helt til venstre sitter ambassadør Mohammad Hassan Habibollah Zadeh. Daværende fungerende justisminister Per Sandberg satt også på fremste rad, sammen med sin iransk-fødte kjæreste Bahareh Letnes.

Foto: NRK/Faksimile

Den norskiranske mannen ble i dag funnet skyldig i spionasje for iransk etteretning og medvirkning til planlegging av drap, melder dansk TV2.

Ransakte hotellrom

En septembermorgen 2018 hadde det danske sikkerhetspolitiet PET det svært travelt, da norskiraneren gikk ned fra sitt hotellrom i den søvnige provinsbyen Ringsted, for å spise frokost. Klokken 09.20 var han nede i frokostsalen på hotell Scandic. I løpet av 22 minutter, før norskiraneren kom tilbake på rommet etter frokost, hadde politiet ransaket hotellrommet i all hemmelighet.

Det de fant på rommet denne septembermorgenen i 2018 har vært viktige bevis i saken som har gått for retten i Roskilde i Danmark. PET-folkene fant en stoffpose på skrivebordet med forskjellige kameraobjektiver og et minnekort i et Nikon-kamera som politiet kopierte og satte inn igjen i kameraet. PET var ute av rommet da den tiltalte norskiraneren kom tilbake på rommet, tok med seg bagasjen, og kjørte fra Ringsted mot Øresundbroen.

Hva skulle norskiraneren, som fikk asyl i Norge som flyktning fra Iran i 2008, i den lille provinsbyen Ringsted? Og hva var det bilder av på minnekortet?

Aktor: – Planla drap

Dansk politi og påtalemyndighet mener norskiraneren var i Ringsted for å samle informasjon om lederen for den eksiliranske organisasjonen ASMLA. Han blir beskyldt for å ha hjulpet den iranske etterretningstjenesten med å planlegge et drapsangrep mot lederen av ASMLA, som bodde i Ringsted.

ASMLA står for Arab Struggle Movement Group for the Liberation of Ahwaz. Iran ser på medlemmene av ASMLA-bevegelsen som terrorister. Gruppen, som har filialer i flere land, er imidlertid ikke på EUs liste over terrorbevegelser. Bevegelsen kjemper for en uavhengig stat i det sørvestlige Iran rundt byen Ahwaz.

Det vakte stor oppsikt i Norge da norskiraneren ble arrestert i Gøteborg, 21 oktober 2018. Det kom fram at han, som fikk asyl som flyktning fra Iran, feiret persisk nyttår i samme lokale som den iranske ambassadøren. Og at han skal ha forsøkt å inflitrere en iransk opposisjonsgruppe i Norge. Han skal også ha vært medlem av Bahai-samfunnet i Norge. I Iran blir bahaier forfulgt som en religiøs minoritet.

Ba politiet om beskyttelse

Lederen for ASMLA hadde flere ganger kontaktet danske myndigheter. Han fryktet for sikkerheten sin. Grunnen var at to medlemmer i ASMLA i Nederland var blitt drept. Iran er mistenkt for å stå bak. Frykten for at den danske ASMLA-lederens liv var i fare, førte til at PET satte opp overvåkningskameraer ved hans bolig i Ringsted.

I retten i Danmark er det vist overvåkingsbilder der norskiraneren passerer boligen til ASMLA-lederen, og tar bilder. På minnekortet til norskiraneren fant politiet 83 bilder fra og rundt boligen til den danske ASMLA lederen. Etterpå tok han inn på Scandic Hotel i byen. Mens norskiraneren sov tok politiet seg også inn i bilen hans, og fant en luftpistol, en kniv og passet hans, ifølge det som har kommet fram i retten.

Hevder han er uskyldig

Den tiltalte sier han er uskyldig, og har ikke ønsket å uttale seg til danske medier. Ifølge hans forsvarer Michael Juul Eriksen, har han tidligere gitt en syvtimers forklaring til politiet om hvorfor han var i Ringsted.

I retten kom det frem at noe av det sentrale bevismaterialet i saken er en chat mellom norskiraneren og en person, som ifølge politiet, er tilknyttet den iranske etterretningstjenesten. Forsvarer Michael Juul Eriksen mener det ikke kan bevises at personen er ansatt i den iranske etterretningstjenesten, og at aktor heller ikke kan bevise at det var planer om å drepe lederen av ASMLA.

Etter det NRK forstår har det vært en bevismessig utfordring for aktor å knytte norskiraneren direkte til iransk etterretning.

Utenfor rettsalen i Roskilde mot norsk-iraneren

Politiet på plass utenfor rettsalen i Roskilde i Danmark.

Foto: DR

Historisk sak

Saken er ifølge danske strafferettseksperter uten sidestykke i nyere dansk rettshistorie. Danmark har ikke hatt andre rettssaker siden krigen der tema er en mulig planlagt likvidering på dansk jord på oppdrag for en utenlandsk etterretningstjeneste.

Iran mot Saudi-Arabia

Og som om saken ikke er komplisert nok fra før, så tok saken en sensasjonell ny vending tidligere denne måneden. Danskiraneren, det antatte målet for drapskomplottet, er sammen med to andre siktet for terrorisme, spionasje og promotering av terror, ifølge Danmarks Radio DR.

Ingrediensene er ifølge siktelsen millioner av dollar fra en saudisk etterretningstjeneste, anskaffelse av våpen og rådgivning om terrorisme. Så langt har det vært kjent at de tre mennene er siktet for terrorisme og spionasje i Danmark på vegne av en saudisk etterretningstjeneste. Men siktelsen ble denne måneden utvidet til å omfatte terrorfinansiering og promotering av terror i Iran - i samarbeid med en saudisk etterretningstjeneste.

Påtalemyndigheten og PET mener blant annet at eksilgruppen i perioden 2012 til 2018 mottok eller forsøkte å få ikke mindre enn 20 millioner danske kroner fra en saudisk etterretningstjeneste. Det var, ifølge aktor, med det formål å overføre pengene til en person eller gruppe som skulle gjennomføre terrorangrep i Iran i samarbeid med Saudi-Arabia.

De tre Ringsted-iranernes advokat avviser straffskyld.

Med de nye siktelsene mot ASMLA gruppen i Ringsted mener dansk politi og påtalemyndighet at konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran om herredømme i den islamske verden er flyttet til Europa, og at Danmark er blitt åsted for denne voldelige konflikten.

PST bekymret

Hanne Blomberg i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at de har fulgt med.

– Vi i PST har selvfølgelig merket oss denne dommen. Det er en spesiell dom, gitt at den blir rettskraftig. Det er meget sjelden at noen i Norden blir dømt for å bistått i å planlegge drap på opposisjonelle i Norden.

I PSTs trusselvurdering for 2020 nevnes iransk etterretning blant aktørene med størst skadepotensial.

– Det er en dom som viser alvorligheten i iransk aktivitet på europeisk jord, og som underbygger noe av det trusselbildet som vi har snakket om tidligere, sier Blomberg.

PST har for det meste sett kartlegging av opposisjonelle miljøer og regimekritiske personer i Norge.

– I utgangspunktet er hovedvekten av iransk etterretningsaktivitet i Norge det vi kaller klassisk flyktningspionasje. Forsøk på å verve disse personene, få dem til å samarbeide med iransk etterretning eller å få dem til å avstå fra denne aktiviteten, sier Blomberg.

Nå mener PST imidlertid at modusen er endret. Blomberg sier de er bekymret.

– Nå er det ikke bare klassisk flyktningspionasje de bedriver, men de drar også modusen et hakk lengre og viser vilje til å utøve vold, og da også på europeisk jord. Det er en bekymringsfull utvikling, sier hun.

Hanne Blomberg

Hanne Blomberg er seksjonsleder for statlig etterretningsvirksomhet i PST.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

AKTUELT NÅ