Hopp til innhold

Norskiraner var medlem av religiøs minoritet: – Svært underlig

Den siktede norskiraneren ble godkjent som medlem av bahai-samfunnet i Norge. Samtidig satt siktede på første rad under den iranske ambassadens feiring av nyttår. – Svært underlig, sier formann i det nasjonale rådet.

NRK har fått tilgang til en video fra feiringen av persisk nyttår på Irans ambassade i Oslo i mars i år. Norsk-iraneren som er siktet i Danmark er sladdet.

NRK har fått tilgang til en video fra feiringen av persisk nyttår på Irans ambassade i Oslo i mars i år. Norsk-iraneren som er siktet i Danmark er sladdet.

Den 21. oktober ble en norskiraner pågrepet i Sverige. Mannen er siktet for å ha planlagt et attentat mot en iransk opposisjonell i Danmark. Han er også siktet for å hjulpet en utenlandsk etteretningstjeneste.

Mannen har vært i Norge i rundt 10 år, og kom hit som asylsøker.

NRK har nå fått bekreftet at den siktede mannen søkte om å bli med i det norske bahai-samfunnet i 2008. Bahaier er en forfulgt religiøs minoritet i Iran.

Thor Henning Lerstad er formann i Nasjonalt Åndelig Råd for bahaier i Norge. Han sier det nå fremstår underlig at den siktede er medlem i trossamfunnet, spesielt siden han feiret persisk nyttår i regi av den iranske ambassaden.

– Det låter veldig spesielt. Vårt forhold til iranske myndigheter er selvfølgelig anstrengt i lys av de systematiske forfølgelsene som har foregått i mange år, sier Lerstad til NRK.

Det var i forrige uke NRK fortalte at norskiraneren satt på første rad da den iranske ambassaden inviterte til nyttårsfest den 24. mars i år.

Tor Henning Lerstad

Thor Henning Lerstad er formann i det nasjonale rådet for Bahaier i Norge. Her er han i Bahji i Akka, nord-Israel, et hellig sted for verdens baha'ier. Bildet ble tatt under det internasjonale baha'i-konventet i april i år, som samlet 1300 delegater fra over 160 land.

Foto: privat

Brukte lang tid på søknaden

Lerstad forteller at trossamfunnet brukte to år på å vurdere den siktedes søknad.

– Det tar tid når man er asylsøker, særlig fra Iran. Det er nettopp for å slå fast at rene motiver ligger til grunn, sier Lerstad til NRK.

Siktedes advokat, Allan Lund Christensen, sier til NRK at han dessverre ikke kan kommentere NRKs opplysninger nå, fordi han ikke får snakket med siktede i dag.

Ekspertorgan: Bahaier svært utsatt

Bahaier er ikke anerkjent som en religiøs minoritret i Iran, går det fram av en rapport fra Landinfo, som er norske utlendingsmyndigheters ekspertorgan. Bahaier blir nesten sett på som en politisk oppposisjonsgruppe. Medlemmer har blitt utsatt for omfattende misbruk, inkludert drap, henrettelser, arrestasjoner og voldelige angrep. Regjeringen har også etablert retningslinjer for systematisk diskriminering mot Bahaier når det kommer til sysselsetting, utdanning, samt juridiske og sosiale rettigheter, går det fram av Landinfo sin rapport, som er fra 2017.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger