Hopp til innhold

Siktet for attentatplaner i Danmark: Var i Iran rett før pågripelsen

Norskiraneren ble pågrepet på en svensk flyplass.

Iransk efterretningstjeneste planlægger attentat på dansk grun

Norsk-iraneren skal kort tid før pågripelsen ha vært i Iran. Fredag 28. september hadde dansk politi en stor aksjon der blant annet veier, bruer og kollektivtransport ble stengt etter at en bil ved en feiltagelse ble antatt å ha noe med truslene å gjøre.

Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

Det er ikke kjent hvor lenge norsk, dansk og svensk etterretning har vært på sporet av norskiraneren, men Jerusalem Post skriver i dag at det er den israelske etterretningstjenesten Mossad som ga opplysninger som førte til pågripelsen.

21. oktober ble norskiraneren arrestert i Göteborg av den svenske etterretningstjenesten. Da hadde han nylig vært i Iran. Etter det NRK får opplyst, ble han pågrepet på flyplassen. 22. oktober ble han fremstilt i byretten i København.

I september gjennomførte dansk politi en stor aksjon der blant annet veier, bruer og kollektivtransport ble stengt, Aksjonen var knyttet til attentatsplanene norskiraneren nå er siktet for.

Bor i Oslo

Den siktede er i 30-årene og er bosatt i Oslo. Han har også barn i Norge.

Allerede en uke etter den store politiaksjonen kjente det danske PST, Politiets Efterretningstjeneste (PET), til mannen som nå sitter fengslet i Danmark for spionasje og delaktighet i attentatplaner.

NRK vet også at mannen har engasjert seg i arbeidet med å fremme sosiale og kulturelle forbindelser mellom Norge og Iran.

Han er både norsk og iransk statsborger og har bodd i Norge i flere år. Han kom til landet som asylsøker, og han fikk opphold som flyktning.

Finn Borch Andersen

Finn Borch Andersen, sjefen for PET, møtte pressen i København tirsdag. En norskiraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran.

Foto: Martin Sylvest/ritzau Scanpix / NTB scanpix

Varetektsfengslet tidlig i oktober

Allerede 5. oktober ble han varetektsfengslet i Danmark selv om politiet ennå ikke hadde pågrepet ham.

Det går frem av den danske rettskjennelsen, som NRK har fått tilgang til. I rettsboken står det også at «rettsmøtet skal holdes bak lukkede dører av hensyn til statens forhold til fremmede makter».

Han ble altså fengslet en uke etter den store politiaksjonen som lammet trafikken i store deler av Danmark. Dansk politi har nå bekreftet at aksjonen skjedde fordi de jaktet på norskiraneren.

Dansk politi på Storebæltbroen

Dansk politi stengte av store deler av det danske

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Fryktet at norskiraneren ville drepe eksiliraner

Politiet igangsatte en stor politiaksjon fordi de fryktet at iransk etterretningstjeneste ville drepe en danskiraner. Han leder organisasjonen ASMLA, som kjemper for selvstendighet for den iransk Khuzestan-provinsen.

Den mistenkte norskiraneren skal ha blitt observert ved ASMLA-lederens bolig i Ringsted i dagene før politiaksjonen. Det opplyste danske PET i går.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz. Den ble kjent etter terrorangrepet mot en militærparade i den iranske byen Ahvaz i september, der 29 personer ble drept.

ASMLA etterforskes for å ha hyllet terrorangrepet i Iran, ifølge PET.

AKTUELT NÅ