Hopp til innhold

Norsk forskning forandrer leddgiktbehandling

En ny behandlingsstrategi, utviklet av norske forskere ved Diakonhjemmet Sykehus, viser banebrytende resultater for behandling av leddgiktpasienter. Nå er forskningen publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The BMJ.

Ny leddgiktbehandling

Leddgiktpasient Turid Fjell og overlege Anna-Birgitte Aga i forbindelse med behandling. Fjell sier hun glemmer at hun har leddgikt etter at hun har startet med den nye behandlingen.

Foto: Diakonhjemmet sykehus

Behandlingsstrategien i forskningsprosjektet som har fått navnet ARCTIC-studien viser at to av tre pasienter oppnår remisjon, altså blir tilnærmet symptomfrie.

– Det er helt oppsiktsvekkende resultater og betydelig bedre enn hva vi har opplevd tidligere da det kun var en fjerdedel av pasientene som oppnådde liknende resultater, forteller overlege og UiO-professor Espen Haavardsholm ved Diakonhjemmet sykehus til NRK.

Professor og overlege Espen Haavardsholm

Overlege og professor Espen Haavardsholm ledet de norske forskerne som står bak studien. Han er førsteforfatter til artikkelen som ble publisert i British Medical Journal.

Foto: Diakonhjemmet Sykehus

Han har ledet de norske forskerne som står bak den nye behandlingsmetoden for leddgiktpasienter, og sier at nøkkelen har vært at pasienten kommer tidlig til behandling og at hver pasient får tett oppfølging kombinert med individuelt tilpasset aggressiv medisinering.

– Vi kaller det veldig aggressiv og målstyrt behandling som er tilpasset intensiteten i sykdommen hos den enkelte. Målsettingen er hele tiden at pasienten ikke skal ha tegn eller symptomer på aktiv leddgikt, sier Haavardsholm.

Vekker internasjonal oppsikt

Studien har vekket internasjonal oppsikt og har blitt publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The BMJ som tidligere het British Medical Journal.

Forsker og overlege Anna-Birgitte Aga som har behandlet pasientene med den nye strategien er overbevist.

– Jeg tenker at dette er veien å gå. Vi har tydelig vist at det går langt bedre når man starter tidlig, er aggressiv og har et klart behandlingsmål, sier hun.

– Glemmer at jeg har leddgikt

Hos pasient Turid Fjell er leddgikten fremdeles til stede, men symptomene er borte. Hun forteller at behandlingen gir henne muligheten til et fremdeles normalt liv.

– Jeg glemmer nesten at jeg har leddgikt. Jeg har jobbet fullt og trent, sier hun til NRK.

Hun begynte for en liten stund siden å kjenne det i fingre og tær og hovnet opp i leddene. Hus bedriftslegen ble de rette prøven tatt og det ble slått fast at hun hadde fått leddgikt.

– Jeg ble vist hit med en gang og raskt i gang. Jeg fikk sprøyter i leddene som var hovne og tabletter. Vi trappet opp og jeg ble veldig bra igjen, forteller hun.

Tidlig behandling nøkkelen

Espen Haavardsholm er overbevist om at dette vil forandre måten man behandler alle leddgikt pasienter på.

– Det er mellom 1.000 og 1.200 pasienter som får denne sykdommen i Norge i året. Deler av behandlingen er også aktuell for pasienter som har etablert leddgikt, da snakker vi om cirka 35.000 pasienter, sier han.

– For den enkelte pasient er det klart dette betyr mye. De kan leve et tilnærmet normalt sosialt liv, delta i arbeidslivet og generelt merke lite til sykdommen. Nå ser jeg frem til å få denne kunnskapen ut slik at vi kan hjelpe flere leddgiktpasienter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger