– Vi kommer til å protestere veldig kraftig

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er klar på at Norge kommer til å protestere mot dødsdommen til Joshua French og Tjostolv Moland.

Video Støre om Kongo-dommen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NRK at Norge protesterer kraftig på dødsdommen i Kongo.

Det sier utenriksministeren til NRK.

– Jeg jobber jobber nå med å få kontakt med min kollega for å fortelle ham det han allerede vet, at Norge både praktisk og på alle mulige måter er mot dødsstraff. Vi kommer til å protestere veldig, veldig kraftig, sier Støre.

Les også: – Kommer hjem i sommer
Les også: - Håpar Tjostolv er heime til jul
Les også: - Dette åpner for en utlevering
Les også:
Moland og French dømt til døden igjen

Han sier videre at den kongolesiske utenriksministeren har bekreftet overfor norske myndigheter at de har fått med seg de norske protestene i de to forrige rettsrundene, og de har også forsikret norske myndigheter at French og Moland ikke kommer til å bli henrettet til tross for dagens dødsdommer.

Video Dødsdømt i Kongo igjen

VIDEO: Joshua French og Tjostolv Moland ble dømt til døden i tredje rettsinstans.

Åpner for soningsoverføring

Utenriksministeren sier også at Norge har åpnet opp for en diskusjon om soningsoverføring slik at French og Moland eventuelt skal kunne sone hele eller deler av dommen i Norge.

– Det krever at det rettslige er bak oss, og det er det altså ikke formelt sett enda. Vi er imidlertid åpne for å begynne en slik diskusjon, sier Støre.

– Meningsløst

Det er imidlertid skjær i sjøen. Ett av de største er at Norge fortsatt er idømt erstatning til Kongo.

– Det er meningsløst. Vi får lese hva teksten er på det, men jeg har vanskelig for å forstå hva Norge skal betale erstatning for i noe vi ikke har medvirket til, hatt ansvaret for eller hatt kunnskap om, så det kommer vi til å avvise slik som før, sier Støre.

Video KONGODOM-220410-SL-153944-SI_SL.mp4

VIDEO: Far Knut Moland mener de må sendes hjem til Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger