NRK Meny
Normal

- Dette åpner for en utlevering

Tjostolv Moland og Joshua French sin norske advokat er positiv til dagens dødsdom i Kongo.

Tjostolv Moland og Joshua French sammen med advokat Morten Furuholmen

Tjostolv Moland og Joshua French sammen med advokat Morten Furuholmen tidligere i rettsprosessen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Vi har fått et langt bedre resultat enn den dommen vi fikk opphevet i den militære høyesteretten i Kinshasa. Den var for å si det rett ut helt skrekkelig, sier Morten Furuholmen til NRK.

I dag ble French og Moland dømt til henholdsvis fire og fem dødsdommer av Militærtribunalet i Kisangani.

Moland ble dømt for selve drapet på sjåføren Abedi Kasongo, mens begge ble dømt for spionasje, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, mens spionasjetiltalen mot Norge frafalt.

Norge ikke dømt

Det hersket en stund tvil om hele spiondommen frafalt, men dommerne presiserte overfor NRK at det kun er snakk om spionasjeanklagene mot staten Norge som er frafalt.

– De to mottok dødsdommene med fatning, selv om de håpet på full frifinnelse, sier NRKs Afrika-korrespondent Dag Bredvei, som var til stede under dagens domsavsigelse.

Furuholmen som ikke selv var i Kongo, tror dagens utfall åpner for en raskere soningsoverføring til Norge.

– Det enorme erstatningskravet mot Norge er frafalt og det åpner for en raskere tilbakeføring til Norge enn det man kunne håpe på hvis de igjen hadde blitt dømt som spioner, sier Furuholmen.

UD avventer

UD har tidligere bekreftet overfor NRK at de raskt vil starte med samtaler om en soningsoverføring, hvis dette blir en rettskraftig dom, men at de foreløpig ikke vil foreta seg noe.

– Vi er kjent med den fellende dommen, men begge parter har ankemuligheter, og vi kan ikke gå videre med saken før den er rettskraftig, sier Elsebutangen.

Video Dødsdømt i Kongo igjen

Video: Domsavsigelsen i Kisangani.

Han sier at UD vil gå inn i konkrete forhandlinger med kongolesiske myndigheter og forsøke å få til en ad hoc-avtale om utlevering.

– Men det er ingen automatikk i at vi får til dette, og vi kjenner ikke hvilke betingelser som eventuelt vil bli stilt for at vi skal få til en utlevering, sier Elsebutangen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger