Hopp til innhold

Nok en atomstat-ambassadør dropper fredsprisutdelingen

Russland var én av bare to atommakter som ville stille med ambassadøren til fredsprisutdelingen til ICAN. Nå dropper også den fremste representanten for Russland i Norge seremonien.

Berit Reiss-Andersen står på talerstolen i Oslo rådhus under utdelingen av Nobels fredspris

FREDSPRISUTDELING: Leder i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, skal på søndag dele ut årets Nobels fredspris til Den internasjonale kampanjen for avskaffelse av atomvåpen (ICAN). Da glimrer ambassadørene til nær alle atommaktene med sitt fravær.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er blitt forandring i planene. Først var planen at ambassadøren skulle være til stede, men det er endret, sier presseansvarlig Olga Kiriak ved Russlands ambassade til NRK.

Ambassaden vil være representert på et lavere nivå enn ambassadøren, men de vet ennå ikke hvem det blir.

Kiriak er tilbakeholden med opplysningene, men bekrefter at ambassadøren ikke er bortreist på utdelingsdagen.

På spørsmål om hvorfor den russiske ambassadøren da uteblir fra fredsprisutdelingen søndag, svarer hun med å vise til at Russland deler visjonen om en verden fri for atomvåpen, men at de mener det er for tidlig med et totalforbud nå.

Olav Njølstad sitter på kontoret på Nobelinstituttet

– BEHOV FOR Å MARKERE: Olav Njølstad sier det er et mønster at atommaktenes ambassadører uteblir fra årets fredsprisutdeling.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nobelinstituttet: – Beklagelig

ICAN får fredsprisen for arbeidet med å belyse «de katastrofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen, og for sin banebrytende innsats for å få til et traktatfestet forbud mot slike våpen,» heter det i begrunnelsen fra Nobelkomiteen.

Nobelinstituttet er informert om Russlands endring.

– Vi ønsker selvfølgelig, og ser det som naturlig, at ambassadene er representert ved sin ambassadør når de er i Oslo, så vi synes det er beklagelig, sier Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet og sekretær i Nobelkomiteen.

– Dette faller inn i samme mønster som vi har sett fra flere av de andre atommaktenes ambassader i år.

Aktivister med Trump- og Kim Jong-un-masker demonstrerer mot atomvåpen

PROTESTERER: Aktivister fra ICAN iført Donald Trump- og Kim Jong-un-masker demonstrerte mot atomvåpen og den eskalerte situasjonen mellom USA og Nord-Korea i september. Når ICAN skal motta Nobels fredspris, boikotter ambassadørene til USA, Frankrike og Storbritannia utdelingen.

Foto: BRITTA PEDERSEN / AFP

Flere ambassadører boikotter

Russlands snuoperasjon kommer etter at NRK i forrige uke fortalte at flere av atommaktenes ambassadører boikotter årets fredsprisutdeling.

USA, Storbritannia og Frankrike – tre av verdens største atommakter – har hatt et felles møte og samkjørt sin deltagelse. De ble enige om at deres ambassadører ikke skal være til stede under utdelingsseremonien, slik de normalt er hvert år.

I stedet skal ambassadene være representert på et lavere nivå.

– Vi ønsker å markere vårt forbehold når det gjelder ICANs prosjekt, det vil si forbudet mot atomvåpen og FN-traktaten, sa Véronique Minassian, rådgiver ved Frankrikes ambassade, til NRK da.

Blant atommaktene var det opprinnelig bare Russlands ambassadør som skulle komme til fredsprisutdelingen i år, i motsetning til det som har vært tradisjon. Etter NRKs sak ombestemte Israel seg og vil sende sin ambassadør, Raphael Schutz, likevel.

Dermed lå det an til at mens USA, Storbritannia og Frankrikes ambassadører boikotter fredsprisutdelingen til ICAN, ville Russland og Israel stille med sine fremste representanter. Etter det russiske frafallet, står nå bare Israel igjen.

– Det er ikke mange ambassadører som har meldt forfall, men det er jo en veldig bestemt, liten gruppe – nemlig akkurat de landene som har atomvåpen – som har behov for å markere det. Det viser at atomvåpenstatene ikke forholder seg likegyldige til årets fredspris, sier Njølstad.

  • Pakistan: Ambassadøren skal ifølge ambassaden utenlands og er derfor forhindret fra å delta. Ambassaden vurderer å sende nivå 2 i stedet.
  • India: Ambassadøren er ifølge Indias ambassade på ferie når fredsprisutdelingen finner sted. Ambassaden vurderer å sende en annen, men vet ikke hvem.
  • Israel: Den israelske ambassaden skulle opprinnelig sende ambassadesekretæren til fredsprisutdelingen i stedet for ambassadøren. Ambassaden opplyste til NRK at det var fordi «ambassadøren ville gi flere muligheten til å oppleve en veldig fin seremoni, ettersom han selv har opplevd det før». For å unngå misforståelser om at den opprinnelige beslutningen kunne være politisk motivert og relatert til årets fredsprisvinner, kommer den israelske ambassadøren likevel til utdelingen.
  • Kina: Ambassadøren er ifølge Kinas ambassade på ferie ut året. Ambassaden har foreløpig ikke planer om å sende noen andre i stedet.
  • Russland: Den russiske ambassaden opplyste først at ambassadøren skulle delta på utdelingen av Nobels fredspris til ICAN. I etterkant av publiseringen av NRKs sak om at ambassadørene til USA, Storbritannia og Frankrike boikotter årets utdelingsseremoni, har Russland endret planene og vil likevel ikke sende ambassadøren.
  • USA: USA kommer til å være representert ved nummer to ved ambassaden, ikke ambassadøren. – Vi har sammen med Storbritannia og Frankrike blitt enige om vår deltagelse.
  • Storbritannia: Den britiske ambassaden skal være representert ved viseambassadøren, ikke ambassadøren. – Vi har sammen med USA og Frankrike blitt enige om vår deltagelse.
  • Frankrike: – I år kommer den franske ambassaden i Norge til å være representert ved viseambassadøren. Frankrike vil jobbe for nedrusting. Som alle Nato-allierte og alle atomstatene, er Frankrike dypt skeptiske til hva traktaten som forbyr atomvåpen bidrar til i nedrustingen, og Frankrike kommer ikke til å signere traktaten.
  • Nord-Korea: Nord-Korea har ikke ambassade i Norge og er derfor ikke invitert.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger