Disse seks skal observere Breivik

ILA (NRK.no) Klokken 07.00 onsdag morgen blir Anders Behring Breivik (33) fraktet fra cellen til et rom der helsepersonell fra Dikemark kan se på at han spiser frokost.

Breivik, tvang, ila

KLARE FOR BREIVIK: Seks personer fra Dikemark kom grytidlig onsdag morgen for å begynne den judisielle observasjonen av Breivik. De ble ført inn portene av en vakt fra Ila.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Den terrorsiktede 33-åringen skal innta dagens første måltid ved et bord i det spesialbygde rommet i etasjen over de tre cellene han til vanlig disponerer på Ila fengsels- og forvaringsanstalt.

Kvart på syv onsdag morgen kom seks personer fra Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark til Ila for å starte den såkalt judisielle observasjon av Breivik.

Døgnbemanning

Breivik, Ila, Observasjon

PÅ INNSIDEN: Teamet fra Dikemark skal jobbe skift på Ila.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Fra han vekkes på cellen klokken 07.00, vil Breivik de neste ukene bli fulgt døgnet rundt av ti syke - og vernepleiere, samt en til to psykiatere fra sykehuset.

Helsepersonalet skal oppholde seg i samme rom som Breivik, mens sikkerhetsvakter fra Ila følger observasjonen fra utsiden av rommet.

Helsepersonalet har etablert en skiftordning der to lag på fire personer skal følge Breivik på dagtid. I tillegg skal to personer følge ham om natten.

Undersøkelsen varer i inntil fire uker, og er en del av grunnlaget for rapporten som de to nye rettssakkyndige skal levere Oslo tingrett senest 10. april.

BAKGRUNN: Overvåkes døgnet rundt

– Ikke aktuelt å behandle

Selv om Breivik overvåkes natt og dag av psykiatrisk ekspertise, blir det ikke aktuelt å behandle ham de neste ukene, forteller avdelingsoverlege ved Dikemark Anne Kristine Bergem til NRK.

– Det blir ikke påbegynt ny behandling under judisiell observasjon. Hvis det blir behov for det, må observasjonen avbrytes og pasienten innlegges, forklarer hun.

Symptomer på psykose er det personalet fra Dikemark skal se spesielt etter.

– Det er denne diagnosen som er avgjørende for om man er tilregnelig eller ikke, sier Bergem.

Video Bergem om judisiell observasjon

Avdelingsoverlege Anne Kristine Bergem om hvordan judisiell observasjon foregår.

– Trivelig rom

Det over 60 kvadratmeter rommet der Breivik skal oppholde seg, har vinduer av pleksiglass. Rommet består av en stor sofagruppe, en arbeidsstasjon, en TV og en egen spiseavdeling der Breivik kan innta måltidene.

– Det er lyst og trivelig, og verken Breivik eller vi har innsigelser mot rommet, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til NRK.

Under observasjonen planlegger Breivik å lese og skrive, slik han også gjør på cella til vanlig.

Han skal i utgangspunktet være til observasjon hele dagen, onsdag.

Dersom han ønsker å trene må han tilbake til celleavdelingen, og verken treningsøkter eller dobesøk er en del av den judisielle observasjonen.

Avhørene på Politihuset i Oslo og besøk av forsvarerne i fengselet skal foregå som normalt i observasjonsperioden, ifølge Hein Bæra.

De to nye sakkyndige i saken, Agnar Aspaas og Terje Tørrisen, skal fortsette sine samtaler med Breivik parallelt med observasjonen.

De to har så langt møtt Breivik hver for seg, og har hatt til sammen tre samtaler hver med den terrorsiktede.

– Må vektlegge det høyreekstreme

Anders Behring Breivik og Vibeke Hein Bæra

OVERVÅKES DØGNET RUNDT: Blant tingene helsepersonalet fra Dikemark skal kartlegge er hvor mye Breivik spiser og hvor ofte han går på do.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Etter den første sakkyndigrapporten kritiserte flere at psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby hadde satt seg for dårlig inn i Anders Behring Breiviks høyreekstreme bakgrunn.

Psykiater Ulf Åsgård har jobbet 12 år som psykiater i fengsel i Sverige.

Også han har forventninger om at de to nye sakkyndige legger større vekt på Breiviks politiske overbevisning.

– Mine forventninger er at man skal skaffe seg et større og bredere underlag for bedømmelsen. Det gjelder før fremst den politiske bakgrunnen; Hva ligger bak, og hva er det som treffer Breviks slik at han gjør ting som ingen andre gjør, sier Ulf Åsgård til NRK.

– Jeg syns det var feil at man ikke dykket ned på dypet i de høyreekstreme meningene, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger