Hopp til innhold

Nå er shopping i utlandet billigere igjen

Den gode nyheten er at det blir billigere å handle i utlandet, den dårlige er at dette kom på et ubeleilig tidspunkt for norsk økonomi.

Norske sedler. Norske pengesedler. Spare. Sparing.Currency - Finances- Norwegian money - kroner - kronesFoto: Berit Roald / NTB scanpix

STYRKET: Analytiker frykter en økt strøm av norske handlekroner til utlandet - mens oljebremsen fremdeles preger norsk økonomi.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Erik Bruce, Nordea

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea.

Foto: Nordea Bank

– En styrket valuta, prisstigning på norske matvarer og mer handel i utlandet. Dette er ikke det Norge trenger nå, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea.

De siste ukene har det vært en markant styrking av den norske kronen, og siden nyttår har svenskekronen blitt åtte prosent billigere. Det er en klar styrking de siste ukene. Årsaken til dette er blant annet høye inflasjonstall, som reduserer sannsynligheten for at Norges Bank skal kutte renten den nærmeste tiden.

Kursendringer fra januar til august 2016

Valuta

4/1 2016

Endring i prosent

Britiske pund

10,5860

13,0710

19,0

US dollar

8,2068

8,8525

7,3

Euro

9,1752

9,6475

4,9

Svenske kroner

96,99

105,21

7,8

Eksempel: For britiske pund har kursen svekket seg 19 prosent siden nyttår. Det betyr at norske kronen har blitt 19 prosent sterkere sammenliknet med det britiske pundet. For én norsk krone kan du nå kjøpe 19 prosent flere varer enn du kunne ved årsstart.

Dette kan ha positive og negative konsekvenser. De som jubler høyest er nordmenn på ferie i utlandet og de som foretrekker å handle mat i Sverige.

Dobbel effekt

Sterke krone og økte norske priser i Norge gjør det mer attraktivt å handle i utlandet. Prisene har økt med hele 4,4 prosent. Det blir altså billigere å importere varer fra utlandet, billigere å handle i utlandet og ferien for mange nordmenn blir også billigere.

Dette står i sterk kontrast til forholdene i Norge, hvor sterk prisvekst fører til dyrere detaljhandel.

– Prisene øker mye for øyeblikket. Og det gjør bare differansen mellom Norge og utlandet større. Så du får for eksempel mye igjen for å handle i Sverige eller Storbritannia med dagens valutakursutvikling, forklarer analytikeren.

Dette kan føre til handelslekkasje. Der Norge mister handel til naboland som Sverige og Finland.

Kjøttdisk i Svinesund

BILLIG: Kjøttdisken i Svinesund kan bli ekstra populær fremover nå som kronen er styrket. Det gjør mat i Sverige billigere enn på lenge.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Fra svenske handlesentre ved grensen trilles bugnende handlevogner til norskregistrerte biler. Flere opplever at norskekrona nå gir mye mat for pengene.

– Da vi kom hit ble vi sjokkert. Det er mye billigere enn vi trodde. Kjøttet er jo dobbelt så dyrt i Norge, sier en nordmann på svenskehandel som NRK møter utenfor butikken.

Svak krone gir god økonomi

Kronen er fortsatt svak historisk sett, men sterkere enn den var før nyttår. Blir kronen sterkere får Norge en annen bekymring: et svekket konkurransefortrinn mot våre handelspartnere.

– At kronen er svak er en viktig grunn til at økonomien går så bra i Norge for øyeblikket. Går det ikke mye mer opp nå, vil norsk industri være rimelig fornøyd, hevder Bruce.

Han tror ikke Norges bank vil senke renten med det første.

– Det kan se ut som norsk økonomi er over det verste og hvis det er tilfelle, må vi regne med en sterke krone. Men det vil nok ta tid.

AKTUELT NÅ