Brexit ga kraftig børsras – pundet falt som en stein

Verdiene har falt kraftig på mange av verdens børser, og det britiske pundet har ikke vært svakere siden 1985. Men gullet gjorde et hopp.

Mann passerer Wall Street-børsen i New York

WALL STREET: Brexit skaper uro i finansmarkedet verden over. Dette bildet er fra Wall Street-børsen i New York.

Foto: Richard Drew / AP

Oslo Børs avsluttet fredag ned tre prosent. Det markerte verdifallet på aksjene reflekterer britenes farvel til EU etter nattens opptelling etter folkeavstemningen. Fallet var større tidligere på dagen, men hentet seg noe inn på ettermiddagen.

Rett etter åpningen fredag stupte hovedindeksen med hele seks prosent. Hovedindeksen endte på 592,16 poeng, en nedgang på 3,07 prosent.

Laveste pundkurs på 31 år

Etter at britene sa nei, stupte pundet til sitt laveste nivå i forhold til dollar på over 30 år. Pundet falt med 10 prosent fredag morgen. I forhold til Euro falt pundet med 7 prosent.

Kursen på britiske pund og Euro faller på New York-børsen

PUND-FALL: Kursen på britiske pund falt 10 prosent fredag formiddag i New York.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

I norske kroner var pundkursen på 11,67 kroner fredag ettermiddag. Det er litt opp fra bunnivået på 11,35 kroner.

Flere britiske bankaksjer stupte rundt 30 prosent etter at børsen i London åpnet etter den britiske EU-avstemningen. I Tyskland sank verdien av aksjene til Deutsche Bank og Commerzbank med om lag 17 prosent.

Fall på børser verden over

Også de største europeiske børsene var preget av røde tall. I London falt aksjekursene med 2,8 prosent ved stengetid fredag. Tidligere på dagen falt kursene på London-børsen med nær 8 prosent, men markedet tok seg siden noe inn. Reaksjonene var kraftigere på kontinentet: I Paris var fallet på 8 prosent, og Frankfurt med 6,8 prosent.

Børsen i Tokyo falt med 7 prosent – det største fallet på én dag siden Fukushima-katastrofen i 2011. I Hongkong falt aksjene i Storbritannias største bank HSBC med 5 prosent da valgresultatet var klart.

Wall Street-børsen i New York falt markert da britenes nei til fortsatt EU-medlemskap ble kjent. I minuttene etter åpning fredag falt industriindeksen Dow Jones 2,8 prosent. Den bredere Standard & Poor's-indeksen falt 2,7 prosent. Fallet på teknologiindeksen Nasdaq var enda tydeligere. Den falt 3,2 prosent i åpningstimen.

Røde piler for britiske pund på New York-børsen fredag

fritt fall: Røde piler for britiske pund på New York-børsen fredag.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Gullkursen gjorde hopp

Ifølge flere analytikere vil brexit få store følger fremover for finansmarkedene rundt om i verden.

De urolige tidene reflekteres også i gullkursen – et plasseringssted som anses å være svært sikkert. Fredag steg kursen på gull med rundt 7 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt