Hopp til innhold

Nå endres loven – frykter store tap og mangel på folk

Hageland-sjef Øyvind Krohn synes ikke noe om at regjeringen i dag strammer inn muligheten til å ansette midlertidig. Her er oversikten over hvilke lover og regler som endres fra i dag.

Øyvind Krohn, sjef for Hagelandgruppen.

FOLK: Daglig leder Øyvind Krohn i Hagelandgruppen frykter lovendringen vil gjøre det vanskeligere å få ta i nok folk.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) overtok makten i fjor høst. I dag kommer en lang rekke endringer som sier noe om hvilken kurs Ap/Sp-regjeringen følger på viktige områder.

Å skrote den generelle adgangen til midlertidige ansettelser – som ble innført av Solberg-regjeringen i 2015 – var noe Støre lovte å ta tak i på dag én. Og i dag skjer det.

Men ikke alle jubler over grepet.

I et allerede svært stramt arbeidsmarked, frykter daglig leder Øyvind Krohn i Hagelandgruppen at det nå blir enda vanskeligere å få tak i folk.

– Våre medlemsbedrifters lønnsomhet avhenger av at vi lykkes i denne korte perioden, hvor vi har vår høysesong, sier han til NRK.

Hva som er bakgrunnen for Krohns bekymring, kan du lese mer om lenger ned i denne saken.

Her er fem andre viktige regelendringer som trer i kraft i dag:

Avgiften på landbasert vindkraft trer i kraft

Den vil utgjøre 1 øre per kilowattime (kWh) produksjon. Inntektene fra avgiften tilfaller staten, men skal fordeles til vertskommunene.

Ny nettleiemodell trer i kraft

Den nye modellen skal i større grad gi insentiver til effektiv nettutnyttelse, noe som over tid vil gi lavere nettkostnader for strømkundene og mindre naturinngrep, ifølge Olje- og energidepartementet.

Flypassasjeravgiften gjeninnføres

Avgiften har en sats på 80 kroner for flyginger med sluttdestinasjon i Europa og 214 kroner for andre flyginger.

Nye regler for hjemmekontor

Endringene innebærer at arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjøres gjeldende også for hjemmearbeid. Forskriften kommer til anvendelse når arbeidstakeren utfører arbeid i eget hjem, men sier ikke noe om når dette kan, eller skal, skje, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Kollektiv søksmålsrett gjeninnføres

Det innebærer at fagforeninger som har medlemmer i en virksomhet som har leid inn arbeidstakere fra bemanningsforetak, kan reise søksmål om lovligheten av slik innleie.

I faktaboksen under kan du lese mer om alle de andre endringene som trer i kraft i dag.

Strammer grepet

Adgangen til å gi generelle midlertidige ansettelser har vært en svært betent politisk sak etter at den ble innført av Erna Solbergs (H) regjering i 2015.

Begrunnelsen var å senke terskelen for å komme i arbeid, ikke minst for unge, studenter og folk med hull i CV-en.

Og dagens innstramming skjer på et spesielt tidspunkt. For etter to år med pandemi og høy ledighet, er situasjonen nå snudd på hodet. Nå ledigheten historisk lav, og mange bedrifter melder om et skrikende behov for arbeidskraft, ifølge Nav.

Stortingets muntlige spørretime

NEGATIVT: Frps Erlend Wiborg mener regjeringens grep gjør situasjonen vanskeligere for bedriftene.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Innstrammingen kan føre til at bedriftene – selv om de trenger arbeidskraft – ikke tar sjansen på å ansette folk med svak eller ingen tilknytning til arbeidsmarkedet fra før, frykter Frps Erlend Wiborg.

– For noen personer kan midlertidig ansettelse være med og sørge for at man får en fot innenfor arbeidslivet, sier han til NRK.

Daglig leder Øyvind Krohn i Hagelandgruppen møter NRK på Hageland Olsens Enke på Skøyen i Oslo.

Han er urolig for at innstrammingen skal gjøre det enda vanskeligere å få tak i folk på et tidspunkt hvor arbeidsmarkedet allerede er stramt.

– Jeg skal ikke dra det så langt som til å si at vi risikerer nedleggelser eller tap av arbeidsplasser. Men det vil bli en betydelig tøffere situasjon for mange dersom man ikke klarer å bemanne godt nok i høysesongen.

Les også Desperate etter arbeidskraft: Mener Jon Eirik (67) er løsninga

Jan Eirik Nygård, portrett

Valgløfte

Men Arbeiderpartiet lovte allerede lenge før valget at adgangen til å ansette midlertidig ville bli fjernet hvis det ble rødgrønn valgseier. Og dette tiltaket er det bred rødgrønn enighet om.

Pressekonferanse om nye koronatiltak.

TILKNYTNING: Arbeiderpartiets Lubna Jaffery forsvarer endringene i arbeidsmiljøloven.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Formålet med lovendringen er å styrke arbeidstakernes rett til fast ansettelse.

Fra og med i dag vil adgangen til å ansette midlertidig i all hovedsak være begrenset til situasjoner der det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for arbeidskraft, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Aps Lubna Jaffery forsvarer lovendringen som nå gjennomføres.

– Vi ønsker at arbeidstakere skal kunne ha en sterk tilknytning til arbeidslivet. Dette sikrer at folk har muligheten til en trygg jobb, sier hun til NRK.

– De som trenger sesongarbeidere eller sommervikarer, vil fortsatt kunne ansette folk.

Jaffery avviser også at tidspunktet er dårlig, i og med at norsk økonomi går så det suser.

– En lov vil ikke kunne endre økonomien. Det er mangel på arbeidskraft i Norge, og det må vi bruke andre virkemidler for å få bukt med, sier Ap-politikeren.

AKTUELT NÅ