NRK Meny
Normal

Mulla Krekar vil kjempe for å bli i Norge

Mulla Krekar skal nå prøve for å få utvisningsvedtaket mot ham fra 2003 omgjort, og hans advokat varsler at det kan føre til nye runder i retten.

Mulla Krekar

Mulla Krekar fikk utvisningsvedtaket for tolv år siden, men kan ikke sendes til Irak på grunn av en uavklart politisk situasjon i landet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det melder TV2 søndag kveld.

Mandag ble det kjent at den omstridte mullaen om drøye to uker har sonet ferdig en dom for trusler mot blant andre Erna Solberg og tre kurdere. Da skal han løslates.

Nå sier Krekars mangeårige advokat Brynjar Meling også at de kommer til å kjempe for å få omgjort UDI utvisningsvedtak mot Krekar, som har vært hengende over mullaen i snart tolv år.

– Vi har diskutert dette, og vil vurdere å be om en omgjøring av det vedtaket. Det er det full adgang til etter utlendingsloven, sier Meling til TV2.

Advokaten sier han har fremsatt en begjæring til utlendingsnemda.

– Så er det opp til dem å se om vilkårene for omgjøring er til stedet, sier han.

Dersom svaret skulle bli negativt, varsler Meling nye rettssrunder.

I løpet av den tiden han har sittet i fengsel, har regjeringen jobbet med å få iverksatt utvisningsvedtaket av Krekar. Mullaen har i mange år levd i Norge med utvisningsvedtak hengende over seg, og på tross av at norske myndigheter mener Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet, er uttransporteringen av Krekar utsatt som følge av de uavklarte politiske forholdene i Irak.

Fordi han risikerer dødsstraff i Irak, kan ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger