Hopp til innhold

Mulla Krekar pågrepet - politiet tok seg inn i leiligheten i kveld

TØYEN (NRK): Politiet i Oslo har pågrepet mulla Krekar torsdag kveld på grunn av Krekars oppsiktsvekkende uttalelser i et intervju med NRK. Krekar er siktet for å ha oppfordret til straffbar handling.

Krekar ble pågrepet utenfor leiligheten, uten dramatikk. Flere sivilkledde politibetjenter tok seg inn i Krekars leilighet torsdag kveld. De gjennomsøkte leiligheten og tok med seg flere poser fra leiligheten. Uniformert politi holdt vakt utenfor mens leiligheten ble gjennomsøkt.

SIKRET BEVIS: Sivilkledde politifolk fra Utlendingsseksjonen i Oslo-politiet gjennomsøkte i kveld leiligheten til Krekar, og tok med seg flere poser og kasser med beslag. Foto: Simon Solheim/NRK

Klokken 20.45 torsdag kveld gikk sivilkledde politifolk fra Operativt avsnitt i Utlendingsseksjon i Oslo-politiet til aksjon for å arrestere Najmuddin Faraj Ahmad, best kjent som mulla Krekar.

– Krekar ble pågrepet utenfor leiligheten sin, uten dramatikk, sier politiinspektør Vegard Rødås til NRK.

Mens Krekar ble fraktet til sentralarresten på politihuset, tok sivilt politi seg inn i leiligheten. De gjennomsøkte den og tok med seg flere beslagposer og kasser ut i politibilene, som stod parkert utenfor. Uniformert politi holdt vakt utenfor mens leiligheten ble gjennomsøkt.

Reporter Simon Solheim rapporterer her fra utsiden av Krekars leilighet på Tøyen:

Simon Solheim ved Krekars leilighet

VIDEO: Simon Solheim rapporterer fra utsiden av Krekars leilighet på Tøyen.

Reporter Anders Magnus intervjuer her Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, som i kveld har besøkt Krekar i arresten:

Meling om Krekar-siktelsen

VIDEO: Anders Magnus intervjuer advokat Brynjar Meling om arrestasjonen - på utsiden av sentralarresten ved politihuset i Oslo.

Vurderer varetektsfengsling

I en pressemelding skriver politiet følgende:

«Krekar er siktet for brudd på straffelovens § 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling. Bakgrunnen er uttalelsene han kom med i gårsdagens intervju med NRK».

– Vi vil vurdere å fremstille ham for varetektsfengsling i morgen, sier Rødås.

NRK vet at politiet har vurdert å pågripe Krekar siden de ble kjent med innholdet i NRK-intervjuet i går ettermiddag. De har det siste døgnet etterforsket uttalelsene, og blant annet kvalitetssikret oversettelsen med egne tolker.

Politiet vurderer også å utvide siktelsen til å gjelde straffelovens § 227, som omhandler trusler.

Krekar er allerede under etterforsking for uttalelser han kom med på en kurdisk tv-stasjon for noen uker siden.

Politiinspektør Vidar Rødås mener Krekar oppfordret til straffbar handling i intervjuet med NRK.

VIDEO: Derfor ble Krekar pågrepet. Politiinspektør Vegard Rødås forteller.

– Massivt press på politiet

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier politiet er utsatt for et massivt press:

– Det er et massivt press fra både politikere, forståsegpåere og politiet selv. Det er sikkert en ubehagelig situasjon å stå i for dem, og det er kanskje naturlig at de ønsker å avklare dette gjennom å ta ham inn til varetekt og ta ham inn til avhør, sier Meling.

– Krekar er kjent med konsekvensene av å ytre seg som han har gjort. Han har likevel valgt å si det han sier, sier Meling.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Meling om Krekar-fengsling

VIDEO: Advokat Brynjar Meling sier mulla Krekar er klar over mulige reaksjoner sine uttalelser i NRK-intervjuet.

– Muhammed-karikaturtegnere fortjener å dø

I det første lengre intervjuet med norsk presse på mange år, kom mulla Krekar med flere oppsiktsvekkende uttalelser.

58-åringen gjør det klart i intervjuet at dersom noen tegner Muhammed-karikaturer i Norge, så fortjener de å dø.

– De tråkker på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro. De fortjener å dø, sier Krekar.

Mullaen sa også at han støtter norske IS-krigere, og at massakren mot Charlie Hebdo i Paris gjorde ham glad.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

Se hele intervjuet med mulla Krekar. I intervjuet med NRK sier Krekar også at han vil sende en gave til den som tar livet av én av kurderne han tidligere er dømt for å ha truet.

Ved Krekars bosted

VIDEO: Det var fortsatt flere politibetjenter ved leiligheten til mulla Krekar rundt kl. 22.30 torsdag kveld. Foto: Simon Solheim/NRK

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ