NRK Meny
Normal

Mistet kona etter politijakt

13 mennesker har omkommet i forbindelse med politijakter på norske veier de siste ti årene. Helge Heldre mistet kona Marianne i 1999, og har ventet på en beklagelse fra politiet siden.

Helge Heldre

Helge Hedres kone døde og babyen deres ble hardt skadd 28. November 1999. En biltyv på flukt kom kjørende mot kjøreretningen med politiet på slep og kolliderte med familien.

Foto: Kari Lie / NRK

Helge var 29 år i november 1999. Den lille familien var på vei hjem fra et vennebesøk, og kjørte på ring 3 i Oslo. En vei med to felt i hver retning og høy midtdeler. Det var mørkt.

Marianne Heldre og datteren Kristine

Marianne Heldre og datteren Kristine avbildet i 1999.

Foto: Privat

I en sving så den nybakte pappaen et par møtende frontlys som han syntes lå for langt til høyre. Så smalt det.

– Da han traff oss, skjønte jeg ingenting. Så ble alt stille. Jeg husker at Marianne hadde veldig vondt ved siden av meg, og Kristine hylte i baksetet, men jeg var fastklemt selv.

Familien måtte skjæres ut av det forvridde karosseriet. Helges kone, Marianne (26), døde kort tid etterpå. Datteren Kristine hadde brudd i hodeskallen, og lå på sykehus i månedsvis.

– Risikerer liv

Bilen som traff dem var en sølvgrå varebil, stjålet av en 22 år gammel kjenning av politiet uten førerkort.

Politiet forfulgte ham i høy fart mot kjøreretningen i flere kilometer, før de etter flere ordre om å stoppe avslutter jakten. Like etter traff varebilen Heldre-familien.

Helge har ikke orket å snakke offentlig om ulykken før nå. Han lar seg intervjue fordi han mener politiet fortsatt risikerer liv når de legger seg på hjul etter kriminelle.

– Høy fart over lang tid skaper ulykker, både med og uten politiet bak. Da tenker jeg at politiet må korte ned den stunden man er i høy hastighet, særlig gjennom tettbebygde strøk, sier han.

Siden Spesialenheten ble opprettet i 2005 er det registrert 33 biljakter med alvorlig personskade. I 13 av dem gikk liv tapt.

Heldre mener tallene tyder på at noe er galt med politiets biljakter.

– Jeg tror det er en provokasjon mot noen som er mentalt ustabile. Hvis man ikke har stoppet etter en kilometer eller to, er det liten sannsynlighet for at de kommer til å stoppe etter de neste to.

– Tragisk historie

Lille Kristine klarte seg, men skaden gjør at hun fortsatt trenger ekstra hjelp på skolen.
Biltyven fikk fem års fengsel for bildrap.

– Tapet av Marianne var tungt for alle. Det tyngste har vært å få på plass et nytt liv uten henne, sier Helge.

Arne Jørgen Olafsen

Follo-politimester Arne Jørgen Olafsen.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Politibetjentene som jaget biltyven mot kjøreretningen ble bøtelagt for grov uforstand og ordrenekt, men senere frikjent i retten.

Follo-politimester Arne Jørgen Olafsen var ikke sjef da ulykken skjedde, men kjenner saken godt.

– Dette er en veldig sterk og tragisk historie, og jeg har forståelse for at dette er tungt og vanskelig for de etterlatte. Jeg har ingen problemer med å beklage det tragiske utfallet denne saken fikk på vegne av norsk politi. Det gjør jeg gjerne, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger