NRK Meny
Normal

– Skal ikke være lett å begå kriminelle handlinger

Politimesteren i Østfold forsvarer bruken av et titalls patruljer, helikopter og hundeekvipasjer for å få tak i mannen som stakk av fra tollerne på Svinesund tirsdag.

Politimester Beate Gangås i Østfold

– Det er vanlig at vi bruker de ressursene som er tilgjengelig på det som er relevant. Hadde det kommet andre saker så hadde vi kanskje måttet prioritere annerledes, sier politimester Beate Gangås i Østfold politidistrikt

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

– Her viser vi at vi klarer å bruke hele repertoaret vårt. Vi klarer å samhandle med andre. Det er viktig at vi får iverksatt gode tiltak for å ta denne typen kriminelle, sier politimester Beate Gangås i Østfold politidistrikt til NRK.no.

Det var tirsdag morgen at smugleren nektet å stoppe for tollkontroll på Svinesund. Senere kjørte han ut på et jorde i Råde og stakk av fra bilen.

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer på selve aksjonen, men det er bra at vi har en velfungerende operasjonssentral som styrer ressursene dit det er mest behov. Her bruker vi de midlene vi har tilgjengelig, og det viser at vi har klart å profesjonalisere innsatsen vår.

– Det skal slettes ikke være lett å begå kriminelle handlinger i Østfold i tiden fremover, sier Gangås.

– Viktig signal

Politijakt etter smugler

Både politihelikopter og hundepatruljer ble satt inn i søket etter smugleren.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Etter en intens politijakt over flere timer ble mannen pågrepet. Tollvesenet har avdekket at bilen han kjørte inneholdt 826 liter øl, 75 liter brennevin og 4829 sigaretter.

– Nå er det sånn med disse smuglersakene at det ene er varene som blir smuglet inn, og det andre er at de kommer i ombygde biler som er overlastet og utgjør en stor fare for oss.

Hun mener at det også har kommet en viktig signaleffekt ut av tirsdagens politiaksjon i Råde.

– Det å få tatt folk som stikker av på denne måten gir selvfølgelig et kjempeviktig signal til andre som kunne tenke seg å prøve på noe av det samme.

– Hvor vanlig er det at politiet setter inn så store mannskaper i slike saker?

– Det er vanlig at vi bruker de ressursene som er tilgjengelig på det som er relevant. Hadde det kommet andre saker så hadde vi kanskje måttet prioritere annerledes. Nå klarte vi å prioritere denne saken, og vi klarte også å pågripe vedkommende, og det er bra.

Forstår reaksjoner

Flere beboere i Råde fikk politiaksjonen tett innpå seg, og politimesteren håper de ikke lot seg skremme av måten politiet håndterte saken på.

– Jeg håper de er tilfreds med at politiet tar denne typen ting på alvor. Når vi både har mange patruljer ute, hundetjeneste og også bruker helikopter i aksjonen så skjønner jeg at man både blir nysgjerrig og syns det er litt overveldende.

– Men det viser jo bare at vi klarer å være til stede der det skjer, og at vi prioriterer å ha ressursene våre ute på gata for å drive godt politiarbeid, sier Gangås.

Smugler pågrepet i Råde

Smugleren ble pågrepet i Råde etter en storstilt politijakt i mange timer.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: