Mister all miljøtroverdighet

Regjeringen - særlig SV - har mistet troverdighet i miljøpolitikken. Det mener opposisjonen etter at regjeringen nå setter i gang med å kartlegge olje- og gassressurser ved Jan Mayen, mener opposisjonen.

De rødgrønne partilederne
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Gunnar Kvassheim (V)

Gunnar Kvassheim i Venstre.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Dette seiler opp som sak i valgkampen, og leder av energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim fra Venstre, mener Regjeringen vil få store problemer.

– Helt utrolig at Regjeringen går med SV i dette arbeidet fordi de føler seg dreven av at de trenger inntekten i årene som kommer, sier Kvassheim.

LES OGSÅ: Vil lete i nye sårbare farvann

LES OGSÅ: Vil bore etter olje ved Jan Mayen

Motsier seg selv

For det er inntekter olje- og energiminister Terje Ris Johansen er på jakt etter. Nå reiser han til Jan Mayen, og der er Islendingene allerede i gang med å lete etter olje og gass.

– Hvis man skal utvikle olje- og gass virksomheten i Norge og så store inntekter til den norske stat som man har hatt de siste årene så betyr det at vi nå må også se på områder hvor vi idag ikke har aktivitet, mener Johansen.

Kart Jan Mayen

Kart over Jan Mayen området der olje- og gass leting er i gang.

Foto: NRK

I forvaltningsplanen for Norskehavet åpner regjeringen for petroleumsvirksomhet utenfor Jan Mayen. KrF og Venstre var de eneste partiene som sa nei.

– Jeg kan ikke begripe at hvordan SV kan være med på dette. Det er det eneste partiet som var i mot all olje og gass aktivitet i nord, sier Kvassheim.

Tøff valgkamp

Hallgeir Langeland, samferdselstalsmann i SV

Hallgeir Langeland, SV.

Foto: NRK

Men SVs Hallgeir Langeland, gjør det helt klart at SV er mot olje- og gassletingen ved Jan Mayen, til tross for at partiet var med på forvaltningsplanen.

Jeg liker veldig dårlig at statsråden reiser til Jan Mayen, sier Langeland. Dette gir et signal til oljeindustrien om at det blir muligheter rundt Jan Mayen, og slike muligheter skal det ikke være, sier han. Derfor burde olje- og energiministeren holde seg hjemme og heller gjøre viktige ting for fornybar energi, sier Langeland.

– Det å sitte i regjeringen har jo selvsagt noen kompromisser, men nå driver jeg jo valgkamp for SV og der er vi helt tydelig på dette temaet, sier Langeland.

Statsråden reiser midt i valgkampen, der regjeringen skal forsvare miljøløfter. Krfs Line Holten Hjemdal tror valgkampen blir tøff

– Jeg ønsker dem lykke til. Jeg tror de vil ha utfordringer og problemer, for dette går ikke an å forsvare på en troverdig måte, sier Hjemdal.

Jan Mayen 3

Her ved Jan Mayen området, leter Regjeringen etter inntekter for de neste årene som kommer.

Foto: Kari Toft / NRK

Frps Ketil Solvik Olsen spår at en Jan Mayen-debatt vil skape store problemer for Regjeringen.

– Jo mer de går inn i valgkampen, jo mer splittet blir de rødgrønne partiene, og jo mer opptatt blir de av egne markeringer, mener Olsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger