Jan Mayen, en arktisk øy helt nord i Atlanterhavet, ligger midt i et sårbart havområde med store fiskeressurser.
Prinsipielt har regjeringen gått inn for å åpne for oljevirksomhet her, etter at den i mai vedtok
.Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen
Foto: NRK- Hvis vi skal opprettholde oljeinntektene, må vi komme i gang med virksomhet i nye områder, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
Så ivrig er han etter å kartlegge ressursene, at han selv tar turen til Jan Mayen rett etter sommerferien. Men han understreker at regjeringen kommer til å ta hensyn til den sårbare naturen og gå varsomt fram.
- Men Norge må komme på banen, mener statsråden. Han regner med motstand, men tror at ny teknologi skal gjøre det mulig å drive forsvarlig olje- og gassvirksomhet, også i Arktis.
Sterke reaksjoner
I Miljøstiftelsen Bellona reagerer Frederic Hauge på nyheten om at statsråden vil reise nordover til Jan Mayen.
- Jeg reagerer veldig sterkt. Han burde se på fuglelivet, som Norge har internasjonale forpliktelser til å ta vare på, sier Hauge. Riis-Johansen burde i stedet dratt til Bjørnøya for å se på den skandalen det er at man ikke har klart å rydde opp i oljesølet etter skipsulykken der. Det illustrerer nemlig hvor ekstremt vanskelige disse områdene er, sier han.
Natur og Ungdom varsler også full mobilisering og kamp mot oljevirksomhet ved Jan Mayen.
- Dette er et område vi bør ligge langt unna, sier leder Ingeborg Gjærum.
Island i gang
Den norske øya Jan Mayen ligger i nærheten av Island, som allerede har bestemt seg for å begynne å lete etter olje og gass på sin del av sokkelen.
Olje- og energidepartementet har satt seg som mål for 2009 å arbeide for en forsvarlig ressursforvaltning ved å undersøke ressursene i nordområdene og ved Jan Mayen.
Se reportasjen fra Dagsrevyen