NRK Meny
Normal

Milliardgevinst for norsk gründer

Den norske gründeren Are Traasdahl kan innkassere svimlende 1,45 milliarder kroner etter at Telenor kjøper selskapet Tapad.

Ten Awards

NY MILLIARDÆR: Are Traasdahl eier om lag halvparten av selskapet Tapad, og får 1,45 milliarder kroner for aksjesalget.

Foto: Craig Ruttle / AP

Selskapet er blant de ledende i verden innenfor markedsføringsteknologi.

– Jeg er spesielt glad for hva dette oppkjøpet betyr for våre ansatte, våre samarbeidspartnere og selskapets videre vekst, skriver Traasdahl i en melding mandag.

Tapad har sitt hovedkvarter i New York og ble etablert i 2010 av Are Traasdahl, som også er administrerende direktør i selskapet.

Kåret til Årets gründer i New York

I fjor ble han kåret til årets gründer innen sin kategori i New York. Traasdahl er utdannet sivilingeniør innen industriell økonomi og administrasjon fra NTH/NTNU. I 2005 gjorde han gjennombrudd med firmaet Thumbplay.

Traasdahl kommer opprinnelig fra Fannrem i Orkdal der han blant annet jobbet som frilanser i lokalavisa. I 2014 mottok han en lokal pris, blant annet for sin innsats som gründer.

Ifølge Telenor er det digitale annonsemarkedet betydelig og i rask vekst.

– Mobilannonsering er hoveddriveren bak veksten. Det globale markedet anslås å være på rundt 160 milliarder dollar i 2015.

På 39. plass på Forbes' liste

Tapad ligger på 39. plass på Forbes' liste over USAs mest lovende selskaper, skriver dn.no. Tapad har om lag 160 ansatte fordelt på 13 kontorer i USA og Europa.

Nå kjøper Telenor 95 prosent av aksjene i selskapet for 360 millioner dollar, tilsvarende om lag 3,1 milliarder kroner. Traasdahl og medgründer Dag Liodden beholder de siste fem prosentene av aksjene. Tapad vil fortsatt bli drevet som et selvstendig selskap.

«Kjøpet posisjonerer Telenor i det raskt voksende markedet for annonserings- og markedsføringsteknologi, og sikrer også viktig kompetanse innen digital markedsføring og analyse», skriver Telenor.

Laster Twitter-innhold

– Kan skape betydelige verdier

Ifølge Dagens Næringsliv eier Traasdahl nesten halvparten av selskapet, totalt 46,5 prosent, og får dermed 1,45 milliarder kroner for sine aksjer i Tapad.

Traasdahl kommer til å fortsette som investor i selskapet, sammen med Dag Liodden. Både Traasdahl og Liodden skal fortsette i sine nåværende roller som henholdsvis administrerende direktør og teknologiansvarlig.

– Vi kan skape betydelige verdier ved å bruke denne typen teknologi og teknologisk innsikt for å forbedre vår mobilvirksomhet, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor i en kommentar.

Gründer fikk 2-3.000 «nei»

Ifølge Telenor har Tapad utviklet en unik teknologi som forenkler og sikrer enhetlig markedsføring fra annonsører til forbrukere på tvers av ulike enheter, inkludert smarttelefoner, nettbrett, datamaskiner og nettilknyttede TV-er.

Da Traasdahl var i etableringsfasen fortalte han til E24 at han deltok på mellom 2.000 og 3.000 møter før gründerne fikk ett eneste «ja».

– Det var utrolig tungt, sa han om den første tiden i selskapet.

For to år siden deltok Traasdahl i TV2-programmet «Eventyrlige nordmenn». Nå kan han plusse på et betydelig beløp på kontoen etter det eventyrlige aksjesalget.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger