NRK Meny
Normal

Mener Breivik uansett ikke kan straffes

Statsadvokat Inga Bejer Engh mener det uansett vil være tvil rundt psyken til Breivik. Selv om en ny rapport konkluderer med at terroristen var tilregnelig kan han derfor etter påtalemyndighetens syn ikke straffes med fengsel.

Inga Bejer Engh og Svein Holden

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden som skal føre saken mot Breivik i retten tror ikke det kan ende med fengselsstraff uansett om en ny rapport sier terroristen er tilregnelig.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Statsadvokatene ønsket ikke noen ny rapport og nye rettspsykiatere, men går langt mot å godta at det nå går mot ei ny vurdering.

– Vi tar til etterretning at retten har besluttet det, og forholder oss til at de mener det er viktig for sakens opplysning, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til NRK like etter at det ble kjent hva retten gikk inn for.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik mener han selv er tilregnelig.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Ap

Tingretten opplyser at det er mulig å anke avggjørelsen om å oppnevne to nye rettspsykiatere for å undersøke Breivik.

Les mer: Retten utpekte nye sakkyndige

Det er ikke klart om påtalemyndigheten vil anke, men uttalelsene tyder på at de ikke kommer til å gjøre det.

Les også: Nye psykiatere: – Et svært vanskelig oppdrag
Les også: Psykiatrispesialist: – Dette har aldri skjedd før

Statsadvokat Engh mener derimot at nye vurderinger ikke vil rokke ved noe som helst.

– Kan bli konflikt mellom rapportene

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas skal nå ta fatt på ei ny vurdering av terroristen Anders Behring Breivik. Vurderingen har som mål å være ferdig før rettssaken mot den siktede starter den 16. april, og det kan bli aktuelt å tvangsinnlegge Breivik for observasjon.

Selv om de nye psykiaterne kommer fram til at Breivik er tilregnelig tror ikke statsadvokatene at dette vil endre noe i forhold til rettssaken og straff for terroristen.

Statsadvokat Inga Bejer Engh

Statsadvokat Inga Bejer Engh

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Da vil vi ha en situasjon der en rapport sier at han er tilregnelig, og en annen rapport som sier han er utilregnelig. Det blir da en konflikt mellom de to erklæringene. Vi mener da at det er tvil rundt tilregneligheten, noe som fører etter rettsprinsippene slik vi ser det til at han ikke kan straffes, sier statsadvokat Engh til NRK.

Tiltale i februar/mars

De jobber videre med materialet fra etterforskningen, og planen er å ha klar en tiltale i månedsskiftet februar/mars.

– Som i alle andre saker må vi da vurdere om vilkårene for straff er der. Kan han ikke straffes må vi i så fall be om tvunget psykisk helsevern, sier Engh.

Anders Behring Breivik kan ikke straffes hvis han erklæres utilregnelig, fordi en gjerningsmann som var psykotisk regnes som syk og skal behandles ikke straffes.

– Må ha likt mandat

Siv Hallgren

Siv Hallgren

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Vi var av den oppfatning at dette ikke var nødvendig, men retten ser annerledes på det, og da synes også vi at det er en positiv avgjørelse, sier bistandsadvokat Siv Hallgren.

Hun representerer flere berørte som egentlig hadde uttrykt at de ikke ville ha flere utredninger som skapte mer uro og styr.

Hallgren sier likevel at det er bra for samfunnets del å få et bedre vurderingsgrunnlag av gjerningsmannens mentale helse. Men hun stiller noen forutsetninger til erklæring nummer to.

– Den må leveres innenfor tidsrammen, slik at rettssaken starter til planlagt tid. Dessuten må mandatet de to nye sakkyndige får være relativt likt som det forrige, slik at rapportene blir likestilte, sier bistandsadvokaten til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger