Hopp til innhold

Melkøya, strøm og NRK – slik forklarer Sp valgsmellen

Melkøya-beslutningen var strategisk lite smart, fastslår Senterpartiet i en intern evalueringsrapport. Også NRK og strømprisen trekkes fram når valgnederlaget skal forklares.

Melkøya Støre, Vedum og Aasland.

MELKØYA: Denne nyheten ble ikke godt tatt imot av Sp-velgerne, ifølge partiets evalueringsrapport

Foto: Terje Haugnes / NRK

Senterpartiet gikk tilbake hele 6,2 prosentpoeng til en oppslutning på 8,2 prosent ved kommunevalget i høst. 40 ordførerkjeder gikk tapt.

Nå har partiet evaluert valgkampen på leting etter svar. Og ett av svarene på tilbakegangen er å finne på en solrik pressekonferanse utenfor Hammerfest i valginnspurten.

På et podium på Equinors anlegg på Melkøya presenterer Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre og Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum det de selv beskriver som «det største enkeltstående klimatiltaket besluttet av en norsk regjering».

Punktum er satt for en lang og intens debatt: Det enorme gassanlegget i havgapet skal forsynes med strøm fra land - til store protester fra lokale Sp-lag som frykter kraftmangel i Finnmark og priseksplosjon på strøm.

Les også Regjeringen åpner for elektrifisering av Melkøya

Melkøya

«Strategisk lite smart»

NRK vet at flere sentrale politikere i Senterpartiet var sterkt kritiske til å kunngjøre Melkøya-beslutningen midt i valginnspurten.

Nå framgår dette svart på hvitt i partiets egen evalueringsrapport, som tidligere i dag ble presentert for sentralstyret. Samtlige fylkesordførere, fylkesledere og andre sentrale lokale tillitsvalgte som evalueringsutvalget har intervjuet, beskriver Melkøya-saken som krevende:

– Saken dominerte mye av valgkampen og det ble vanskelig for våre folk å se hva som var våre «seire» i denne saken. Dette gjaldt spesielt i nord, men denne saken ble oppfattet negativt i hele landet, heter det i rapporten.

I utvalgets egen konklusjon står følgende ramsalte beskrivelse:

– Melkøya-beslutningen var strategisk lite smart og skapte stor usikkerhet i Finnmark, men også i resten av landet. Melkøya ble en symbolsak som fikk konsekvenser.

Les også Ordførerras for Støre og Vedum – taper 81 kommuner

Møte i regjeringens kontaktutvalg

Motvind

Rapporten fra utvalget som har vært ledet av stortingsrepresentant Bengt Fasteraune, slår også fast det åpenbare: Det er lettere å drive valgkamp i medvind som i 2019 enn i motvind som i 2023.

«Det var mer krevende å drive valgkampen vår i 2023 blant annet fordi den positive rikspolitiske effekten blir vanskeligere når vi ikke lenger bare kan fronte Sp-politikk, men også må forholde oss til kompromisser i regjering», står det i rapporten.

e6oppland-sp1

Bengt Fasteraune har ledet Sp-utvalget som har evaluert valgkampen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Vi har gjennom vårt arbeid fått tydelige og klare tilbakemeldinger som vi usminket har presisert i vår rapport. Samtidig har vi opplevd en motivert organisasjon som på alle nivå vil bidra til å gjøre den jobben som skal til for å løfte oss fram mot neste valg, sier Fasteraune til NRK.

Rapporten trekker også fram lakseskatten, de høye strømprisene og forholdet til det europeiske kraftmarkedet som vanskelige saker i valgkampen.

– Senterpartiet har vunnet mange saker i regjering, men sakene kom ikke fram til velgere som kunne ha stemt Senterpartiet, konstaterer utvalget, som tilsynelatende også har en høne eller to å plukke med NRK:

– NRK tilrettela en nasjonal valgkamp for Høyre og Ap i byene, det ble også i tillegg en forsterkning av historien om Erna og Jonas. Det var negativt for vår valgkamp, ifølge rapporten.

AKTUELT NÅ