Hopp til innhold

Listhaug: – Jeg kan tydeligvis ikke være meg selv i Justisdepartementet

Avtroppende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun ikke skal legge om stilen når hun går fra å være justisminister til vanlig stortingspolitiker.

Avtroppende justisminister gjestet Dagsreveyen i NRK.

TILBAKE TIL STORTINGET: Sylvi Listhaug sier hun skal være aktiv i Stortinget og føre tøffe debatter. Selv om hun trer ut av regjeringa i denne omgang, kan hun ifølge statsminister Erna Solberg (H) bli aktuell for andre regjeringsposter i framtida.

– Det er viktig for meg å være meg selv, og det kan jeg tydeligvis ikke være i Justisdepartementet, så derfor velger jeg å gå tilbake til Stortinget. Der har jeg tenkt til å være veldig aktiv, sier Listhaug til NRK.

Den avtroppende justisministeren sier hun fremover skal prioritere familien og at barna gleder seg til at hun skal være mer hjemme.

– Jeg skal være den jeg er, og ikke legge om stilen i det hele tatt, men kalle en spade for en spade.

– Du kaller norsk politikk for barnehage, men det er jo deg som har vært litt stor i munnen og som måtte tvinges til å si unnskyld?

– Jeg har jo sagt unnskyld. Det er mange involvert i dette. Det som er viktig for meg er å stå for ytringsfriheten og være den personen og politikeren jeg er.

Sylvi Listhaug og Espen Teigen

Sylvi Listhaug og hennes tidligere rådgiver Espen Teigen i påvente av at den avtroppende justisministeren skal gjeste NRK Dagsrevyen.

Foto: Espen Breivik / NRK

– Skal ikke gå stille i dørene

Ifølge Listhaug står hun for unnskyldningen hun ga fordi noen «følte seg støtt» av hennes facebook-kommentar.

– Hvis du først skulle unnskylde, hvorfor gjorde du det ikke med en gang, så kunne du antakelig fortsatt ha vært statsråd?

– Jeg ønsket å kommentere dette tidligere, men da jeg først gjordet det, så unnskyldte jeg det, og det var jeg veldig tydelig på, svarer Listhaug som reagerer på Ap-lederens respons.

– Men framover skal jeg love Jonas Gahr Støre at vi skal ha tøffe debatter. Jeg skal ikke gå stille i dørene.

Sylvi Listhaug og Jarle Roheim Håkonsen i NRK Dagsrevyen

Kun to timer før Stortinget skulle stemme over et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug tirsdag morgen, kunngjorde hun at hun trakk seg fra sin post.

Nå skal Listhaug være stortingsrepresentant. Selv om hun trer ut av regjeringa i denne omgang, kan hun ifølge statsminister Erna Solberg (H) bli aktuell for andre regjeringsposter i framtida.

– Sylvi Listhaug er en hardtarbeidende politiker som setter preg på de sakene hun har. At hun går av nå, er ikke til hinder for at hun kan bli statsråd igjen i fremtiden.

Statsministeren tok avstand fra heksejaktpåstand

Tirsdag skrøyt ​s​​​​tatsministeren av jobben Listhaug har gjort i regjeringa, men tok samtidig avstand fra flere av hennes avskjedsuttalelser.

Listhaug sa tidligere blant annet at det politiske Norge har utviklet seg til en «barnehage» den siste uka, og at hun måtte være den voksne ved å trekke seg.

– Jeg vil ikke karakterisere norsk politikk som en barnehage. Jeg tror det er lurt for oss alle at vi puster med magen og går tilbake til å diskutere politikk, kommenterte Solberg.

Heller ikke Listhaugs uttalelse om at hun følte seg utsatt for en «heksejakt» fikk gehør hos statsministeren.

Partilederdebatt i kjølvannet av justisministerens avgang

– Jeg ville ikke ha brukt ordet heksejakt. Men det har vært en tøff debatt. Sylvi er en tøff politiker med tøffe standpunkter i denne sammenhengen, men jeg tenker at når vi ser på debatten i ettertid, er det flere som kan tenke gjennom det de har sagt, sa Solberg.

Da Sylvi Listhaug holdt pressekonferanse gikk hun til frontalangrep på Ap-leder Jonas Gahr Støre og beskyldte ham for å kneble hennes ytringsfrihet.

– Jeg stiller meg ikke bak beskyldningen om at Støre har kneblet hennes ytringsfrihet, men jeg mener at Støre også må tenke over ting han har sagt. Jeg mener ytringsfriheten blir kneblet av en for tøff debatt, svarte statsministeren.

Sylvi Listhaug sier at innlegget har gjort norsk politikk til en barnehage

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger