Mann dømt for å ha kjøpt seksualisert barnedukke på nett

En Østfold-mann i 20-årene er dømt til seks måneders fengsel for å ha kjøpt en seksualisert barnedukke, oppbevaring av overgrepsmateriale og for seksuelt krenkende atferd mot barn. Dommen er den første av sitt slag i Norge.

Politiadvokat Bjørn Rudningen Thune

KJØPT PÅ INTERNETT: Aktor Bjørn Rudningen Thune mener at måten dukken er annonsert på nett fjerner all tvil om den tiltalte var klar over at den skulle fremstille et barn.

Foto: Kamilla Marie Johnsen / NRK

Da rettssaken startet erkjente mannen i 20-årene å ha bestilt «en silikondukke med et seksualisert uttrykk, som i størrelse og utseende fremstår som et barn».

Det var Tollvesenet som oppdaget dukken og meldte fra til politiet. Da politiet undersøkte leiligheten til den tiltalte fant de 1606 bilder og 26 filmsnutter med overgrepsmateriale. I retten forklarte mannen at han hadde betalt rundt 10.000 kroner for dukken.

Mannen sa han ble trigget da han så den på en nettside, men kalte det «en feilkobling i hodet».

– Alt er bare utrolig dumt. Jeg vet at det er feil og det er noe som ikke skal skje. Jeg er klar for å ta en fengselsstraff, sa mannen i retten.

Filmet ung jente

Politiadvokat Bjørn Rudningen Thune i Øst politidistrikt var aktor i saken. Han mener at måten dukken er annonsert på nett fjerner all tvil om den tiltalte var klar over at dukken skulle fremstille et barn.

Overskriften for annonsen var «Little flat-chested girl».

Påtalemyndigheten la ned påstand om sju måneders fengsel for mannen, som også erkjenner å ha lastet ned og oppbevart overgrepsmateriale. Han er også dømt for to tilfeller av seksuelt krenkende atferd overfor barn under 16 år.

Bakgrunnen for dette er at mannen filmet en jente på en måte retten mener var seksuelt motivert. Det andre tilfellet gjelder seksualiserte meldinger mannen sendte en annen ung jente på meldingstjenesten Snapchat.

Dukkekjøp straffes med streng bot

Det er første gang en sak som innebærer bestilling av en seksualisert overgrepsdukke prøves i en norsk rettssal.

Mannens forsvarer Lars Dahlback sa under rettssaken at det ikke finnes rettspraksis som indikerer hvilken straff et kjøp av slik dukke skal ligge på, isolert sett.

I dommen fra Fredrikstad tingrett påpekes det også at det finnes lite rettspraksis når det gjelder anskaffelse av seksualiserte barnedukker.

«Overtredelsen innebærer ingen fysiske overgrep eller misbruk av barn, noe som får betydning for straffverdigheten», heter det i dommen. Samtidig påpekes det at dukken «fremstiller et mindreårig barn på en særdeles støtende måte».

Fredrikstad tingrett kommer derfor til at riktig nivå for anskaffelsen av den seksualiserte barnedukken isolert sett er inndragelse og en «forholdsvis høy bot».

NRKs Innafor-redaksjon har den siste tiden jobbet med dokumentarer om pedofili. Ifølge Kripos skal om lag 30 norske menn ha bestilt slike, eller lignende, dukker over hele landet.

Mens politiet frykter derfor at slike dukker kan være et springbrett for pedofile som ønsker å forgripe seg på ekte barn, mener psykologspesialist Pål Grøndahl at det trengs mer empiri for å slå fast en slik sammenheng.

Les også: Kan sexdukker som ser ut som barn forhindre overgrep?

Fem måneder for overgrepsmateriale

I dommen heter det at det er mannens oppbevaring av 26 filmer med overgrep og seksualisering av barn som er styrende for straffeutmålingen.

Retten kommer til at mannen isolert sett skal straffes med fengsel i fem måneder for denne delen av tiltalen. I formildende retning påpeker tingretten at mannen tilsynelatende ikke har gjort noen forsøk på å videreformidle materialet, og at han har erkjent forholdene.

I skjerpende retning påpeker tingretten at mannen også tidligere er domfelt for å ha lastet ned og oppbevart overgrepsmateriale.

Forsvarer Lars Dahlback sier 23-åringen ikke kommer til å anke dommen.

– Han hadde tilstått, og fikk en måned mindre enn det aktor påstod. Min klient kommer ikke til å anke den avgjørelsen.

– Når det gjelder kjøpet av dukken har jeg forståelse for at dette fikk mye fokus i mediene, men som man ser av dommen var det egentlig ikke så veldig sentralt i saken, sier Dahlback.

Emma Clare undersøker sexdukke

NRKs Innafor-redaksjon har den siste tiden fokusert på teamet pedofili. Her undersøker programleder Emma Clare en seksualisert barnedukke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger