Mange tamiler forteller om trusler

Drapstrusler mot barn som ikke deltar i demonstrasjoner, pengeutpressing, og trusler om aldri å få se sin familie igjen. Det forteller tamiler om hvordan det er å leve i Norge hvis du er uenig med de tamilske tigrene.

Tamiler - anonymisert
Foto: Fotomontasje: Paal Wergeland / NRK

Og selv om de tamilske tigrene (Liberation Tigers of Tamil Eelam, LTTE) nå er militært slått på Sri Lanka, fortsetter truslene i Norge, forteller de.

Tolv menn, borgere av Norge med tamilsk bakgrunn, kommer til NRK. De brenner etter å få fortalt sin historie: om et liv i Norge med pengeutpressing, drapstrusler, og et liv i frykt. I det frie landet Norge.

Kjempet for uavhengighet

Geriljaorganisasjonen LTTE på Sri Lanka har i over 20 år kjempet for uavhengighet, og brukt barnesoldater og selvmordsbombere.

Av EU og USA er de stemplet som en terroristorganisasjon. NRK fortalte i forrige uke at menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch i en rapport fra 2006 avdekker hvordan tamiltigrene i Europa og Canada presset tamiler for penger til krigføringen på Sri Lanka.

Les mer: - De tamilske tigrene drev pengeutpressing i Norge

Video nsps_upload_2009_6_6_17_30_30_526.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å høre historien

Fryktkultur

Tolv menn forteller alle en historie som styrker mistanken; tamiltigrene i Norge har skapt en fryktkultur der mange tamiler har levd et liv i utrygghet. Ingen ønsker å stå fram med navn, av frykt for sin egen og familiens sikkerhet.

- Representanter for tigrene kom på døra mi, og krevde å få penger. De krevde 50 000 kroner, jeg sa jeg ikke hadde så mye penger, forteller en av mennene.

- Dette var i 2006. De sa jeg måtte refinansiere huset mitt, for å betale. Jeg sa jeg ikke ville eller kunne betale. Da sa de at du kan komme til å bli påkjørt, og at du kanskje aldri vil få se Sri Lanka igjen, forteller mannen.

Video nsps_upload_2009_6_7_14_27_16_536.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å høre historien

- Datteren min er drapstruet

På Sri Lanka er tigrene militært slått - men i Norge fortsetter truslene - også mot barn.

- Datteren min har mottatt drapstrusler nå de siste ukene, fordi hun ikke vil delta i demonstrasjonene som har vært i Norge, og som tigrene har stått bak. Hun ønsket ikke delta, og ble oppringt, med klar beskjed om at hun kan bli drept. Min datter har det svært tøft nå, hun er syk og har vært mye borte fra skolen, forteller en av mennene.

- Hvis de har opplevd trusler, må det politianmeldes. Men slik jeg kjenner tigrene, er ikke dette riktig, sier han, de står ikke bak trusler og pengeutpressing.

Arbeiderpartipolitiker Rajah Balasingham / NRK

Nektet innreise til Sri Lanka

Hvis du ikke betalte penger til tigrene i Norge - ble du nektet innreise på Sri Lanka for å besøke din familie, forteller en av mennene.

- Hvis vi ikke betalte penger til tigrene her i Norge, kan vi ikke dra til de tamilske områdene i Sri Lanka. Betaler vi penger til tigrene her, så får vi et nummer. Dette nummeret viser vi når vi skal inn i tamilske områder.

- Uten det nummeret., så tar tigrene fra deg passet ditt, og du slipper ikke inn, forteller han.

Mennene forteller også om slektninger på Sri Lanka som blir tatt til fange, og holdt i forvaring, helt inntil tamiler i Norge betaler penger. Da slippes slektningene på Sri Lanka.

Video nsps_upload_2009_6_6_17_31_51_527.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å høre historien

Bekrefter utpressing

NRK har under arbeidet med denne saken vært i kontakt med flere norske Sri Lanka-eksperter, som bekrefter bildet av at tigrene i Europa har drevet med utpressing og trusler mot deler av den tamilske befolkningen.

En Human Rights Watch-rapport fra 2006 forteller om omfattende bruk av trusler og pengeutpressing fra tigrene, mot den tamilske befolkningen i Canada og Europa.

Les hele rapporten til Human Rights Watch her

- Politiet tar det ikke alvorlig

Politiet flere steder i landet har nå anmeldelser for vold og trusler til etterforskning. Trusler og vold som ifølge våre 12 intervjuobjekter skal være begått av representanter for tamiltigrene i Norge.

- Politiet tar ikke dette alvorlig nok, de forstår ikke hvor farlig tigrene er, forteller en av mennene til NRK.

Han har derfor sluttet med å anmelde trusler.

- Det hjelper ingenting allikevel, sier han.

- I stand til å gjennomføre truslene

Flere av de 12 forteller at frykten de har, bunner i at tigrene har utdannet flere 100 menn som elitesoldater, og som selvmordsbombere. Mange av disse er trolig sendt ut i Europa, kanskje også til Norge.

- Tigrene har folk som er i stand til å gjennomføre trusler, det har de vist gang på gang, forteller en av mennene.

Tamiltigrene på Sri Lanka er kjent for å gjennomføre drap på tamiler som er politiske motstandere.

Video nsps_upload_2009_5_29_22_12_40_91.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Tamiler utsatt for utpressing og trusler

- Ikke riktig

Tamiltigrene har ingen offisiell representant i Norge.

Men arbeiderpartipolitikeren Rajah Balasingham sympatiserer med tigrene, og sier han ikke tror på påstandene om pengeutpressing og trusler.

- Hvis de har opplevd trusler, må det politianmeldes. Men slik jeg kjenner tigrene, er ikke dette riktig, sier han, de står ikke bak trusler og pengeutpressing, sier Balasingham til NRK.

Han mener de 12 mennene kan være representanter for den singalesiske regjeringen på Sri Lanka, som har kjempet mot tamilene i flere tiår.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger