- De tamilske tigrene drev pengeutpressing i Norge

- Tamiler i Norge har opplevd trusler og pengeutpressing fra de tamilske tigrene gjennom en årrekke, sier Sivarajah Rashasingham, som har nektet å betale. Resultatet var drapstrusler og utpressing av hans foreldre på Sri Lanka.

Sivarajah Rashasingham
Foto: Per Onsheim / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det har i mange år versert rykter og historier om geriljaorganisasjonen Tigrenes kontroll med den tamilske befolkningen i Norge.

På begynnelsen av 90-tallet kom det en del anmeldelser til politiet fra tamiler, som mente at de ble presset for penger. Men sakene ble henlagt av politiet.

– Truet med pistol

Sivaraja Rashashingmam sier han helt fra han kom til Norge i 1987 har blitt forsøkt kontrollert av de tamilske tigrene i Norge.

– De krevde penger av meg, og jeg sa jeg ikke vil finansiere en terrororganisasjon, sier han.

Jeg flyktet til Norge fra Sri Lanka på grunn av trusler fra tigrene. Derfor ville jeg ikke gi etter for trusler når jeg var kommet til Norge.

Sivarajah Rashasingham

Han forteller om flere trusler, blant annet et tilfelle der en mann kom opp på siden av ham med en pistol en mørk kveld.

– Han sa jeg ikke var ønsket i det tamilske miljøet, og at han ventet på endelig ordre fra tigrenes leder. Jeg trodde min siste time var kommet, forteller mannen, som nektet å bøye seg.

Han sier mange tamiler har det som ham, de er i mot tigrene.

– Men de fleste som er i mot tigrene, tør likevel ikke nekte å betale månedlige beløp som de blir avkrevd, fordi de er redde for hva som skal skje med familien på Sri Lanka, forteller Sivaraja Rashashingmam.

Selv har han opplevd at tigrene på Sri Lanka drev utpressing og trusler mot hans foreldre på Sri Lanka, etter at han i Norge hadde nektet å betale tigrene penger og kritisert dem.

Jeg trodde min siste time var kommet.

Sivarajah Rashasingham

– Utpressing er det rette ordet

Human Rights Watch har i rapporten «Funding the final war» avdekket det de mener er grove trusler og pengeutpressing fra tigrene mot tamiler i Canada og Europa.

Forfatter av rapporten fra 2006, Jo Becker, sier i et intervju med NRK i Washington DC at det tigrene drev med, ikke bare kan karakteriseres som aggressiv pengeinnsamling. Utpressing er det rette ordet, sier hun.

Jo Becker

Jo Becker i Human Rights Watch forteller om ren pengeutpressing.

Foto: NRK

– Vår research viste at tamiler som ikke ville betale et månedlig beløp, ble fortalt at de da ikke ville få lov til å se sine slektninger på Sri Lanka igjen. Tigrene gjorde dette ved å nekte tamiler fra Vesten som ikke hadde betalt, innreise i de tamilsk-kontrollerte omådene, forteller hun.

Se hele intervjuet her

– Det har også vært flere trusler om fysisk vold, og også noen eksempler på grov vold i Europa som tigrene har stått bak, forteller Becker.

Les hele rapporten til Human Rights Watch her

Fryktkultur

Hun sier at tigrene har spredt en fryktkultur, hvor de fleste som ikke ønsker å betale til tigrene, likevel gjør det fordi de vet at tigrene er i stand til å gjennomføre truslene.

De som ikke betaler for seg i Vesten, og som kommer for å besøke slekt på Sri Lanka, blir stoppet.

Alt er på data, så de kan slå opp og se hvem som har betalt og ikke. Har du ikke betalt for deg i Vesten, blir du avkrevd å betale en dollar per dag du har bodd i Vesten, går det fram av rapporten til Human Rights Watch.

Hvor mange i det norsk-tamilske samfunnet som har følt seg presset til å betale, er vanskelig å si. Det er ikke tvil om at mange helhjertet og med glede har støttet tigrene i Norge.

Rashashingmam Sivaraja mener selv at bare 10 prosent av tamilene i Norge har helhjertet støttet opp om tigrene.

Video nsps_upload_2009_5_29_22_12_40_91.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Tamiler i Norge ble utsatt for utpressing og trusler.

Flyktet for ikke å bli tvangsrekruttert

NRK har snakket med tjenestemenn som på 90-tallet jobbet for norske utlendingsmyndigheter. De forteller at svært mange tamiler som kom til Norge, oppga i sine asylsøknader at de hadde flyktet fra Sri Lanka fordi de ikke ville bli tvangsrekruttert som soldater for de tamilske tigrene. Eller at ungene deres skulle bli rekruttert som barnesoldater.

Anslag NRK har fått, indikerer at om lag halvparten av de tamilske asylsøkerne på denne tiden ga slike opplysninger til norske utlendingsmyndigheter. Det er vanskelig å tolke dette entydig, men det kan i alle fall tyde på en viss skepsis i det tamilske miljøet til tigrenes virksomhet.

Rapporten fra Human Rights Watch inneholder også opplysninger om Norge.

– Vi fikk rapporter fra Norge om at tigrene rundt 2006 drev med spesielt aggressiv innsamling av penger, og at noen norsk-tamilske familier ble avkrevet 20.000 kroner, forteller Becker.

Terorristorganisasjon

De tamilske tigrene har vært en omstridt organisasjon. De er listet som en terroristorganisasjon av EU og USA, blant annet fordi de har brukt barnesoldater og selvmordsbombere.

Tigrene skal ha stått bak 200 tilfeller av selvmorsbombing mot sivile og militære mål. Den mest kjente aksjonen var der de drepte Indias president Rajiv Gandhi i 1991.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sri Lanka

En av verdens mest langvarige borgerkriger avr endelig over da Tamiltigrenes leder Velupillai Prabhakaran ble drept i midten av mai.

Tigrene er også kjent for drap på tamilske politiske konkurrenter, samt journalister og menneskerettighetsaktivister som ikke deler tigrenes syn på Sri Lanka.

Fra 2002 til 2005 ble over 200 mennesker drept på Sri Lanka, trolig av tigrene, ifølge Human Rights Watch.

Rapporten fra Human Rights Watch har sitt hovedfokus i Canada og noen europeiske land, de har ikke gjort spesiell research i Norge. Men Sri Lanka-eksperter som NRK har snakket med, sier at de er godt kjent med press og trusler også i Norge mot tamiler. Dessuten sier de at store deler av den tamilske befolkningen her har levd i en fryktkultur på grunn av tigrene.

Nå er tigrene militært slått. Rashashingmam Sivaraja håper dette betyr at tigrenes klør i Norge trekkes tilbake, og at tamiler som i mange år har levd i frykt for seg og sine, nå kan puste lettet ut.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger