Hopp til innhold

Minst 120.000 rammes av flystans

Luftrommet over hele Norge har vært stengt siden i formiddag og vil trolig også være stengt i hele morgen på grunn av vulkanutbruddet på Island.

Stille på Trondheim Lufthavn Værnes etter at flytrafikken stanses etter vulkanutbruddet

Stille på Trondheim Lufthavn Værnes etter at flytrafikken stanses som følge av vulkanutbruddet på Island.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les også:

Det var samferdselsminster Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) opplyste dette på ein presssekonferanse i ettermiddag.

– Vi har ingen sikre prognoser, men vi registrerer at det ser litt skummelt ut også med tanke på morgendagen. Men vi får ta utgangspunkt i nå-situasjonen, og ikke spekulere så mye på hvor lenge dette vil vare, sier Sindre Ånonsen, pressesjef i Avinor til NRK.

– Minst 120.000 flypassasjerer bare i Norge blir rammet, sier han.

Avinor oppfordrer alle flypassasjerer til å kontakte flyselskaper og reisebyråer for informasjon om hvordan de skal forholde seg til situasjonen.

På en pressekonferanse klokken 12:00 torsdag opplyste selskapet at flytrafikken kommer til å forbli stanset i hvert fall til fredag.

Utbruddet sendte en sky med aske 11 kilometer opp i lufta. Skyen med aske har skapt store vanskeligheter for flytrafikken både i Norge og i andre land i Europa.

Geir Rune Hoel fra Trondheim skulle på et møte i Oslo, men alle fly fra Værnes var innstilt

Geir Rune Hoel fra Trondheim skulle på et møte i Oslo, men alle fly fra Værnes var innstilt.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Kompromisser ikke på sikkerhet

– Vi får stadig nye værprognoser, de forholder vi oss til. I tillegg snakker de europeiske luftfartsaktørene sammen og koordineres. Det er ikke mulig å si noe om når vi kan åpne for regulær trafikk igjen, sier Ånonsen.

– Det viktigste er at vi ikke kompromisser med sikkerheten, for det er den som skal stå i høysete, sier han

Stoltenberg står fast i New York

En av dem som ikke kom seg til Oslo i dag er Geir Rune Hoel fra Trondheim. Hans skulle vært på et møte i hovedstaden i dag og skulle reist med Norwegian klokken 08.30.

– Jeg kunne ha booket om til et tidligere fly, men fordi jeg ikke kan regne med å komme meg hjem idag, så utsetter vi heller møtet.

Statsminister Stoltenberg og hans følge satt onsdag kveld fast på flyplassen Newark utenfor New York på grunn av kanselleringer og forsinkelser som følge av utbruddet, mens hans stab undersøkte alternative reiseruter for å komme hjem.

Video Direkte Gardermoen

SE VIDEO: Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Keflavik ikke berørt

Den internasjonale flytrafikken til og fra Island er ikke berørt fordi hovedflyplassen på Keflavik ligger vest for vulkanen, mens flytrafikk nord og øst for utbruddet på øya er stanset.

I følge meldinger fra Reykjavik må man regne med at luftrommet over Finland, det nordvestlige Russland og flere deler av Storbritannia og Danmark kan bli stengt utover dagen.

Avinor utvidet i går kveld stengningen av luftrommet i Norge til også å inkludere Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet på grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island. Fra rundt klokken 21 ble luftrommet fra Namsos til Tromsø stengt for flytrafikk på grunn av fra vulkanutbruddet på Island.

Nytt vulkanutbrudd

Aske fra vulkaner kan ødelegge turbinene i jetmotorer og i verste fall få motorene til å stanse.

Det var under Eyjafjallajökullen at det tidlig onsdag morgen var et kraftig vulkanutbrudd som førte til oversvømmelser i flere elver og en opp til elleve kilometer høy sky av aske som etter hvert drev vestover i retning Norge.

Vulkanutbrudd Island

SE VIDEO: Asken fra vulkanutbruddet på Island har ført til stengte flyplasser flere steder i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ