Hopp til innhold

- Venter ikke utbrudd fra Katla nå

- Aktiviteten i Katla er på vei ned igjen, og vi regner med at de evakuerte kan flytte hjem snart, sier islandsk vulkanekspert til NRK i ettermiddag.

Island - Myrdalsjøkull over Katla

Myrdalsjøkull forsegler vulkanen Katla, som i løpet av dagen har roet seg ned igjen.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

- Det er ikke mye som skjer akkurat nå, sier Evgenia llyinskaya, vulkanolog ved Islands meteorologiske institutt, i ettermiddag.

- Veldig små jordskjelv

I natt flommet det plutselig store mengder smeltevann ut fra breen over vulkanen Katla, og islendinger som bodde i nærheten, ble evakuert.

LES OGSÅ: Frykter utbrudd fra Katla etter flom

- Den seismiske ristingen – veldig små jordskjelv - som ble registrert i morges, tyder på at det er noe uro inni vulkanen. Men nå har aktiviteten sakte gått ned igjen, selv om den ennå ikke er helt tilbake på vanlig nivå, forteller Ilyinskaya.

- Dermed er det ikke lenger noen tegn til at et utbrudd er på gang, beroliger hun.

Tidligere i dag og i går var det mer aktivitet.

Flom tok veien

- Det nådde toppen ved 2-tiden i natt, og førte til at flomvann strømmet ut av breen over vulkanen. Vannet tok med seg en bro og ødela en vei. Ingen ble skadd, men folk i nærheten ble evakuert, sier Ilyinskaya.

Hun er ikke sikker på om flommen i det hele tatt skyldtes et vulkanutbrudd.

- Det kan være at grunnen var lite utbrudd under isbreen som aldri kom opp på overflaten. Men det kan også bare ha samlet seg så mye smeltevann under breen at det rett og slett rant over. Det er vanskelig å si sikkert.

Tror alt er over

Vulkanologene på Island følger aktiviteten i Katla veldig tett.

- Men vi tror at de evakuerte snart kan flytte tilbake til hjemmene sine, og at alt egentlig er over, sier hun.

Hun bekrefter at det - statistisk sett - er riktig at Katla kan komme til å få et stort utbrudd. Men ikke noe tyder på at det vil skje nå.

LES OGSÅ: - Hekla klar for nytt utbrudd

SISTE NYTT

Siste nytt