Hopp til innhold

Islandsk vulkan-aske lammer norsk flytrafikk

Askeskyen etter vulkanutbruddet på Island kan stanse hele den norske flytrafikken. Luftrommet fra Namsos til Tromsø stengte for flytrafikk onsdag kveld. Luftrommet over Vest- og Østlandet og hele Nord-Norge stenges i løpet av natta.

Vulkanutbrudd Island

NETT-TV: Asken fra vulkanutbruddet på Island har ført til stengte flyplasser flere steder i Norge.

Askeskyene fra vulkanutbruddet på Island førte til at flyplassene fra Namsos og nordover til Tromsø ble stengt onsdag kveld ved 21-tiden. Også alle redningshelikoptre og ambulansefly er satt på bakken.

I løpet av natta vil flyplasser over store deler av landet også bli stengt, opplyser Avinor.

Gardermoen stenges

– I løpet av natten vil også luftrommet over Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet stenges. Det vil medføre at det meste av flytrafikken i Norge være lammet dersom våre prognoser slår til. Oslo Lufthavn Gardermoen vil også bli rammet, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NRK.

Det er ikke kjent hvor lenge luftrommet vil være stengt.

Oslo Lufthavn Gardermoen melder på sine nettsider i natt at all flytrafikk til og fra flyplassem som berører destinasjoner nord for Trondheim er innstilt på grunn av vulkanutbruddet på Island. De oppfordrer alle passasjerer til å følge med på flytider for oppdatert informasjon om eventuelle kanselleringer og forsinkelser.

Toppene i fly-Norge har onsdag kveld og i natt sittet i Bodø og diskutert situasjonen.

– Situasjonen tok ei helt annen vending enn vi trodde da vi gikk i møtet for få timer siden. Fly som står på bakken i hele Nord-Norge får ikke lette nå i kveld, sier sjef for kontrollsentralene i Avinor, Jens Petter Duestad til NRK.

Store deler av Europa rammes

Også luftrommet over store deler av Nord-Europa kan bli stengt i løpet av dagen. I Sverige er allerede luftrommet nord for Luleå stengt.

Fra Reykjavik meldes det samtidig at man må regne med at luftrommet over Finland, det nordvestlige Russland samt deler av Storbritannia og Danmark kan bli stengt.

Den internasjonale flytrafikken til og fra Island er ikke berørt fordi hovedflyplassen på Keflavik ligger øst for vulkanen.

SE VIDEO:

Video – Luftrommet nord for Helgeland stengt

Postfly slo alarm

Et postfly som letta fra Bodø onsdag kveld meldte om askeskyer.

– Flyplassen i Bodø ble derfor stengt først, deretter hele Nord-Norge. Også større deler av Norge og Europa vil bli rammet. Vi har ikke nok detaljer ennå, og vurderer situasjonen løpende, opplyser Duestad.

Aske fra vulkanutbruddet på Island nådde onsdag kveld luftrommet over Norge. Det har fått alvorlige konsekvenser for flytrafikken.

– Fremdeles vurderer vi prognoser fra meteorologer i London i forhold til utviklinga av disse askeskyene. Aske og fly er en dårlig kombinasjon, sier Duestad.

Kaos på flyplassen i Bodø

KAOS PÅ FLYPLASSEN I BODØ: Onsdag kveld var det mange passasjerer som ikke fikk reise dit de skulle. Flyplassen ble stengt klokka 20.30.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Skarpe partikler i asken

Skyer av lavaaske er forenklet sagt steinstøv fra vulkanutbrudd. De skarpe partiklene kan slipe ned rutene i cokpit slik at sikten til flygerne blir borte. Støvet kan tette alle luftinntak og asken kan ødelegge turbinene i jetmotorer og i verste fall få motorene til å stanse.