Hopp til innhold

Flere hundre evakuert på Island

På Island er nærmere 800 mennesker evakuert etter et nytt vulkanutbrudd.

Video Utbruddet på Island sett fra lufta

En sky av vanndamp og aske strekker seg nesten 7000 meter opp i lufta over Island.

Det er er vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull som har fått et utbrudd.

En sky av vanndamp og aske står nesten 7000 meter til værs.

Ifølge den islandske rikskringkastingen RUV er områder sør for isbreen, hvor det var et vulkanutbrudd i forrige måned, blitt evakuert.

– Mellom 700 og 800 mennesker er evakuert av frykt for et utbrudd, og fordi det har vært flere jordskjelv i området, sier polititalsmann Baldur Sigurdsson.

De evakuerte tas nå hånd om av islandsk Røde kors.

Frykter oversvømmelser

Myndighetene frykter at varmen fra utbruddet skal smelte isen, som igjen kan føre til oversvømmelse i elver og laguner i nærheten.

Radarbilde viser sprekkdannelser i Eyjafjällajøkull

Et radarbilde viser tre sprekker i Eyjafjällajøkullen. Vulkansk aske og vanndamå står opp mot 7000 meter til værs.

– Vannstanden i Gigjokull i den nordøstlige delen av Eyjafjallajökull har steget 2,5 meter og stiger fortsatt, sier Gunnar Gunnarson ved Islands meteorologiske institutt.

Økningen er sterkest og går raskest i den største av disse elvene, Markarfljót, opplyser nettstedet Iceland Review.

– Alle veier i området er stengt og et helikopter er i lufta for å sjekke om det pågår et utbrudd, sier Sigurdsson.

Geolofysikkprofessor Magnus Tumi Gudmundsson sier til nyhetsbyrået AFP at utbruddet trolig har startet rundt ett-tiden i natt lokal tid.

Sprekk i breen

Vulkanutbrudd ved Eyjafjallajøkull, Island

Også i mars var det vulkanutbrudd under Eyjafjallajøkull på Island.

Foto: Halldor Kolbeins / Scanpix/AFP

Et kystvaktfly har sirklet over området og observert en sprekkdannelse i breen, men har ikke kunnet påvise lava eller flammer.

Radarbilder viser tre sprekker i jøkullen hvor damp og aske pumpes ut.

Hullene er 150-200 meter dype. Det største hullet var omtrent 500 meter i diameter klokken 11.23, men forventes å øke i omfang.

Alle veier inn til området rundt 120 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik er stengt, og et helikopter er satt inn for å overvåke vulkanen.

Følger utviklingen nøye

Direktør for det nordiske vulkanologiske senteret på Island Rikke Pedersen sier til NRK at hun har mannskaper ut som følger nøye med på situasjonen på bakkenivå og fra luften:

– De forsøker nå å finne ut hva slags gasser som kommer ut av vulkanen, og om utbruddet sprer seg. De analyserer også vannet som renner ut av isbreen. De ser etter om surhetsgraden har endret seg, og om det er gass i vannet. Vi forsøker å finne ut om smeltevannet har vært i direkte kontakt med den flytende steinen fra vulkanen, sier Pedersen til NRK.

Et område på omtrent 600 ganger 1000 meter på jøkullen har smeltet. Hullene er fra 150-200 meter dype. Dersom det er en jevn dybde, kan det bety at 45 millioner kubikkmeter is har smeltet.

Video Utbruddet på Island sett fra lufta

Mellom 700 og 800 islendinger er evakuert fra de mest utsatte områdene.

– Det kommer til å bli oversvømmelser fra utbruddet, men slik det ser ut nå, kommer det ikke til å komme en eksplosiv flom. Det ser ut til at vannet renner unna. Det betyr at det ikke skal være fare for at det blir sperret inne under isbreen, forteller Pedersen.

Hun sier at smeltevannet ser ut til å renne nordover ut av breen mot et område hvor det ikke bor mennesker.

– Det er hva som skjer videre som er det viktigste etter at folk har blitt evakuert. Nå følger vi nøye med på hva som skjer i bakken gjennom våre jordskjelvmålere.

Flyrestriksjoner

Ifølge RUV er det innført flyforbud under 30.000 fot (9144 meter). På grunn av dette er alle innenlandsflyvninger mellom Eglisstadir og Hornafjördur kansellert

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen sier vulkanutbruddet så langt ikke fått konsekvenser for flytrafikken til og fra Norge:

– Et fly fra Icelandair tok nettopp av på vei mot Island. Vi har vært i kontakt med piloten, som sier at han ikke har fått noe varsel om problemer, sier Kobro til NRK.

Ifølge informasjonssjef Hjördis Gudmundsdóttir for den islandske luftfartsadministrasjonen omfatter flyforbudet områdene nord og øst for utbruddet.

Gudmundsdóttir sier til RUV at det kan bli aktuelt å utvide forbudssonen mot Russland og også Norge.

Selv om dette skjer, vil det være mulig å fly til Keflavik-flyplassen. Flyene må riktignok fly i en bue utenom forbudssonen.

– Jeg håper alle fly er dirigert utenom Island. Kommer et fly inn i skyen av aske, kan det gå ille, advarer Rikke Pedersen ved Det nordiske vulkanologiske senteret overfor NRK.

Fem utbrudd siden 800-tallet

I forrige måned ble 600 mennesker evakuert for en kort periode på grunn av et utbrudd i vulkanen Fimmvorduhals, som ligger i Eyjafjallajökull. Dette utbruddet skal nå være over.

Vulkanen i Eyjafjallajokull er Islands femte største og har hatt fem registrerte utbrudd siden landet ble befolket på 800-tallet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt