Lover fortsatt kamp for rusreformen

– Kampen for rusreformen er ikke over, selv om Jonas Gahr Støre forsøkte å stoppe den forrige helg. Det sa Venstreleder Guri Melby i sin tale til landsmøtet.

Guri Melby

RAMMER VANLIGE FOLK: - Rusproblemer rammer helt vanlige folk, sa Venstreleder Guri Melby.

Foto: Lise Åserud / NTB

Venstre avholder nå sitt landsmøte og skal i løpet av helgen stake ut kursen for partiet de neste fire årene. Partiet sliter på meningsmålingene og får en oppslutning på 2,9 prosent på NRKs supermåling.

Melbys tale handlet om Venstres kjernesaker; klima, kunnskap og verdiskaping. Samtidig advarte hun mot rødgrønn politikk og gikk til angrep på særlig Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Hvis de rødgrønne nå ender opp med å stanse rusreformen i Stortinget, skal vi kjempe helt fram til valgdagen, sa Melby i talen.

Arbeiderpartiet har sagt nei til rusreformen, det samme har Senterpartiet gjort. SV støtter reformen.

– Venstresiden snakker om forskjeller og ulikhet. Men hva med den sosiale ulikheten som rammer rusavhengige hver dag, sa Melby.

Klima-angrep

Venstrelederen kritiserte både SV og MDG i klimapolitikken. Hun mener de mangler en realistisk plan for å nå klimamålene.

Men det var først og fremst Arbeiderpartiet og Senterpartiet som fikk gjennomgå. De to partiene har ingen felles løsninger, mener Melby.

– Senterpartiet er mot nesten alt som funker, mens Ap er mot ganske mye av det som funker, sa hun.

– Det hjelper ingenting at Espen Barth Eide snakker som en Venstre-mann om klimapolitikk og internasjonalt samarbeid. For Arbeiderpartiet har også en nestleder, Bjørnar Skjæran, som bruker tida si på å konkurrere med Trygve Slagsvold Vedum om å være mest for billig biff, burger og bensin, sa Melby i talen.

Guri Melby talte til Venstres landsmøte fredag. Hør talen her.

«Jåleri»

Melby gikk også til angrep på de rødgrønnes skolepolitikk, som hun mener vil rive ned mye av det Venstre har fått til i regjering.

– De rødgrønne har kalt det jåleri å heve statusen på lærerutdanningen til en mastergrad, og stille krav til karakterene ved inntak til lærerutdanningen, sa Melby.

Hun pekte på at gjennomføringen på lærerutdanningen har gått opp, stikk i strid med de rødgrønnes advarsler.

– De rødgrønne skal få lov til å kalle det jåleri. Men de kan ikke få lov til å reversere den gode utviklingen vi har stått bak, fjerne kravene vi har stilt og avlyse kunnskapssatsingen vi har fått gjennomslag for, sa hun.

– Ap, Sp og SV skal ikke få lov til å ta norsk skole tilbake i tid. Og det er bare én ting vi kan gjøre for å unngå det: Å vinne valget.

Stridssaker

Det ligger ikke an til de store stridighetene på landsmøtet. Men flere forslag om skatt er blant sakene som vil skape debatt, som arveavgift og formuesskatt.

– Skattediskusjonen blir viktig på landsmøtet, sier nestleder Sveinung Rotevatn, som har ledet arbeidet i programkomiteen.

En rekke klima- og utdanningssaker, vin i butikk og cannabis på apoteket er andre saker som landsmøtet skal ta stilling til. Det ligger blant annet an til at Venstre vil gå inn for økte avgifter på lange flyreiser og fjerning av taxfree-ordningen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger