Hopp til innhold

LO i Nord-Rogaland takket nei til Tajik-tale på 1. mai

Styret i LO i Nord-Rogaland sa nei takk til tilbud om at Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik skulle tale i Haugesund og Sauda 1. mai, ifølge VG. Den omstridte Acer-striden ligger bak, melder avisa.

Hadia Tajik

Ap-nestleder Hadia Tajik får ikke tale hos Lo i Nord-Rogaland på 1. mai.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– Det kom opp et forslag om at man ikke ønsket noen fra ledelsen i Ap som taler, på grunn av behandlingen av Acer-saken, sier styreleder Geir Allan Stava i Nord-Rogaland LO til VG.

Stava, som selv er SV-er, ønsket sammen med en annen SV-er i styret å si ja til Tajik. Fem person stemte mot, alle med bakgrunn fra Arbeiderpartiet.

Nestleder i styret, Steffen Høiland, som selv er Ap-medlem, sier de stemte mot på grunn av partiledelsens behandling av Acer-saken og tilknytningen til EUs energiunion. Han understreker at det ikke har noe med personer å gjøre.

Styreleder Stava sier det kan bli omkamp om saken på årsmøtet 23. april.

– Avgjør selv

Hadia Tajik skriver på Facebook at hun forholder seg til arrangørenes valg, og at hun nå er ledig på 1. mai.

– Når det gjelder Acer-saken så har mitt fylkeslag, Rogaland Arbeiderparti, på sitt årsmøte sagt ja til EUs tredje energimarkedspakke med noen klare krav. Disse kravene ble innfridd. Dette er mandatet jeg har hatt fra lokalt inn i de sentrale diskusjonene om Acer, sier Tajik til VG.

Høyspentmast mot blå himmel.

Striden rundt EUs tredje energimarkedspakke engasjerer mange.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Etter en lang og hard debatt om EUs energibyrå Acer vedtok flertallet i Stortinget 22. mars at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke. Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne sikret flertall i saken.

Grasrotopprør?

Arbeiderpartiet får innfridd de åtte ufravikelige forutsetningene landsstyret satte for å si ja til Acer, sa Støre til FriFagbevegelse.

120 Ap-ordførere fra hele landet har tidligere signert et opprop mot Acer. Saken har ført til noe som av kommentatorer blir omtalt som et grasrotopprør i Arbeiderpartiet.

Partisekretær Kjersti Stenseng sa i helga at Acer-saken har skapt usikkerhet i fagbevegelsen om Arbeiderpartiet, ifølge Adresseavisen.

Sylvi Listhaug ferdig som justisminister.

Ap-leder Jonas Gahr Støre reiser rundt etter vedtaket om tilslutning til Acer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Partileder Jonas Gahr Støre sa på Politisk kvarter tirsdag at han er enig med Stenseng.

Det å forklare saken rundt i fagbevegelsen, er en jobb de har igjen å gjøre i etterkant av vedtaket, sa Støre. Han opplever det imidlertid ikke som at det pågår et grasrotoppgjør.

– Det er kraftig engasjement i Arbeiderpartiets partiorganisasjon rundt dette og andre spørsmål, sa Støre.

Partilederen sier at han likevel har reist rundt til de stedene der engasjementet rundt saken var størst for å forklare, og vise til kravene Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for.

AKTUELT NÅ