Listhaugs kundelister blir ikke offentliggjort

Justisdepartementets lovavdeling har bestemt at kundene landbruksminister Sylvi Listhaug hadde da hun jobbet i lobbyselskapet First House ikke skal offentliggjøres.

Sylvi Listhaug i heisen

Landbruksminister Sylvi Listhaug må ikke offentliggjøre listen over hvilke kunder hun hadde da hun var ansatt i First House.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mandag forrige uke ba Statsministerens kontor (SMK) lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om en ny vurdering av Listhaugs kundelister.

Ifølge lovavdelingen hadde Landbruksdepartementet full rett til å avslå innsyn i listene fra statsrådens jobb før hun ble landbruksminister.

Bakgrunnen for gjennomgangen er at Bård Vegar Solhjell (SV) henvendte seg til SMK og ba om at det gis innsyn i kundelistene fra konsulentselskapet First House, som Listhaug jobbet for før hun ble hentet inn som statsråd.

Erna Solberg om Listhaugs kundelister

Erna Solberg om Listhaugs kundelister

Erna Solberg sier det ikke er noen tvil om at lovavdelingen mener dette er taushetsbelagte opplysninger av konkurransemessige hensyn, som betyr at man ikke skal gi innsyn.

Det har vært mye støy om Listhaugs lister, men Solberg mener det ikke har vært noen grunn for henne å ta tak i dette på et tidligere tidspunkt.

– Jeg tok tak i dette i det øyeblikket Solhjell sendte brev. Vi har akkurat den samme praksis som den forrige regjeringen, som hadde mange statssekretærer med bakgrunn fra bransjen, sier Solberg.

Kundelistene er av konkurransemessig betydning, og vil kunne skade selskapet dersom de ble gitt ut, avgjorde First House-direktør Per Høiby i forrige uke.

I en kommentar til dagens avgjørelse sier Høiby at han tar det til etterretning at lovavdelingen har drøftet dette grundig.

– Det bidrar til at saken nå er avklart, sier Høiby.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger