Hopp til innhold

- Jeg vil ikke si at jeg er glad - til det er saken for trist

OSLO TINGRETT (NRK.no): Pårørende etter folkemordet i Rwanda er lettet over at Sadi Bugingo er dømt til 21 års fengsel for medvirkning til mellom 1000 og 2000 drap.

Pårørende Rwanda

Bernadette Trachte (t.v.) og Umugiraneza Kibezi Anonnciata var svært lettet etter at dommen mot den folkemordtiltalte falt i Oslo tingrett torsdag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Torsdag ble 47-åringen, som har vært bosatt i Bergen siden 2001, dømt for medvirkning til massedrap i forbindelse med folkemordet i Rwanda i 1994.

På tilhørerbenken i rettssal 250 i Oslo tinghus satt et titall personer med tilknytning til Rwanda, noen bosatt i Norge, noen fra andre europeiske land.

Lettelsen var stor blant de frammøtte da tingrettsdommer Jonas Madsø leste opp dommen, der det heter at Bugingo har medvirket til mellom 1000 og 2000 drap.

Bernadette Trachte mistet flere familiemedlemmer da militsstyrker og militære gikk til angrep på tutsier og moderate hutuer i Kibungo i april 1994.

– Jeg er veldig takknemlig, men jeg vil ikke si at jeg er glad. Til det er saken for trist. Det er ikke noen tvil om hva han har gjort, sier Trachte til NRK.no.

Artikkelen fortsetter.

Rwanda-rettssaken

Gledesscener i Oslo tingrett etter at dommen falt.

Foto: NRK

– Bestialske drap

Trachte forteller at hun mistet blant andre moren og en søster, da militsen angrep flyktninger ved den katolske kirken Economat 15. april 1994. Hendelsen er en av tre som dannet grunnlaget for den omfattende tiltalen.

Rundt 1200 personer hadde søkt tilflukt på kirkeområdet. Retten mener det virker sannsynlig at så mange som 1000 av disse ble drept da bevæpnede styrker angrep med skytevåpen, håndgranater, macheter og stokker.

Flere av de døde var kvinner og barn, og tingrettsdommer Jonas Madsø skriver i dommen at flere ble drept på «bestialsk vis» i løpet av timene angrepet pågikk.

«Det er på det rene at formålet med angrepet var å utrydde alle flyktningene på stedet, som i all hovedsak var tutsier. Flyktninger i alle aldre ble drept, herunder barn. Mange ble drept på bestialsk måte og det forekom også likskjending», heter det i den 44 sider lange dommen.

Artikkelen fortsetter.

En rwander bosatt i Norge er i Oslo tingrett dømt til fengsel i 21 år for medvirkning til overlagt massedrap under folkemordet i 1994.

- Foreligger særdeles skjerpende omstendigheter

– Norge og Kibungo ført sammen

Oslo tingrett mener Bugingo var med på å planlegge angrepet, og at han ved sin tilstedeværelse var med på å påse at drapene ble utført i tråd med planen.

– Jeg er lettet og oppmuntret over denne dommen. For meg har Norge og Kibungo blitt ført sammen i dag, sier Trachte til NRK.no.

Også Umugiraneza Kibezi Anonnciata har kommet fra Belgia for å få med seg domsavsigelsen. Hun forteller at hun blant annet mistet to onkler og deres barn i angrepene i Kibungo. Selv flyktet hun til Belgia, der hun nå er bosatt.

– Det er bra at han får straff for det han har gjort. Man kan ikke sitte i Norge og kose seg, etter å ha vært med på noe sånt, sier Annonciata.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Murebwayire J. Sharazi

Murebwayire J. Sharazi sier det har vært vondt å følge saken, er lettet over utfallet.

Foto: NRK

– Rettferdighet

NRK.no var i kontakt med flere personer fra det norsk-rwandiske miljøet som hadde kommet for å overhøre rettssaken. Murebwayire J. Sharazi er tutsi, og bodde i Kongo da folkemordet skjedde i Rwanda i 1994. Hun har fulgt saken i Oslo tingrett.

– Det har vært vondt å følge saken, å følge alt som har blitt sagt, og det vitnene fortalte. Men det som er viktig er det som har skjedd i dag. Dette er rettferdighet, sier Sharazi til NRK.

– Jeg håper Bugingo nå får mulighet til å angre på det han har gjort, og at andre mennesker kan lære at det finnes straff for slikt, sier Sharazi.

Hun berømmer samtidig påtalemyndigheten og dommeren for måten de har håndtert saken på.

– Vi er ikke glad for at han ble fengslet, men vi er glade for at det blir rettferdighet. Det er også bra at dette kommer i media, og at flere får vite om det.

Artikkelen fortsetter.

Den tiltalte i Rwanda-saken med sin forsvarer

47-åringen som er dømt for mellom 1000 og 2000 drap i forbindelse med folkemordet i Rwanda, sammen med sin forsvarer Harald Stabell.

Foto: NRK

Nekter straffskyld

Sadi Bugingo kom til Norge i 2001. De siste 12 De siste tolv årene har 47-åringen vært bosatt med sin familie i Bergen, noe som er grunnen til at rettssaken går for norsk rett. I Norge har tiltalte, som ikke er norsk statsborger, jobbet som renholder og levd i skjul i årevis helt frem til han ble siktet og arrestert i mai 2011. Kripos hadde da etterforsket den krevende saken i tre år.

Bugingo har under hele rettssaken bedyret sin uskyld, og anket torsdagens dom på stedet. Ankerettssaken i Borgarting lagmannsrett er forhåndsberammet til 25. april.

– Han har bedyret sin uskyld gjennom hele saken, og dermed er det ikke noen overraskelse at han anker. Han sier at han ikke har noe med folkemordet å gjøre, sier forsvarer Harald Stabell til NRK.no.

Aktor Petter Mandt sier til NRK at påtalemyndigheten er fornøyd med å ha fått gjennomslag for sin påstand om 21 års fengsel.

– Nå vil vi forberede oss på ankesaken. Det vil bli en fullstendig gjennomgang, på samme måten som i tingretten, sier Mandt.

AKTUELT NÅ