Hopp til innhold

Krever 21 år for folkemordtiltalt

Påtalemyndigheten krever 21 års fengsel for rwanderen som er tiltalt for medvirkning til massedrap under folkemordet i Rwanda i 1994.

Politiadvokat Marit Formo og statsadvokat Petter Mandt

Politiadvokat Marit Formo og statsadvokat Petter Mandt.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Saken har gått i Oslo tingrett siden slutten av september, og den tiltalte 47-åringen har hele tiden nektet straffskyld.

Mannen, som har bodd i Norge siden 2001, er tiltalt for å ha medvirket til drap på 2000 mennesker under folkemordet.

– Det er et ekstremt stort antall overlagte drap. Disse forholdene er noe av det mest alvorlige som har blitt behandlet noen gang for en norsk domstol, sa politiadvokat Marit Formo.

Formo viste til at Høyesterett flere ganger har fastslått at drapssaker med flere enn ett offer skal ha et utgangspunkt på 21 års fengsel.

– Skal man sette ned straffen, må det foreligge formildende omstendigheter av stor tyngde. Vi kan ikke se at det foreligger formildende omstendigheter, og jeg kan signalisere allerede nå at vår påstand vil være fengsel i 21 år, sa Formo i sin sluttprosedyre.

Formo mener det er klart skjerpende at drapene var etnisk motivert.

Aktor Petter Mandt la ned den formelle påstanden, som også inneholder fradrag på fem måneder og 83 dager for utholdt varetekt.

Den tiltalte i Rwanda-saken med sin forsvarer

Tiltalte med sin forsvarer, Harald Stabell.

Foto: NRK

Overførte penger til vitner

Nesten 100 rwandere har forklart seg i retten, og fraværet av tekniske bevis har gjort at påtalemyndigheten må lene seg på de mange vitnemålene.

Flere av vitnene har forklart at tiltalte medvirket til å redde livet til flere tutsier da folkemordet ble innledet. Samtidig skal han ha overført penger til flere av vitnene.

Les: – Jeg så og hørte at de drepte folk med macheter, stokker og kniver
Les: Vitne i Rwanda-saken: Jeg så tiltalte lede de som slaktet tutsier

Tiltalte har forklart seg unnvikende i retten, og hevdet på et tidspunkt at han ikke visste at det hadde vært et folkemord.

Aktor Petter Mandt sa i sin prosedyre at han ikke tror på tiltalte, og at han legger til grunn at folkemordet fant sted.

«Han deltok på møter der det ble planlagt drap, og/eller beordret drap gjennomført. Videre deltok han i organiseringen av drap, og transporterte både væpnede drapsmenn og fordrevne personer til steder de de ble drept», heter det i tiltalen.

47-åringens forsvarer, Harald Stabell, holder sin sluttprosedyre onsdag.

AKTUELT NÅ