Hopp til innhold

Leksehjelp-gründer: – Ufattelig at det ikke er nasjonalt mobilforbud

Han har hjulpet flere tusen elever med skolearbeidet. Leksehjelp-gründer Arshad Jamil mener at det er et paradoks at det ikke er politisk vilje til å innføre et nasjonalt mobilforbud.

Mobilhotell

EN OPPFORDRING TIL LOVBRUDD:– Å oppfordre skolene til lovbrudd er kanskje ikke det mest fornuftige disse politikerne har gjort, sier Marius Storvik, som er førsteamanuensis ved juridisk fakultet ved UiT Norges arktiske universitet.

Foto: Roger Lien / NRK

– Det vi vet av forskning er at mobiltelefonen i klasserommet er mest skadelig for de svake elevene. Jeg kan ikke fatte hvorfor man ikke har innført et forbud, sier Jamil til NRK.

Arshad Jamil

LEKSEHJELPER: Gründer og tidligere lærer Arshad Jamil driver Ungdomsakademiet, som hjelper elever på ungdomsskole og videregående skole med skolearbeidet etter skoletid.

Foto: Privat

Han ønsker å fjerne tilgangen til telefoner, sosiale medier, WhatsApp, chattesystemer, Spotify og Youtube i klasserommene, og lurer på hvorfor skoler og lærere skal måtte bruke tid på å diskutere mobilregler.

– Myndighetene må tilrettelegge for at lærerne kan bruke mer tid på undervisning, og ikke diskutere sånne ting som dette her, sier han.

– Paradoks

Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Jan Tore Sanner varslet i høst at mobilforbud i klasserommene vil være en av sakene Høyre vil løfte frem i forbindelse med kommunevalget.

Elever som holder på med mobil og ipad

40 prosent av rektorene i NRKs kartlegging svarer at de ønsker helt eller delvis nasjonalt forbud mot mobiltelefon. Halvparten av rektorene vil ikke ha noe forbud i det hele tatt eller foretrekker andre løsninger, mens resten ikke har noen mening om saken.

Foto: Gorm Kallestad / NPK

Men foreløpig vil ikke partiet ta saken opp i Stortinget.

Jamil mener at det er et paradoks at det ikke er politisk vilje til å løfte denne saken nasjonalt, når det åpenbart er et tema politikerne bryr seg om.

Mobiltelefonene er et stort problem og gjelder veldig mange. Jeg syns politikerne burde ta opp dette nasjonalt, og ikke la det være opp til den enkelte lærer og skole å bestemme.

Mobilhotell på Giske ungdomsskole

MOBILHOTELL: Norske skoler har mange forskjellige ordninger for oppbevaring av mobiltelefoner i skoletiden.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK
Norske skoler har mange forskjellige ordninger for oppbevaring av mobiltelefoner i skoletiden. Her er et utvalg:

– Oppfordrer til lovbrudd

Marius Storvik, som er førsteamanuensis ved juridisk fakultet ved UiT Norges arktiske universitet mener at mobilforbud, slik det praktiseres på mange skoler i Norge, må anses som et inngrep i privatlivet.

Marius Storvik

KRITISK: Førsteamanuensis i juss ved UiT Norges arktiske universitet, mener at Høyre bør ta opp mobilforbud i skolen på Stortinget.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Juristen mener at det er brudd på både Grunnloven og menneskerettighetene.

– Å oppfordre skolene til lovbrudd er kanskje ikke det mest fornuftige disse politikerne har gjort, sier han.

Storvik mener at dersom Høyre ønsker å endre reglene i skolen, må de gjøre det gjennom å ta opp saken på Stortinget, og slik gi skolene lovhjemmel til å inndra telefonene.

Utdanningsdirektoratet mener imidlertid at skolene har sitt på det rene, dersom de har skrevet inn forbud mot bruk av mobiler i skoletiden i skolens ordensreglement.

Ikke til Stortinget

Høyre avviser at de oppfordrer til lovbrudd ved å be lokalpolitikerne om å stramme inn reglene for mobilbruk på skolene i sine kommuner, dersom det er behov.

Mathilde Tybring Gjedde (H)

DISTRAKSJONER: – Det er distraksjoner. Enkelt og greit. Det er ikke læring, det bidrar ikke til å opparbeide digital kompetanse og det er heller ikke sunt, skriver Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde i en kronikk om mobiltelefoner i skolen på NRK.no fredag.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Mathilde Tybring-Gjedde (H) i Stortingets utdanningskomité sier at partiet forholder seg til Barneombudets lovtolkning, om at skolen kan ha regler i ordensreglementet om mobilbruk i skoletiden.

– Det må være rom for lærerne og skolene å innføre regler som sikrer konsentrasjon og læring i undervisningen. I fritiden er det selvfølgelig foreldrene og elevene som bestemmer over sin mobilbruk, sier hun.

Høyre-politikeren mener at det er mange måter å løse denne problematikken på, og at saken bør løses lokalt. Hun er dermed uenig med de to jussekspertene.

– Vi har ikke planer om å løfte dette i Stortinget foreløpig. Men Høyre er tydelig på at skolene bør ha klare regler om mobilbruk i undervisningen. Det er ikke enkelt å konkurrere mot sosiale mediers fristelser.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger