Lavest tillit siden starten av pandemien

Tilliten til helsemyndighetenes håndtering av koronaviruset har ikke vært lavere siden perioden før Norge stengte ned i mars 2020.

Koronapressekonferanse etter statsministerens redegjørelse i Stortinget

BLIR MÅLT: Fra venstre: Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg under koronapressekonferanse i slutten av november.

Foto: Heiko Junge / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

67 prosent svarer at det har stor grad av tillit til helsemyndighetene. Vi må helt tilbake til vinteren 2020 for å finne like lave tall.

Selv om de fleste altså svarer at de har tillit, er det lavt i forhold til det nivået myndighetene har ligget på gjennom pandemien.

– Det kan sikkert være mange grunner til det, men jeg forstår det, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han tror det reflekterer to ting:

– Det vi håpet alle sammen, at denne vinteren skulle bli lettere, slo ikke til. Det blir en ny vanskelig runde. Det andre er at det er en større usikkerhet nå. Det gjør at folk vil peke på myndighetene og si at dere har en jobb å gjøre for å skape større trygghet for oss alle sammen, sier Guldvog.

Befolkningsundersøkelsen er utført på vegne av Helsedirektoratet og har målt tilliten til myndighetene og andre koronarelaterte spørsmål siden starten av pandemien vinteren 2020.

Spørsmålene stilles fredag til søndag hver uke. Den siste undersøkelsen ble altså gjennomført før restriksjonene ble offentliggjort denne uken.

Usikre tider

12. mars 2020 er en dato mange husker. Da innførte statsminister Erna Solberg de mest inngripende tiltakene siden krigen.

Perioden før dette var tilliten på det laveste. Da var det bare 50 prosent som hadde tillit i stor grad. Dette tallet er nå 67 prosent.

– Når det er en usikker situasjon, ser vi at tilliten daler, sier prosjektleder Ellen H. Myhre i Mindshare.

De har sammen med Respons analyse gjennomført undersøkelsen på vegne av Helsedirektoratet.

Etter at Solberg-regjeringen i mars for halvannet år siden innførte svært inngripende tiltak, gikk tilliten kraftig opp.

– Det blir spennende å se om vi får en lignende reaksjon nå, sier Myhre i Mindshare.

Grafikk som viser hvor mange som svarer at de har stor grad av tillit til helsemyndighetene

FALLER: Grafikken viser hvor mange som svarer at de har stor grad av tillit til helsemyndighetene.

Helsedirektør Guldvog sier de ønsker å være ærlige og åpne og vise at de er på lag med befolkningen, Han sier det er viktig at alle stemmer kommer fram og at de skal tåle kritikk.

– Vi er takknemlig for at såpass mange som 67 prosent svarer at de har god tillit til helsemyndighetene. Det betyr at vi har en god relasjon til befolkningen. Men det forteller også, siden det har sunket, at vi har en jobb å gjøre for å gjenvinne tilliten, sier han.

Falt etter regjeringsskiftet

Selv om tilliten har svingt både før og etter regjeringsskiftet, er fallet markant siden statsminister Støre og helseminister Kjerkol overtok koronahåndteringen.

Andelen som har stor tillit til helsemyndighetene har falt fra 83 til 67 prosent siden regjeringsskiftet.

NRK har bedt om en kommentar fra helseminister Ingvild Kjerkol, men hun hadde ikke mulighet til å svare på dette onsdag kveld.

PS! Etter at denne saken ble publisert har Kjerkol gitt følgende svar til NRK:

Tilliten i befolkningen har vært et av de viktigste verktøyene gjennom pandemien. Vi er veldig opptatt av å ta vare på den. Så er det er naturlig at tilliten går opp og ned i en langvarig krise, ikke minst når ting er i endring.

De siste månedene har vi sett at vaksinene ikke beskytter like lenge som vi hadde håpet, samtidig som smitten har økt kraftig. I tillegg har omikron-varianten kommet på toppen av dette. Usikkerheten rundt dette kan ha ført til at tilliten har gått ned. Men jeg tror folk ser at vi nå tar kraftige grep for å beholde kontrollen og bidra til at belastningen i helsetjenesten ikke blir for stor.

Innbyggerne har stilt opp og fulgt råd og regler gjennom hele pandemien. Jeg tror og håper at de vil fortsette med det.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 21.01.2022
89 733
Smittede siste 7 dager
230
Innlagte
1 414
Døde
4 306 412
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger