Hopp til innhold

Kvinnen som sa fra til statsministeren: – Grande bør si unnskyld

Gro Spieler mener både kulturminister og statsministeren bør beklage måten Trine Skei Grande-saken er håndtert på.

Gro Spieler

BER STATSMINISTEREN TA TAK: – Jeg er forbausa over at vi har en statsminister som ikke tar tak i denne saken, sier Spieler, når hun i dag står fram med navn og bilde for første gang.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Ola Borten Moe (Sp) gikk tidligere denne uka ut med kritikk av Venstre-leder Trine Skei Grande, en av hans bryllupsgjester i 2008.

En da 17 år gammel gjest skal ha hatt sex med den da 38 år gamle Grande under den mye omtalte bryllupsfesten.

Gro Spieler var gjest i det samme bryllupet i Trøndelag, som tidligere nabo og venn av brudeparets familie.

For fem år siden sendte Spieler et brev til Grande, der hun blant annet ba om en beklagelse for politikerens oppførsel på festen.

I februar i år sendte hun et nytt brev, denne gang til statsminister Erna Solberg (H).

Spieler reagerer på det hun mener var dårlig oppførsel av Grande på festen for ti år siden, men er i dag mest opptatt av hvordan saken har blitt håndtert etter at den ble omtalt i flere medier i januar i år.

Spieler mener det ser ut som to av Norges mektigste kvinner ikke tar saken på alvor, og reagerer på hvordan mannen i saken er behandla i offentligheten i ettertid.

– Dette kunne vært så enkelt, ved å bare si unnskyld for hvor dårlig de har takla denne saken, sier Gro Spieler.

Mannen om håndteringa: – Virkelig grovt

Den nå 26 år gamle involverte mannen sier til NRK at han opplever at det har blitt kjørt en svertekampanje mot ham fra kretsen rundt Skei Grande.

– Håndteringa i etterkant er det som er virkelig grovt, sier han til NRK fredag.

NRK har forelagt kritikken i denne saken for Trine Skei Grande, som ikke ønsker å kommentere saken.

Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande

Statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Trine Skei Grande på slottsplassen da Venstre ble med i regjering i januar i år.

Foto: Gunhild Hjermundrud, NRK

– Grande lar saken henge i lufta

Grande sa til NRK i går at hun aldri har kommentert saken.

Men i forbindelse med spørsmål om saken har hun blant annet sagt at «jeg er ingen overgriper» (Aftenposten) og at «mange ønsket å torpedere regjeringsforhandlingene» (VG), da rykter om festen i Trøndelag gikk mens Venstre forhandla om regjeringsdeltakelse.

Ifølge anonyme kilder i VG har kretsen rundt Grande sagt til flere Venstre-folk at mannen er «ressurssvak» og stilt spørsmål ved hans mentale tilstand, noe Skei Grandes nærmeste rådgiver avviste.

Grande selv har ikke villet kommentere påstandene om hva som er sagt om mannen, som er ingeniørutdanna og i full jobb, og har begrunna det med at hun har lovt å ikke kommentere saken.

Spieler reagerer på at Grande ikke gikk ut og forsvarte mannen, heller enn å si ingen kommentar.

– Jeg vet at han er en oppegående fyr med sterk integritet. Grande burde tatt ham i forsvar, heller enn å gjemme seg bak at hun ikke kan kommentere på grunn av en avtale hun allerede har brutt, sier hun.

Spieler mener Grande ved å ikke kommentere saken, lar mannen framstå som «en syndebukk».

– Hun bare fornekter alt og lar saken henge i lufta. Hun viser ingen tegn til å sette seg inn i mannens situasjon. Jeg synes det er lite voksent, sier Spieler.

– Sannheten må fram, for at mannen skal kunne legge dette bak seg, sier Spieler, som sier hun har kjent mannen siden han var liten som venn av familien.

Mannen sier at Grande står fritt til å uttale seg om saken, men Grande vil altså ikke kommentere saken når NRK legger fram kritikken for henne fredag ettermiddag.

– Ikke egna til å sitte som statsråd

Spieler mener politikere har et spesielt ansvar for å stå fram som forbilder, også i håndteringa av vanskelige saker som berører dem selv.

– Alle kan gjøre en feil, men da sier man unnskyld, det er det vi lærer barna, sier Spieler.

Hun er i dag leder av en barnehage i Trondheim og har jobba i barnevernet i flere år. Hun forteller at hun aldri har hatt tillitsverv i politikken eller vært medlem i noe politisk parti.

– Dette handler virkelig ikke om politikk, men om etikk, sier hun.

Ville du slått deg til ro med ei unnskyldning?

– Personlig synes jeg ikke Grande er egna til å være statsråd med sin håndtering av denne saken. Jeg har likevel ingen intensjon om at hun må gå av, men hun må i alle fall beklage offentlig, sier hun.

Mannen selv sier til NRK at en unnskyldning ikke er det viktigste for ham.

– Jeg føler ikke at jeg absolutt trenger en unnskyldning, men jeg er glad for at det kommer fram hvordan Skei Grande bruker makta si til å feie dette under teppet, sier han.

Etterlyser beklagelse fra Solberg

I sitt brev til statsministeren datert 6. februar, som NRK har fått tilgang til, skriver Spieler blant annet at «Jeg håper du med ditt gode skjønn og sentrale posisjon kan bidra til at vi kan legge denne saken bak oss».

Statsminister Erna Solberg tok først ikke kontakt med mannen, selv om det da var kjent at det verserte to forskjellige versjoner av historien fra bryllupet i 2008.

Etter brevet fra Spieler, og et brev sendt av den involverte mannen, tok Statsministerens kontor kontakt med Spieler og mannen – uten å ville svare på noen spørsmål fra pressen om saken.

– Jeg synes det er grovt at statsministeren avviser mannen. Det vitner om lite interesse for saken. Hun prøver å ignorere saken, men det burde hun ikke gjøre lenger, sier Spieler, som mener statsministeren også bør beklage sin håndtering av saken.

Statsminister Erna Solberg har ikke ønska å kommentere denne saken.

AKTUELT NÅ