NRK Meny
Normal

Kunnskapsministeren bekymret: 1 av 10 unge utenfor jobb og utdanning

Nærmere én av ti unge har ingen jobb og er heller ikke opptatt på skolebenken. Det bekymrer utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøker Øraker skole.

TIDLIG INNSATS: – Vi må starte tidlig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om hva som bør gjøres for at færre skal falle utenfor skole og arbeid. Her er han under et besøk på Øraker skole i Oslo.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet fra 2015 står mer enn 55.000 unge mellom 17 og 25 år utenfor arbeidslivet og utenfor utdanning. Det tilsvarer om lag 10 prosent. De har ikke fullført videregående, studert og har heller ikke jobb.

– Konsekvensene for den enkelte er veldig alvorlige, sier Anne Hege Strand i forskningsstiftelsen Fafo.

Anne Hege Strand byline

FORSKER: Anne Hege Strand i Fafo.

Hun har forsket på unge som faller utenfor og sier årsaken ofte er feil valg av linje på videregående, mangel på lærlingplasser, men også en vanskelig oppvekst og problemer med helsa.

– I tillegg til å skaffe seg en inntekt, legger mange mye av identiteten sin i en jobb og man har ofte et sosialt liv knyttet til en jobb. I tillegg er det ekstra trist når unge faller tidlig utenfor, fordi hvis man blir gående mange år, potensielt frem til man skulle gått av men pensjon, har samfunnet også tapt veldig store ressurser. Det er sløseri men samfunnets ressurser og selvfølgelig veldig trist for den enkelte, sier Strand.

Øker

Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er bekymret for utviklingen.

– Hvis du dropper ut av skolen, hvis du tidlig står utenfor arbeidsmarkedet og ikke har noe gjøre så er sjansen stor for at du havner på en av de dårlige statistikkene. Havner på Nav, havner på sosialkontoret, etter hvert kanskje til og med blir ufør og syk, sier Røe Isaksen til NRK.

Andelen unge uten utdanning og uten jobb har økt sakte, men sikkert de siste årene, ifølge Utdanningsdirektoratets tall.

– Vi må ha bedre tiltak for å hindre frafall i skolen, men minst like viktig er det med tidlig innsats fordi vi vet at hvis vi skal hindre dette problemet for stadig nye generasjoner så må vi starte tidlig, sier kunnskapsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger