Hopp til innhold

Kriminelle bander herjer på Gardermoen

Nå i ferietider kan man daglig oppleve at passasjerer blir frastjålet verdisaker og mye bagasje. De kriminelle kommer fra andre land i Europa, har ofte ikke lovlig opphold i Norge og lever av å stjele.

Innsjekking på Gardermoen

Passasjerer som snur ryggen til bagasjen et øyeblikk, risikerer å bli utsatt for tyvebandene som herjer Norges største flyplass. (Arkivbilde)

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Tyvene er profesjonelle i det de driver med. De jobber ofte flere sammen, og bruker forskjellige metoder for å dekke over hverandre og distrahere folk som kan avsløre dem.

De starter med å plukke seg ut offer. Tyvene er nærmest umulig å klare å gjennomskue for de reisende da de gjerne har koffert eller bag, er pen i tøyet og ser ut som en vanlig reisende selv.

Sommeren er høysesong for tyvene - både folk og ansatte oppfordres til å være årvåken og passe på tingene sine på flyplassen.

VIDEO: Overvåkingsbildene fra Gardermoen viser hvordan tyvene går fram.

– De operer i grupper, gjerne en som avleder oppmerksomheten – og en som stjeler – og en tredje som venter i en bil utenfor forteller politioverbetjent Kristian Krohn ved Gardermoen politistasjon.

Høysesong for kriminelle

Både politiet og Oslo Lufthavn opplever en økning i antall tyverier i ferien forteller medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

Trafikknutepunkter som Oslo Lufthavn er spesielt utsatt på sommeren fordi passasjerer ofte reiser med mange verdisaker og mye bagasje.

Det viktigste man kan gjøre for å forhindre at man blir frastjålet verdisaker er alltid å ha øynene på bagasjen. Det er spesielt i avgangshallen at folk oppfordres til å følge ekstra godt med. Her er ofte stressnivået høyere og fokuset er ofte mer på å orientere seg eller å sjekke inn.

– Det krever ikke mange sekunders uoppmerksomhet før ferien kan få en dårlig start. En åpen veske eller en jakke som henger over bagasjetrallen er enkle mål for tyvene, sier Andersen til NRK.

Informasjonskampanje

For å bidra til å redusere problemet vil Oslo Lufthavn i sommer gjennomføre en omfattende informasjonskampanje både mot de reisende og egne ansatte. De reisende vil bli møtt med informasjon på skjermene i avgangshallen hvor de oppfordres til å passe på verdisakene sine.

I tillegg har de ansatte, spesielt de som daglig arbeider ute i avgangshallen, fått informasjon om hva de skal se etter og gjøre. Mens de ansatte blir kurset og får beskjed om å være ekstra på vakt. Politiet vil som vanlig være synlig i terminalen.

– Vi vet hvor utrolig kjedelig det er å få frastjålet verdisaker allerede før ferieturen har startet. Derfor ber vi alle innstendig om å tenke over dette og være på vakt mot tyver, sier Westher Andersen.

De fleste tyverier skjer når folk forlater bagasjen for å sjekke inn, finne ruteinformasjon eller handle. Folk forlater bagasjetrallene som ofte blir stående ubevoktet, med lommebok, kamera og PC lett tilgjengelig. Lett tilgjengelig for eier, men også for tyver, da alt er oppbevart på samme sted.

– Ta med deg trallen frem til automatene, eller skranken, og la ikke verdigjenstander ligge lett tilgjengelig bak ryggen din. Ha også verdisakene i synsfeltet ditt til enhver tid. Hvis alle gjør det, vil vi sammen gjøre det vanskelig og mindre attraktivt for de kriminelle å ferdes på flyplassen, avslutter Krohn.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ