Hopp til innhold

Rekordnivå på gasspriser i Europa

Mandag nådde prisene på gass i Europa tidenes høyeste nivå, med en økning på 60 prosent.

Valhall-feltet i Nordsjøen

Prisen for nordsjøolje har steget kraftig i løpet av Russlands invasjon i Ukraina. Mandag nådde den nye høyder. Bilde fra Valhall-feltet i Nordsjøen

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

På grunn av frykten for at Europa og USA skal stanse importen av russisk gass, eller for at Russland skal kutte eksporten av gass til Europa, har prisen gått kraftig opp. Mandag økte gassprisen med 60 prosent, ifølge nederlandske TTF. I Storbritannia utgjør det 340 Euro per mwh. Aldri har prisen på gass vært så høy.

Presses ut av markedet

Russland leverer omtrent 40 prosent av gassen til viktige land i Europa, som for eksempel Tyskland. Hvis det begynner å bli press på å kutte ut import av russisk gass i Europa, blir det for lite tilgjengelig gass på markedet. Det er for lite allerede, men da blir situasjonen enda mer akutt, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Aksjestrateg i DNB, Paul Harper

Aksjestrateg i DNB, Paul Harper

Foto: Stig B. Fiksdal / Stig B. Fiksdal

Harper sier at den eneste måten å fordele gassen på da, er å presse ut de kjøperne som har minst behov for gassen ved å rasjonere med høy pris.

– En industriaktør kan ha lønnsom drift med normal gasspris, men når prisen dobles eller tredobles er ikke driften lønnsom lenger. Da blir det naturlig å redusere produksjonen. Vi har allerede sett det innenfor gjødsel. Yara har redusert kapasiteten fordi gassprisen har økt så mye.

De bedriftene som er minst lønnsomme, kommer til et punkt der prisen stiger så mye at de går med underskudd. Da er det ikke noen hensikt å fortsette produksjonen, og de legger ned driften og slutter å kjøpe gass. Dermed blir det litt mer å fordele til de virksomhetene som fortsatt er lønnsomme på høye priser, sier Paul Harper.

Frykt for handelsforbud

Da børsene åpnet mandag steg prisen på nordsjøolje kraftig. Ikke lenge etter åpning var prisen på 139 dollar fatet, men falt deretter noe tilbake til 129,5 dollar fatet. Det er en oppgang på 17 prosent.

Dette kommer på toppen av en økning på 21 prosent i forrige uke.

Også Bloomberg knytter prisstigningen til diskusjoner mellom USA og allierte om et mulig handelsforbud for russisk olje, som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

– Vi snakker nå med våre europeiske partnere og allierte om å på en koordinert måte se på mulighetene for å forby import av russisk olje, sa USAs utenriksminister Antony Blinken til CNN søndag.

På slutten av fjoråret var Russland verdens fjerde største eksportør av råolje og petroleumsprodukter etter Canada, Mexico og Saudi-Arabia, ifølge amerikanske myndigheter.

Gassrør utenfor Kiev

Gassrør utenfor Kyiv.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Den tyske regjeringen advarer mot et importforbud på russisk olje. Utenriksminister Annalena Baerbock mener at et slikt forbud vil være nytteløst, fordi det ikke kan opprettholdes på lang sikt.

– Det hjelper ikke om vi om tre uker finner ut at vi kun har igjen noen dager med strøm i Tyskland, og av den grunn må gå tilbake på disse sanksjonen, sa Baerbock søndag.

Også finansministeren Christian Lindner er skeptisk til en oljeembargo, det kommer frem i et intervju i avisen Bild.

Tyskland er avhengige av fossil energi fra Russland. Landet får anslagsvis 55 prosent av gassen og 42 prosent av oljen og kullet fra russerne.

Les også Flyktninger nær Kyiv bombardert og drept

Nedgang i Asia

I Tokyo gikk både hovedindeksen Nikkei 225 og den bredere Topix-indeksen ned rundt 3 prosent i begynnelsen av handelen.

Da børsen åpnet i Hongkong, var utviklingen lignende også der. Hovedindeksen Hang Seng gikk i åpningsminuttene ned nesten 4 prosent, før den stabiliserte seg på rundt 3,3 i minus.

Hongkong-børsen

Hongkong-børsen

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Etter et par timer var hovedindeksene i Shanghai og Shenzhen ned henholdsvis 1,48 og 2,2 prosent.

På børsen i Sidney i Australia, gikk ASX 200 ned 1,18 prosent.

– Konflikten mellom Ukraina og Russland vil fortsette å dominere markedene, og det ser ikke ut som forhandlingene så langt vil hindre utsiktene til høy risiko den neste uken, skriver IGs markedsstrateg i Singapore, Yeap Jun Rong til Marketwatch.

Rekordhøy pris på gull

Samtidig steg prisen gull til en ny toppnotering på de asiatiske børsene mandag morgen.

Gullbarrer

Gullprisen i været.

Foto: Sebastian Derungs / AFP

Prisen på gull steg til mer enn 2000 dollar per unse, det er den høyeste prisen siden den forrige toppnoteringen i september 2020, melder AFP.

Russlands invasjon av Ukraina påvirker den globale økonomien og fører investorer over mot tryggere investeringer.

– Livredde

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB har fulgt med på budrunder på last med russisk olje, og knapt noen vil kjøpe i tilfelle den blir bannlyst.

– Folk er livredde for å ta i oljen til Russland, og det skaper en enorm mangel på olje i markedet, sa han til NRK før helga.

Den økte oljeprisen kommer etter en vinter med skyhøye strømpriser i Norge, og forbrukerne har den siste tida nå sett at også drivstoffprisene øker.

Les også Fem scenarioer for hvordan Ukraina-krigen kan utvikle seg

En eldre kvinne får hjelp til evakuering fra Irpin utenfor Kyiv lørdag. Stadig flere sivile ofre kan bringe krigen over i en ny fase.

Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs svingte mye etter åpning mandag morgen, men lå på rundt 1,2 poeng ved 9-tiden. Det tilsvarer en nedgang på 0,3 prosent.

Etter 15 minutters handel mandag formiddag, hadde Equinor-aksjen steget med rundt 6,4 prosent. Også andre oljeaksjer går opp mandag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger