Hopp til innhold

Analytiker: – Livredde for å ta i oljen til Russland

Oljeprisen har ikke vært høyere siden 2013, mens gassprisen er rekordhøy. På Oslo Børs er det full fres i energiaksjene.

FILE PHOTO: A Russian state flag flies on the top of a diesel plant in the Irkutsk Oil Company-owned Yarakta Oil Field in Irkutsk Region

Bildet viser et aggregat i Irkutsk-regionen i Russland som veksler om energi fra diesel til elektrisitet. Verdensmarkedet frykter mindre eksport av russiske olje fremover.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Prisen for olje- og gass går raskt oppover onsdag. Vestens økonomiske straff mot Russland rammer ikke energi, men markedet er likevel skeptisk til å kjøpe og selge russisk olje.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB har fulgt med på budrunder på last med olje, og knapt noen vil kjøpe i tilfelle den blir bannlyst.

– Folk er livredde for å ta i oljen til Russland, og det skaper en enorm mangel på olje i markedet, sier han til NRK.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB

Sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop, i SEB.

Foto: SEB

Ved lunsjtider har den europeiske gassprisen steget 50 prosent, og koster 195 euro tilsvarende per megawattime.

Nordsjøolje koster 110 dollar fatet, og er opp 1,75 prosent.

Les også: Olje- og energidepartementet vil ikke ha russisk aktivitet på norsk sokkel

Børsrekord i Oslo

Dyrere energi har senket en del selskaper på børsene den siste tiden, fordi olje, gass og energi er allerede dyrt for bedriftene.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror dette igjen vil bremse veksten i økonomien på sikt.

– Det får konsekvenser for vekstutsiktene fordi husholdninger og bedrifter rundt omkring får lavere reelle inntekter når energiprisen stiger, sier han.

Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Men Oslo Børs, som har mange olje- og gasselskaper, har steget mens resten av børsene i utlandet har falt de siste dagene. I dag er Hovedindeksen opp 1,32 prosent til rekordhøye 1238 poeng.

Equinor-aksjen er opp 2,62 prosent. Selskapet er for første gang verdt over 1000 milliarder kroner, ifølge DN.

(FILES) In this file photo taken on March 26, 2019 men work at the construction site of the Nord Stream 2 gas pipeline in Lubmin, northeastern Germany. - German Chancellor Olaf Scholz said on Februrary 22, 2022 that he was suspending the Nord Stream 2 pipeline project with Russia in response to Moscow's recognition of two breakaway regions in Ukraine. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Olje- og gassmarkedet er blitt mye strammere etter invasjonen av Ukraina. Nordstream-ledningen har vært under bygging og skulle forsyne Tyskland med russisk gass. Men Tyskland har avlyst åpningen i år.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Nekter å åpne Moskva-børsen

Langt verre er situasjonen for russiske selskaper. I Moskva vil myndighetene fortsette å holde børsen stengt, for tredje dag på rad.

Andreassen tror russiske myndigheter vil unngå å gjøre et børsstup synlig ennå.

– Det er nok vanskelig å etablere en markedsplass som fungerer som situasjonen er i dag. Og kanskje ikke myndighetene har lyst til å vise frem hvor ille det står til. For de vil få et veldig stort børsfall når den en dag måtte åpne igjen, sier Andreassen.

Da invasjonen startet torsdag, krakket Moskva-børsen. Over helgen har russiske selskaper som også er på utenlandske børser mistet over halve verdien.

Les også: Fem mektige industritopper presser regjeringen – vil ha vindturbiner på land

Tror Opec+ kan hjelpe på sikt

I dag skal landene i oljealliansen Opec+ møtes. Det er ventet at oljelandene vil øke produksjonen med 400.000 fat fra april, som varslet.

Oil Ministers Quevedo, Prince Abdulaziz bin Salman Al-Saud and Novak are seen at the beginning of a meeting in Vienna

Opec+ skal møtes onsdag kveld for å diskutere hvor mye olje og gass medlemslandene skal produsere framover.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

De vil neppe øke produksjonen mer enn planlagt for å hjelpe et stramt marked, ifølge Schieldrop. Men det kan skje på sikt.

– Hvis man da ser at man faktisk mister mye olje i markedet på grunn av krisen i Ukraina, så kan det hende at man får en økning fra Opec. Men jeg tror ikke det kommer til å skje på møtet i dag, sier Schieldrop.

AKTUELT NÅ