KrFU peker på Dag-Inge Ulstein som ny partileder

Tirsdag kveld møttes KrFU for å bestemme hvem de ønsker å peke på som ny leder av Kristelig Folkeparti.

Dag-Inge Ulstein på talerstolen

Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) har tirsdag kveld pekt på Dag-Inge Ulstein som ny leder for KrF.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Landsstyret i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) har nå bestemt at de ønsker Dag-Inge Ulstein som ny leder av KrF.

Avgjørelsen kom etter et ekstraordinært møte tirsdag kveld.

NRK har vært i kontakt med apparatet rundt Ulstein, som sier han ikke ønsker å kommentere saken.

Dag-Inge Ulstein har siden 2019 vært utviklingsminister i Erna Solbergs regjering. Han er også førstekandidat for partiet i Vestland fylke.

Det ekstraordinære møtet ble avholdt etter at tidligere leder for partiet, Kjell Ingolf Ropstad, lørdag annonserte sin avgang. Under pressekonferansen sa Ropstad han mente han gjorde det rette for partiet ved å gå av.

– Jeg er fortsatt motivert for KrF, men det rette for partiet, og for meg, er at noen andre tar over stafettpinnen som partileder, fortalte den avtroppende partilederen.

Han valgte også å gå av som barne- og familieminister.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) under pressekonferanse hvor han annonserte han går av som leder for partiet

Kjell Ingolf Ropstad annonserte lørdag 18. september at han valgte å gå av både som leder for KrF, og som statsråd i Erna Solberg sin regjering.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Vi må nå bredere

Sentralstyremedlem i KrFU, Oddbjørn Nørstrud, sier til NRK tirsdag kveld at det var stort flertall for Ulstein i ungdomspartiet.

– Det er viktig for oss at lederen må gjøre KrF sitt velgergrunnlag bredere. Partiet må bli flinkere til å nå de yngre velgerne, og der mener vi Ulstein kan gjøre en kjempejobb, sier Nørstrud.

Han legger til at KrFU mener det bør kalles inn til et ekstraordinært landsstyremøte før ny avgjørelsen faller. Helst før jul.

– Valgkomiteen skal få gjøre sitt arbeid og fylkene skal komme med innspill. Nå håper vi at vår stemme blir hørt når ny leder skal velges. Vi har tatt tempen på hva unge velgere bryr seg om under skolevalget, og tror Ulstein kan gjøre en god jobb i å nå de yngre velgerne. Det er de som er partiets fremtid, sier Nørstrud.

Bollestad er midlertidig leder

Stillingen som barne- og familieminister ble overtatt av partiets første nestleder, landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Det er også hun som er fungerende leder for partiet frem til en ny leder er valgt. Hun tiltrer den midlertidige stillingen kommende fredag.

Dette betyr at KrFU ikke ønsker Olaug Bollestad som ny permanent leder for partiet. Ei heller ønsket de Ingelin Noresjø, som er partiets andre nestleder.

Oddbjørn Nørstrud i KrFU understreker at de ikke ønsker å sette Bollestad og Ulstein opp mot hverandre.

– De er svært dyktige politikere begge to. Vi ønsker ikke å snakke ned Olaug, hun er svært viktig for KrF.

Olaug Bollestad smiler til kamera. Natur i bakgrunnen

Olaug Bollestad, første nestleder for KrF og landbruks- og matminister, tok over som barne- og familieminister da Kjell Ingolf Ropstad trakk seg sist lørdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Bakgrunnen for avgangen er at Ropstad har tatt aktive grep for å slippe unna skatt på sin statsrådsbolig.

Til sammen skylder Ropstad minst 680.000 kroner. I tillegg kommer 140.000 kroner i trygdeavgift, ifølge Aftenposten. Det var de som først avslørte saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger